Meseszép parasztházak festői szépségű településeken

A parasztházak igazi jellegzetes elemei a kis falvaknak. Bár egyre többen költöznek nagyobb városokba vagy modernebb kialakítású ingatlanokba, azért még akadnak érdeklődök a parasztházak iránt. Mai válogatásunkban ezen mesés, tradicionális házak közül szedtünk össze néhányat, amelyek festői településeken épültek.

Balatonszentgyörgyön található ez a 9 szobás, rusztikus parasztház. Az összesen 175 négyzetméteres ingatlan 2 önálló lakrésszel rendelkezik, az egyik földszintjén 2 szoba, konyha, fürdőszoba és háztartási helység került kialakításra, a tetőtérben pedig 3 szoba, zuhanyzó és fürdőszoba kapott helyet. A másik lakás alsó szintjén 2 szoba, zuhanyzó, konyha és háztartási helység helyezkedik el, míg a tetőtérben 2 szoba és egy fürdőszoba van. Az épületet 2006-ban teljeskörűen felújították és tovább bővítették egy lakrésszel. A 939 négyzetméteres telken egy tárolásra alkalmas melléképület is fellelhető.

A Balaton-felvidéki Pulán épült ez a 2+2 szobás tornácos parasztház. A 170 négyzetméteres, kőből készült ingatlan emeletén igény szerint további szobák is kialakíthatóak. A két nagyobb szoba fagerendás mennyezettel rendelkezik, ami igazán hangulatossá varázsolja a helységeket. A főépület mellett egy melléképület is található a 3718 négyzetméteres telken, ugyanis helyet kapott egy 80 négyzetméteres pajta is. A telek keskeny és hosszú, melynek végén egy patak csörgedezik.

Sajókeresztúron fekszik válogatásunk következő darabja. Ez a 4 szobás, korhű parasztház 1956-ban épült, és helyet kapott benne egy nappali, 3 szoba, fürdőszoba, ebédlő, konyha és spájz. Az ingatlan hátsó részén található egy külön tárolóval ellátott nagy garázs, egy fatároló és egy kocsibeálló is. A melegről három cserépkályha gondoskodik, és eredeti fa ablakok teszik igazán tradicionálissá a házat. Az 1667 négyzetméteres telek hátsó részén egy gyümölcsfa liget található, amely a Sajóval határos. Ennek ellenére a terület árvízmentes.

A Győrtől 18 km-re fekvő Tényőn található ez a 2 szobás, a régió egyik legrégebben épült parasztháza. A 80 négyzetméteres ingatlant ugyanis 1797-ben építették, majd 2019 nyarán műemlék felügyelet mellett teljeskörűen felújították a jelenlegi tulajdonosai. A 2 szobás nádfedeles ház vályogból készült, és kívül-belül megőriztek olyan parasztházas jegyeket, mint a sárral tapasztott homlokzat, a pitvarban található nyitott kémény, a búbos kemence és a fa gerendák, amelyek egyikén az a faragott szám is látható, amikor a ház épült.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Visszatér Gulyás Gergely a kormányinfókra, nyáron már focizna

Visszatér Gulyás Gergely a kormányinfókra, nyáron már focizna

Február végén a gerincklinikán egy gerincműtéten esett át, utána újra kellett tanulnia járni.

Ilyen is van: kikosarazta a Fideszt Orbán Viktor egykori minisztere

Ilyen is van: kikosarazta a Fideszt Orbán Viktor egykori minisztere

Nem akar alkotmánybíró lenni Trócsányi László.

"Bolsonarót nem lehetett egy HM-luxusgéppel Budapestre menekíteni"

"Bolsonarót nem lehetett egy HM-luxusgéppel Budapestre menekíteni"

Erről Káncz Csaba beszélt az ATV Start című műsorában a Bolsonaro-üggyel kapcsolatban.

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

Kérdés, hogy mire költik majd a háztartások a többletet. 

© 2024 (v2.202102)