Ingyen napelem: Mekkora eséllyel indulhatok a lakóhelyem alapján?

Már rögtön a napelemes pályázat kiírása után lehetett látni, hogy a hátrányos helyzetű településeken élők nagyobb eséllyel indulnak, hiszen a fejlesztendő településeken élő pályázók több pontot kapnak. Ráadásul jellemzően pont ezeken a településeken alacsonyabbak a fizetések is, így várhatóan többen felelnek majd meg a jövedelmi korlát adta feltételeknek. De nézzük csak mit is jelent ez pontosabban, mekkora összeg jut egy-egy régióra és mikor nyílik a pályázat az egyes régiókban.

Mikor indul a pályázat az egyes megyékben?

A megyéket hármasával 6 régióra osztották, egy-egy időpontban egyszerre 2 régió, azaz 6 megye számára nyílik meg a pályázat, a negyedik időpontot Budapest és Pest megye kapta.

Íme, az első forduló – az eredeti cikk írásakor ismert, de azóta meghosszabbított (lásd lejjebb) – megnyitási ütemei:

  1. December 6-tól nyílik meg a pályázati ablak Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala (Nyugat-Dunántúl), valamint Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyékben (Közép-Dunántúl), itt december 27-én este 18 óra a beadási határidő.
  2. December 13-tól Baranya, Somogy, Tolna (Dél-Dunántúl), illetve Bács-Kiskun, Békés, és Csongrád-Csanád megyékben (Dél-Alföld) nyílik meg a pályázat; itt 2022. január 03. 18:00 óráig lehet pályázni.
  3. December 20-tól Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád (Észak-Magyarország), valamint Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben (Észak-Alföld); itt 2022. január 10.-én 18:00 óráig van nyitva az időablak.
  4. December 27-től Budapest és Pest megye; 2022. január 17-én 18 óráig.

FONTOS FRISSÍTÉS érkezett december 20- után: a fenti időpontok 20-20 nappal meghosszabbodnak a nagy érdeklődés miatt!

Részletek itt:

 20-20 nappal meghosszabbodik a lakossági napelemes pályázat beadási határideje

Milyenek az esélyek 1-1 régión belül?

A különböző régiókban nem egyforma összegek kerülnek kiosztásra, ugyanakkor változó az is, hogy egy-egy régión belül mekkora a kedvezményezett és a fejlesztendő járások aránya. Ahhoz, hogy az esélyeinket nagyjából fel tudjuk mérni, először meg kell néznünk, hogy jogosultak vagyunk-e napelemre, majd meg kell tudnunk, hogy a lakóhelyünk, melyik kategóriába tartozik, amit a 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet határoz meg.

Forrás: terport.hu

Mint ismeretes, lakóhely szerint az alapján lehet többletpontokat szerezni, hogy az adott település kedvezményezett vagy fejlesztendő járásban található, vagy esetleg a járás egyik kategóriába sem esik bele. Amennyiben a járás nem minősül kedvezményezettnek, akkor 1, ha kedvezményezett járásnak minősül, akkor 2, ha fejlesztendő járásnak minősül, akkor 3 pontot lehet gyűjteni. Itt jegyezzük meg, hogy Magyarországon komplex programmal fejlesztendő járások is vannak, ezeket azonban nem kezeli külön a pályázat.

 

Napelem jogosultság kalkulátor

 

Nézzük, mi a helyzet a különböző régiókban!

Budapest és Pest megye

Nem meglepő módon, a Pest megyei települések és Budapest van az országban a legjobb helyzetben. A fővárosban egyetlen kerület sem számít fejlesztendőnek vagy kedvezményezettnek, így minden kerület lakói egyenlő eséllyel indulnak. Pest megyében sincs olyan járás, ami fejlesztendő lenne és a megye 18 járásából mindössze 4 kedvezményezett, ami alig több, mint 22%-ot jelent, így az esélyek itt is nagyjából kiegyenlítettek. 

Ez a terület nagyobb keretösszeget kap, mint az ország nyugati régiói, viszont kisebb keretösszegből gazdálkodhat, mint a keleti régiók.: A budapesti sikeres pályázók között csak napelemre összesen több, mint 4,127 milliárd Ft-ot, míg a nagyobb kombinált beruházásra több, mint  8,070 milliárd Ft-ot osztanak ki. Pest megyében több, mint 4,434 milliárd Ft-on osztozhatnak a csak napelemre és csaknem 8,671 milliárd Ft-on a napelem + hőszivattyú + nyílászárócserére sikerrel pályázó lakosok.

Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) 

A Nyugat-dunántúli régióban már egy kicsit kedvezőtlenebb a települések helyzete – természetesen nem a pályázat szempontjából, itt a régiók egyes járásainak fejlettségére gondolunk – itt a 20 járás közül 1, azaz a járások 5%-a fejlesztendő, és 5 járás, azaz a járások 25%-a kedvezményezett. Ennek ellenére mind napelemre, mind a kombinált beruházásra kisebb a keretösszeg itt, mint Budapesten vagy Pest megyében, csak napelemre ugyanis csaknem 3,616 milliárd Ft-ot, míg a komplexebb fejlesztésre összesen több, mint 7,070 miliárd Ft-ot osztanak szét a sikerrel pályázók között.

Közép-Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém) 

Közép-Dunántúlon kicsit több, 3 fejlesztendő járás akad, ami a régió 24 járásához viszonyítva már 12,5%-os arány, ugyanakkor a kedvezményezett járások száma is ugyanígy 3. A kiosztásra kerülő keretösszeg itt kicsivel magasabb, mint a Nyugat-dunántúli régióban, de még mindig nem olyan magas, mint Budapesten vagy Pest megyében. Napelemre ugyanis csaknem 3,650 milliárd Ft-ot, míg a nagyobb projektre csaknem 7,137 milliárd Ft-ot osztanak szét a sikerrel pályázó háztartások között.

