A többségnek csak fizetős napelem jut?!

A napelemekkel és hőszivattyús fűtési rendszerekkel foglalkozó cégek, vállalkozások vezetői esetenként szkeptikusak az új, több régióban már hetek óta nyitva álló pályázattal kapcsolatban, melyben napelem megoldások, illetve napelemes és hőszivattyús komplett rendszerek kiépítésére lehet 2,9 vagy 11,3 milliós, vissza nem térítendő támogatást kapni. A pályázat ugyanis véleményük szerint bonyolult, részben utólagos finanszírozású (legalábbis a cégek részére) és a feltételek is túlontúl szigorúak. Ráadásul Pest megyében nagyon nehéz olyan kivitelezőt találni, aki az első körben vállalja a munkát, mert olyan sok megkeresést kaptak az utóbbi időben a kivitelezők, hogy nem győzik feldolgozni a bejövő adatokat, ugyanakkor kivitelező nélkül be sem lehet adni a pályázatot.

Ingyen lehetőség? Az állam 100%-ban támogatja, ha korszerűsítik a házam?! Micsoda??? Természetesen a világ minden táján „ugranak” az emberek az ilyen jól hangzó lehetőségekre, azonban mint ilyen esetekben gyakran, a részleteket is megismerve, már nem közel sem mindenki számára annyira csábító a kedvezmény.
Már önmagában a jogosultság megállapítása sem egyszerű, hozzávetőleg fél órát biztosan foglalkozni kell vele, hogy minden feltételt megvizsgáljunk, és akkor még mindig nem biztos, hogy nyerünk is a pályázaton. Persze a jogosultság kérdésében sok szakértő segíthet, többek közt az Otthontérkép Magazin is összeállítottunk egy kérdőívet, aminek a kitöltése mindössze 2 percet vesz igénybe!

Ön jogosult ingyen napelemre? Válaszoljon pár kérdésünkre, és néhány perc alatt kiderül!

A jogosultság főbb kritériumainak ellenőrzése már csak azért is fontos, mert ha valaki úgy látja, hogy elnyerheti a pályázatot, akkor most, az indulás napjaiban csak kevés eséllyel talál olyan kivitelezőt, aki bevállalja a telepítést. Miért? Mert olyan sok megkeresést kaptak az utóbbi időben a kivitelezők, hogy nem győzik feldolgozni a beérkező igényeket, így nyilván kialakul egy “érkezési sorrend”. Még akkor is, ha a sok megkeresés közül csak páran jogosultak, illetve esélyesek a pályázat elnyerésére. Azaz aki a pályázatban jogosult kivitelező, annak most kőkemény, sziszifuszi munkával kell előszűrnie a jelentkezőket.

És ez csak egy dolog, ami nehézséget jelent a kivitelezőknek. A másik az infláció: a napelemek, az inverterek, a szerelési anyagok drágulása miatt a kivitelező cégeknek a saját kockázatukra kellene beszerezni előre az anyagok döntő részét, különben azt a rizikót futják, hogy bele sem fér a 2,9 milliós támogatásba egy-egy alaprendszer. (Hisz a támogatási összegeket hónapokkal korábban határozták meg.)

Ráadásul a pályázat részben utófinanszírozott – csak a pályázóknak nem kell sem előre, sem utólag fizetniük egy fillért sem – az elnyert összegek lehívásáig a költségeket a kivitelezőknek kell állniuk.
Így egyáltalán nem csoda, hogy a napelemes piacon aktív cégek közül sokan nem örülnek ennek a pályázatnak, voltak visszalépések is!

Nehéz dolga van a kivitelezőknek

Név nélkül az egyik cég vezetője – a fentieket megerősítve – azt nyilatkozta az Otthontérkép Magazinnak, hogy „körülbelül olyan ez, mint az orosz rulett… Aki valóban szeretne sok ügyfelet, s szeretne normális profitot generálni, annak a beszerzésben kell okoskodnia, mivel már most magasak a napelem árak, s ezeket mi is vesszük. Ha pedig tisztességes, korrekt profitot szeretnénk elérni a pályázati szerelésekkel 2022-ben, akkor most, még viszonylag elfogadható áron rengeteg napelemet, invertert és más kiegészítő alkatrészt kell felvásárolni! Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy hányan fognak megfelelni ennek a kiírásnak, s nagy a kockázata annak, ha ezt bevállaljuk. Köszönjük ebben így nem szeretnénk részt venni, inkább maradunk az ipar kiszolgálásánál…” – hangzott el az egyik régi szakmabeli cég vezetőjének kritikája.

