Egyre többen használják lakásvásárlásra a babaváró hitelt!

Egy évünk maradt babaváró hitelt igényelni, ám múlt év nyarától 2022 év végéig – másfél év alatt – további 1.000 milliárdos volumen érkezhet még a piacra a 2021 nyaráig folyósított közel 1.400 milliárd forinton túl. A babavárót a Duna House felmérése szerint a hitelfelvevők közel háromnegyede (72,5 %-a) ingatlanvásárlásra költi, 14 százalék pedig ingatlan felújításra, korszerűsítésre, bővítésre.

Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből. A Duna House Pénzügyek felmérése szerint az igénylők közel háromnegyede költi ingatlanvásárlásra az elnyert hozzájárulás összegét. Ezzel arányosan csökken a felújításra, bővítésre, megtakarításra vagy hitelkiváltásra fordított támogatások száma. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön több mint két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen.

Új vagy használt lakást venne? Budapesti lakás érdekli? Vidéken keres?

Nézzen körül a megújult ingatlantájolo.hu oldalon!

 A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján közel 1.400 milliárd forintot folyósítottak a Babaváró hiteligénylés fedezésére 2019-es indulása óta.

A program meghirdetésétől eltelt időben a tavalyi január-június időszak bizonyult a „leggyengébbnek”, de így is közel 290 milliárd forintot tett ki a hitelvolumen – még úgy is, hogy átlagosan 9-10 millió forint értékben jutottak támogatáshoz a családok. Összességében a lakossági hitelállomány 10-15%-áért felelt a Babaváró 2021 első félévében.

A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett felmérés szerint, 2021 január-decembere között a Babaváró legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás volt, az igénylők 72,5%-a költötte erre a kölcsönt. Aránya több mint 10 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát. „Az elmúlt egy évben minden eddiginél magasabb arányban költötték lakásvásárlásra ügyfeleink a Bababáváró támogatást” – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „A maximális, 10 millió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának átlagosan ¼-ét, vidéken pedig a felét, néha akár még a teljes összeget is fedezni tudják belőle. A Babaváró támogatás mellett a vásárlóknak a legtöbb esetben még további támogatásra is szükségük van lakáscéljaik eléréséhez. Az államilag támogatott hitelek, a CSOK és falusi CSOK erre megfelelő alternatívát nyújtanak.”

Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az elnyert támogatás 13,7%-át fordították a családok, akik a Duna House pénzügyi szakértőinek segítségével intézték hitelügyleteiket. Ugyan 2020 azonos időszakához képest ez a részesedés csökkent, de az első félévhez viszonyítva minimális élénkülést mutat, köszönhetően a január óta elérhető új otthonfelújítási támogatásnak és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitelnek. Nagyobb mértékben csökkent viszont a banki hitel kiváltására, illetve a gyermek számára megtakarítás létrehozására fordított összegek aránya. Míg tavaly az előbbi célra 6,2%, utóbbira pedig 4,1% használta fel a kölcsönt, addig idén ez mindössze 3%, illetve 1,9% volt. Alig 1-1% a felhasználási aránya azon céloknak, mint a Magyar Állampapír-vásárlás, a meglévő hitel részleges előtörlesztése, az autóvásárlás vagy a vállalkozásfejlesztés.

Új vagy használt lakást venne? Budapesti lakás érdekli? Vidéken keres?

Nézzen körül a megújult ingatlantájolo.hu oldalon!

„Az MNB közlése szerint az indulás óta 1.400 milliárd forintot már folyósítottak is 2021 júliusáig az igénylőknek. Ez átlagosan 175 milliárd forint negyedévente, amely alapján azt becsüljük, hogy a program végéig – beleszámolva 2021 második félévét is, amiről még nem áll rendelkezésre hivatalos adat – még közel 1.000 milliárd forintnyi támogatott hitelt fognak felvenni a családok” – tette hozzá a 2022 év végéig még biztosan igényelhető Babaváró hitelről Benedikt Károly.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ön is kérdezhet Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban

Ön is kérdezhet Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban

Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.

Kunetz Zsombor: Szörprájz!

Kunetz Zsombor: Szörprájz!

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a mai Magyar Közlönyben megjelent, kórházi adósságokra szánt 63 millió forint kapcsán fejtette ki véleményét közösségi oldalán. 

Magyarország egyik leggazdagabb embere árulja Andrássy úti ingatlanát

Magyarország egyik leggazdagabb embere árulja Andrássy úti ingatlanát

Eladó Gattyán György egykori luxusáruházának épülete az Andrássy úton.

Agrárium: egy jó és egy kevésbé jó hír jött

Agrárium: egy jó és egy kevésbé jó hír jött

Az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának sajtóreggelijén az is elhangzott, hogy a következő években jelentős agrár hitelállománynövekedés várható.

© 2024 (v2.202102)