Eleged van az adventi rohanásból? Gubózz be inkább egy jó könyvvel! Mesés olvasósarkokat mutatunk!

Az advent elvileg az elcsendesedés, a belassulás időszaka, gyakorlatilag viszont a legtöbb ember számára pont a rohanásé. Egyrészt a legtöbb munkahelyen ilyenkor sokkal több a munka, az év végi szabadságolások miatt, másrészt viszont mindenki ilyenkor lendül be, hogy a háza utolsó sarkát is kitakarítsa, feldíszítse és akkor még hol vannak az ajándékok. Nem lehetne ezt másképp? Mi lenne, ha idén rávennénk a családot, hogy idén ne ajándékozzunk mást, csak önmagunkat, az együtt töltött időt. És a háznak sem kell annyira csilli-villinek lennie. Helyette szóljon inkább ez az időszak az ünnepvárásról, amikor van időnk begubózni egy jó könyvvel. Ehhez mutatunk most csodás olvasósarkokat, és ötleteket is adunk a kialakításához.

Hova kerüljön?

Az első és legfontosabb kérdés, hogy hol alakítsuk ki az olvasósarkunkat. Jó, ha van erre egy külön helyiség, de épp a nappaliban, a hálószobában vagy a dolgozószobában is leválaszthatunk egy sarkot, ahogyan ebben a sárkeresztesi családi házban is látható.

A legfontosabb hozzávaló: egy kényelmes fotel

Ahhoz, hogy kényelmes olvasósarkunk legyen, először is szükségünk lesz egy kényelmes ülőalkalmatosságra, ami nem muszáj, hogy fotel legyen. A bal oldali képen látható megoldás például nagyon tetszett nekünk, de egy függőfotel is tökéletes lehet.

Képek forrása: decoist.com

Hely a könyveknek

A második lépés, hogy helyet találjunk a könyveknek. Ehhez egy könyvespolcra lesz szükségünk, amiből nagyon jó megoldás a beépített is. A beépített könyvespolc pedig akár egy kényelmes olvasósarkot is körülölelhet, ahol fekve is olvashatunk.

Képek forrása: decoist.com

Persze választhatunk valami különlegeset is. Ennek a VII. kerületi lakásnak a nappalijában például nincs külön, dedikált olvasósarok, de ez a könyvespolc olvasásra csábít a kanapén.

Megfelelő világítás

Az olvasáshoz természetesen fontos a megfelelő megvilágítás is, a mennyezeti lámpa ehhez kevés. Ha egy kis szekrényt vagy asztalkát helyezünk a fotel mellé, akkor arra kerülhet egy olvasólámpa, vagy választhatjuk a könyvespolcra csíptethető verziót is. Persze egy jól kiválasztott állólámpa is tökéletes lehet. Ennek a szentendrei családi háznak az olvasósarkába például nagyon stílusos lámpát választottak.

Stílus és színek

A skandináv vagy boho stílussal, a természetes anyagokkal és a semleges színekkel nem lőhetünk mellé, hiszen ezek nyugalmat árasztanak. De ne féljünk a modernebb bútoroktól vagy az élénkebb árnyalatoktól se.

Képek forrása: decoist.com

Ennek az óbudai lakásnak a nappalijában a semleges színekhez egy élénk sárga fotelt választottak az olvasósarokba.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Erősödött a főbb devizákkal szemben.

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

Üzenve a propagandistáknak, a Tisza Párt alelnöke egy vidéki, lepusztult egészségügyi intézményről osztott meg néhány fotót.

© 2024 (v2.202102)