Ugyanakkor az is igaz – dacára a kritikáknak –, hogy az egész pályázati támogatás révén a figyelem középpontjába került a solar szektor, s más potenciális felhasználót is be tudnak most vonzani. Akár olyanokat is, akik nem tudtak pályázni, vagy tudtak, de nem nyertek. Ám mivel megismerték, kikalkulálták a lehetőséget, belevágnak saját erőből, hitelből, vagy akár a 3 milliós (50%-os) Otthonfelújítási Támogatásból.

Ezzel – már, hogy sokan belevághatnak saját erőből is – persze a napelemes szakma is jobbára egyetért, ennyi haszna, hozadéka mindenképpen lehet a dolognak. Ugyanakkor azt kideríteni, hogy kik gondolkodnak így, nehéz a kivitelezők oldaláról.

Más vélemények szerint „a magyar ember addig, míg látja az ingyen kenyér reményét, nem akar pénzt költeni.” Azaz, ha nem jogosult, akkor abban reménykedik, hogy egy második, harmadik körben majd enyhülnek a feltételek…
Mindenesetre a helyzet jelenleg az, hogy Budapesten és Pest megyében nagyon kevés jogosult háztartásra számít a napelemes szakma. Ez persze önmagában nem lenne gond, hiszen az ország legtehetősebb vidékéről van szó. Az is rendben van, hogy a leszakadó régiókat támogatják. Csakhogy az igazán nagy kérdés az, hogy a középosztály alsóbb részének célzott támogatások ilyen feltételek mellett célba érnek-e.

Ugyanis azok közül, akiknek a jövedelme megengedi, hogy pályázzanak, sokan vannak olyanok, akiknek épp nehéz anyagi helyzetük miatt a házuk, a tető nincs olyan állapotban, hogy alkalmas legyen a napelem telepítésére, és nincs is pénzük arra, hogy rendbe tegyék a házat, azaz a napelem telepítésnél, energia-hatékonysági korszerűsítésnél alapvetőbb felújításokra lenne szükségük.

Légy vállalkozó szellemű és kitartó

E friss, ingyen napelem pályázati konstrukció azoknak kedvez tehát, akiknek van egy masszív, karbantartott házuk, és akiknek vagy rengeteg szabadidejük van arra, hogy az adminisztrációt elvégezzék, vagy még az elején, amikor még a kivitelezők nem voltak túlzottan leterhelve találtak olyan vállalkozót, amely nem csak a kivitelezést, de a jelentős mennyiségű adminisztrációs és ügyfél-kezelési terhet is legalább megkönnyítette.
A jogosultságok kérdése – tehát: legyen kellő számú, vállalkozó szellemű, kitartó és jogosult háztartás – mellett leginkább az agilis kivitelező cégeken múlik, hogy a pályázati útvesztőn a lehető legtöbb hazai, alsó középosztálybeli háztartás “átmenjen” az igen szigorú és – egyes vélemények szerint – több ponton bonyolultra sikerült pályázati szűrőrendszereken.

Amennyiben a most érdeklődő százezrek jelentős része „végig veri” a rendszeren és a szűk kivitelezői kapacitáson az igényét, úgy bizonyosan látványos lesz a napelemes háztetők számának növekedése.

A már elnevezésében is kacifántos „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”, avagy RRF-6.2.1-es pályázat keretösszege ugyanis a következő két esztendő 4 ütemében összesen 201 milliárd forint, ami mintegy 35 ezer háztartási naperőmű, illetve kapcsolódó fűtési rendszer kiépítését teszi lehetővé.

A pontos szám azonban két dologtól mindenképpen függ majd. Egyrészt attól, hogy milyen arányban lesznek a 2,9 és a 11,3 milliós projektek, illetve, hogy az esetlegesen tömeges hoppon maradások láttán a kiíró esetleg finomhangol-e még a várható további pályázati körökben. És az sem mellékes, hogy hány családnak jön meg a kedve akár a felújítási támogatásból, akár hitelből, akár önerőből napelemeket telepíteni.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Majdnem 6 milliós megtakarítással szemben áll a 4,7 milliós tartozás.

Mely boltok lesznek nyitva a hosszú hétvégén?

Mely boltok lesznek nyitva a hosszú hétvégén?

Vannak kivételek.

Moszkva, Budapest, Brüsszel: a szőnyeg szélére küldhetik Magyarországot egy szakértő szerint

Moszkva, Budapest, Brüsszel: a szőnyeg szélére küldhetik Magyarországot egy szakértő szerint

Magyarországnak is rosszul jöhet az uniós szankciópolitika felerősödése.

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Ha nem otthon töltjük a húsvétot, akkor többnyire szállodákban. Milyen konyhaművészeti kínálatra és programokra számíthatunk?

© 2024 (v2.202102)