Ezért nem mindegy, milyen bejárati ajtót választunk!

A bejárati ajtó otthonunk egyik leggyakrabban használt nyílászárója, hiszen naponta többször közlekedünk rajta, nyitjuk, csukjuk, zárjuk. Emellett otthonunk biztonságának is az egyik legfontosabb eszköze, ezért nagyon fontos, hogy olyan minőségi darabot vásároljunk, amely megfelel ezeknek az elvárásoknak.

A fent felsoroltak mellett az esztétikai szempont sem elhanyagolható. Manapság az újabb építésű házak esetében a bejárati ajtók a ház homlokzatán helyezkednek el, ezért az is nagyon fontos, hogy az ajtó ne csak műszakilag legyen kifogástalan, hanem az esztétikai elvárásoknak is megfeleljen. Ez az első dolog, amivel találkozunk, amikor hazaérünk, illetve ezzel találkoznak elsőként a vendégeink is.

A bejárati ajtók nagy szerepet játszanak otthonunk hang- és hőszigetelésében is, ezért fontos figyelembe venni az anyagát és az üvegezést is.

Egy ilyen ajtó akkor felel meg ezeknek az elvárásoknak, ha masszív és nehéz a szerkezete. Ha gyengébb anyagból készül, akkor az intenzív használat miatt hamar tönkremehet. Döntő tényező a hőszigetelés is. Fontos, hogy az ajtólap szigetelt legyen, az üveges ajtók esetében pedig jó, ha hőszigetelt üveggel van ellátva. A biztonsági szempontot is figyelembe kell venni, hogy betörésálló legyen. Érdemes olyat választani, ami képes ellenállni az időjárás viszontagságainak, illetve UV-védelemmel rendelkezik.

Mi legyen a bejárati ajtó alapanyaga?

Ma már nagyon sokféle anyagból készül bejárati ajtó. Régen csak faajtókat tudtunk vásárolni, ma már sokkal nagyobb a választék.

A fa bejárati ajtók nagyon hosszú múlttal rendelkeznek, de manapság már sok más típusú ajtó készül, azonban a faajtó bármelyikkel felveszi a versenyt: a hőszigetelést, az ellenállóképességet és az esztétikai szempontot tekintve. Ha jó minőségű fából készül az ajtó, akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy tartós, ellenálló és jól szigetelő ajtó ékesíti majd a házunkat. Arról nem is beszélve, hogy a természetes anyag adta külsőt semmi sem tudja lekörözni. Természetesen igény szerint bármilyen színnel elláthatók. Az ilyen típusú ajtók azonban karbantartást igényelnek. Bizonyos időközönként át kell festeni azokat, hogy megőrizzék szépségüket és ellenálló képességüket.

A műanyagból készült ajtók kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, nagyon jó szigetelő képességük van, ami annak köszönhető, hogy gyártás során a levegőt használják a szigeteléshez. A profilok belseje légkamrákat tartalmaz, így érik el a jó hőszigetelést. Előnyük a fa ajtókkal ellentétben, hogy nem igényelnek semmilyen karbantartást. Könnyen tisztíthatók, sőt jól tűrik az időjárás viszontagságait is.

Ha hosszú élettartamú nyílászárót szeretnénk, akkor érdemes a fémajtó mellett dönteni. Az ilyen típusú ajtók viszonylag könnyű szerkezettel bírnak, mégis nagyon masszívak. Kialakításuknak és anyaguknak köszönhetően hatékonyak a betörési kísérletekkel szemben is. Funkcionalitásuk mellett érdemes megemlíteni az esztétikai szempontokat is. A modern építészet körében közkedveltek. Üzletekben, hivatalokban és más olyan helyen, ahol nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, tökéletesen megállják a helyüket az fém bejárati ajtók.

Az acélajtókat olyan helyekre érdemes beépíteni, ahol a védelem és a biztonság a legfontosabb szempont.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Jó napja volt a forintnak - mutatjuk, mennyire

Erősödött a főbb devizákkal szemben.

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

A magyar valóság: lesújtó képeket közölt egy kórházról Magyar Péter

Üzenve a propagandistáknak, a Tisza Párt alelnöke egy vidéki, lepusztult egészségügyi intézményről osztott meg néhány fotót.

© 2024 (v2.202102)