Dél-Dunántúl (Baranya, Somogy, Tolna)

A Dél-dunántúli régióban még egy kicsivel magasabb a fejlesztendő és a kedvezményezett járások száma. 8 fejlesztendő település van a régióban, ami a 24 járásnak kicsivel több, mint 33%-át teszi ki, a kedvezményezett járások száma pedig 9, ami 37,5%-os arányt jelent.

A régió ugyanakkor kisebb keretösszegből gazdálkodhat, mint az eddig felsorolt régiók, napelemre ugyanis több, mint 3,479 milliárd Ft-ot, míg a kombinált fejlesztésre több, mint 6,803 milliárd Ft-ot osztanak szét az ingatlan tulajdonosok között.

Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád)

A Dél-alföldi régióban szintén magasabbak az arányok, mint Nyugat- vagy Közép-Dunántúlon, vagy akár a fővárosban és Pest megyében, a fejlesztendő járások aránya ugyanakkor kisebb, míg a kedvezményezett járások aránya lényegesen nagyobb, mint Dél-Dunántúlon. Fejlesztendő járás éppen úgy 8 található, ám ez a 27 járásnak csak 30%-át teszi ki, míg a kedvezményezett járások száma itt már 15, azaz több, mint 55,5%.

A Dél-Alfölddel viszont már kedvezőbben bántak, itt ugyanis már magasabbak a keretösszegek még Pest megyénél és Budapestnél is. Napelemre ugyanis több, mint 4,502 milliárd Ft-ot, a komplex fejlesztésre pedig több, mint 8,804 milliárd Ft-ot osztanak majd ki a sikeres pályázók között.

Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád)

Észak-Magyarországon még több, 14 fejlesztendő járás található, míg a kedvezményezett járások száma alacsonyabb, mindössze 10. Ez az arányokon is meglátszik, a fejlesztendő járások a 29 járás kicsivel több, mint 48%-át, a kedvezményezett járások az összes járás több, mint 34%-át teszik ki.

Érdekes, hogy itt a Dél-alföldinél és a Pest megyeinél is kisebb, a budapestinél viszont nagyobb a felhasználható keretösszeg mindkét lehetséges beruházás esetében. Így napelemre több, mint 4,366 milliárd Ft, míg a napelemes, hőszivattyús, nyílászárócserés fejlesztésre több, mint 8,537 milliárd Ft kerül majd kiosztásra.

Észak-Alföld (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg)

Az Észak-alföldi régióban tovább nyílik az olló, itt ugyanis még nagyobb a fejlesztendő járások aránya a kedvezményezett járások arányához képest. A 20 fejlesztendő járás a 32 járás 62,5%-át teszi ki, míg a 9 kedvezményezett járás alig több, mint 28%-os arányt jelent.

A felhasználható keretösszeg itt a legmagasabb, különösen a komplex fejlesztéseket megvalósítók számára, akiknek csaknem 11,606 milliárd Ft-ot osztanak ki, míg a napelemre sikerrel pályázó lakosok több, mint 5,935 milliárd Ft-on osztozhatnak.

Mire számíthatunk tehát?

Egyrészt fontos megnéznünk, hogy a járás, ahol élünk milyen kategóriába esik, és mennyire nagy a kedvezményezett vagy fejlesztendő járások aránya a régiónkban. Tehát míg egyes régiókban, ahol nagyon magas a fejlesztendő járások aránya, azok izgulhatnak, akik fejlesztendő járásban élnek, hiszen nekik kell sok más olyan pályázóval versenyezni, akik azonos pontszámot kapnak a lakóhelyük alapján, addig egy olyan régióban, ahol pont a kedvezményezett járások aránya nagyon magas, az ott élők lesznek a legnagyobb versenyben.

Ugyanakkor Pest megyében és a fővárosban a magasabb jövedelmek miatt sokan kiesnek a pályázatból, akik viszont bent maradnak nagyobb eséllyel indulhatnak a viszonylag – legalábbis az ország más fejlettebb részeihez képest – nagyobb keretösszeg miatt. Fontos még megjegyeznünk, hogy a fejlettebb régiókban a gyermekek száma sokkal inkább meghatározza azt, hogy kinek van esélye nyerni, mint az ingatlan elhelyezkedése.

 

Napelem jogosultság kalkulátor

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Ez is ritka: egyszerre szólalt meg Putyin és Zelenszkij

Mutatjuk a főbb hétfői történéseket.

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Sokan vágynak négynapos munkahétre, de van egy nagy bökkenő

Világszerte egyre több vállalalat vezeti be kísérleti jelleggel a négynapos munkahetet. A tapasztalatok egyelőre igen vegyesek.

Sírva fakad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró

Sírva fakad, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró

Már-már kezdtük azt hinni, hogy minden rendben lesz a forinttal, az euróval szembeni 400-as szint például tisztességes távolságba került, ám hétfőn ismét jött a feketeleves.

Gyorsan szót fogadott a rendőrség Magyar Péternek

Gyorsan szót fogadott a rendőrség Magyar Péternek

Az országos rendőrfőkapitány belső vizsgálatot rendelt el a sajtóban megjelent állítások, valamint „Magyar Péter nyilatkozata, bejegyzése és vélelmei” miatt.

© 2024 (v2.202102)