Így válasszunk páraelszívót!

A konyha az otthon lelke – tartja a mondás, itt készülnek a finomabbnál finomabb ételek, azonban elkészítésük során nemkívánatos szagok és pára szabadul fel. Azért, hogy a pára ne tegyen kárt a konyhabútorunkban, és a kellemetlen szagok után ne kelljen órákig szellőztetni, érdemes beszerezni egy jó minőségű páraelszívót.

Manapság páraelszívók nagy választéka várja a vásárlókat. Különböző anyagú és típusú darabok közül válogathatunk, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik típus milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen csak így tudjuk kiválasztani a számunkra megfelelő darabot. Tekintsük át a páraelszívók típusait és legalapvetőbb tulajdonságait!

A hagyományos páraelszívók, úgymond, a legegyszerűbb típusok közé tartoznak, hiszen áruk is igen kedvező. Önállóan a falra is csavarozhatók, de a konyhaszekrény alá is szerelhetők. Alakjuk lapos, doboz formájú, egyes típusokon elöl felcsapható üveg légterelő is található. A legtöbb típus rostos papírszerű szűrővel rendelkezik, amelyet – a hatékony működés érdekében – 2-3 havonta ki kell cserélni. Kisebb méretű konyhákba ajánlott.

A kürtős páraelszívó a legismertebb elszívó típus, a legnagyobb választék is ennél a fajtánál áll rendelkezésre. Ahogy a neve is mutatja: alul egy fémből készült lemez, kürtő adja a szerkezetet, erre csatlakozik a felső rész, ami általában egy hasáb alakú elem. Az utóbbiban helyezkedik el a motor, a szűrű és minden más eszköz, amely a működéséhez nélkülözhetetlen. Közepes és nagyobb konyhákban igen nagy segítség az ilyen típusú páraelszívó. Dekoratív megjelenést biztosít akkor is, ha önállóan van felszerelve a tűzhely fölé, illetve akkor is, ha két felső szekrény közé helyezzük. Manapság már ezek a típusok is nagy formai és anyagbéli változatosságot mutatnak, ezért mindenki könnyen megtalálhatja az ízlésének és szükségleteinek megfelelő darabot.

Ha egy praktikus és helytakarékos megoldást keresünk, akkor a teleszkópos, kihúzható páraelszívók jó megoldást jelenthetnek. Nagyon keresett típusról van szó, ami a kedvező árral, a könnyű beépíthetőséggel és a jó helykihasználással magyarázható. Ez a típus azért különleges, mert a szűrőfiók főzés során kihúzható, főzés után pedig egyszerűen visszatolható. Ezek a páraelszívók külön, önállóan nem szerelhetők be, csakis a felső szekrényelembe lehet beépíteni ezeket. Teljesítményük a motortól függ, lehet egy- és kétmotoros is. Beszerelhetők csöves kivezetéssel és keringős, szénszűrős formában is.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy az elszívónk, úgymond, elrontsa a konyhabútorunk összképét, akkor a beépíthető páraelszívók mellett is letehetjük a voksunkat. Ezek beépítésben és működésben nagyon hasonlítanak a teleszkópos társaikhoz, annyi eltéréssel, hogy teljesen észrevétlenek, nem látszódnak ki a felső elemből.

A szigetelszívók alakjukban nagyon hasonlítanak a kürtős típusokra, azonban ezeket arra tervezték, hogy a konyhasziget fölé, a mennyezetre legyenek felfüggesztve. Esztétikus látványt nyújtanak. Előnyük, hogy széles ernyővel rendelkeznek, így nagyobb felületet tudnak lefedni, ezáltal nagyon hatékonyak is. Felfüggesztésük valamivel komplikáltabb, mint a fent említetteké, ezért érdemes hozzáértő személy segítségét kérni.

A dizájn páraelszívók, ahogy a nevük is jelzi, leginkább olyan darabok, amelyeket a konyhába belépve, azonnal észrevesz az ember. Ezeknek épp az a céljuk, hogy a konyha mutatós részei legyenek.

A számunkra megfelelő páraelszívó megtalálása érdekében vegyük figyelembe a méretet, a teljesítményt és a zajszintet is!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hasít a használtruha piac, több milliárd bevételnövekedés a Hádánál

Hasít a használtruha piac, több milliárd bevételnövekedés a Hádánál

Jó üzlet a használtruha-kereskedelem, ekkora inflációban pláne.

Gazprom-szövetséges manipulálta a magyar gázpiacot

Gazprom-szövetséges manipulálta a magyar gázpiacot

360 százalékkal verte fel a PPD nevű vállalat a gáz árát.

Plusz egy hetet kaptak a budapestiek szavazni

Plusz egy hetet kaptak a budapestiek szavazni

Egy héttel, június 18-ig meghosszabbítják az első Budapesti Lakógyűlés szavazásának határidejét.

Nem valószínű, hogy nagyot lépnek Matolcsy Györgyék - pedig nagyon fáj a magas kamat

Nem valószínű, hogy nagyot lépnek Matolcsy Györgyék - pedig nagyon fáj a magas kamat

A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat.

© 2023 (v2.202102)