A nagy garázs-biznisz: érdemes még belevágni?

A dráguló lakások okán pár éve a kisbefektetők rámozdultak a garázs-vásárlásra a parkolási gondokkal küzdő fővárosi részeken. Nem is lehet ma már 2-3 millióért ilyen helyen garázst vagy teremgarázs helyet vásárolni, igaz a pandémia dacára gyorsan és jó hozammal kiadhatók ma is a belvárosi garázshelyek, udvari beállók.

Hat-nyolc éve még nem volt nagy divat, de az utóbbi egy-két évben egyre több befektető magánembertől és ingatlanostól hallani, hogy a tehetősebb kisbefektetők – kifejezetten kiadási céllal – garázsokat keresnek, vásárolnak – elsősorban Budapest belsőbb részein.

Ez elsőre furának látszik, de ha megnézünk pár trendbeli változást, rögtön világossá válik, hogy miről is van szó. Mivel az ingatlanpiac lassan mozgó terület, így a befektetők is több éves távlatban gondolkodnak, nem a villámtőzsdézés vagy a kriptovaluták hullámvasút-szerű árgörbéit igyekeznek meglovagolni. Ennek ellenére, a „tutibiztos” ingatlan-befektetéstől sem a minimális, 4-5 százalékos hozamot várják, különösen nem olyankor, amikor az úgynevezett belépési küszöb is az egekbe nő.

Miről is van szó? Az ingatlanpiacon nem számít túl réginek egy 2014-2015-ös befektetés. Akkoriban egy fővárosi, ráadásul zuglói, vagy angyalföldi jó minőségű, vagy egy VII., VIII. kerületi kompromisszumos használt garzon bizony akár 8-9 millió forintért is elcsíphető volt, felújítása pedig 1,5-2 millió forintból kijött. Azaz akár már 1-2 milliós önerővel, vagy 8 millió forint készpénzzel lehetett olyan garzonhoz jutni, amelyet 80-90 ezerért szinte azonnal ki lehetett adni. Ez pedig 8-10 éves megtérülést, 10-12 százalékos hozamot jelentett. Ugyanakkor 2016-ra egy szempillantás alatt duplázódtak meg az árak (és a megtérülés ideje), azaz feleződtek le a hozamok. Egy átlagos kisbefektetőnek az sem mindegy, hogy 10, 20, vagy éppen 25 millió forint az elérhető legolcsóbb, de még jó helyen, normális házban lévő, jól kiadható ingatlan – azaz a belépési küszöb hol van.

A bérleti díjak ugyanis nem, illetve késve és alig követték a lakásárak emelkedését, miközben aki élt és mozgott, kiadó garzont keresett a belsőbb, majd a külső városrészeken, sokan rövid távú, Airbnb-s hasznosításban gondolkozva. Ám a fentiek miatt a 2016-2017-től beszállók már 5-6 százaléknál kisebb hozamot realizáltak, miközben legalább dupla vételárat kellett ehhez összeszedniük.

Az előbbieken túl a garázsok esetében kezdetben az is hajtotta a piacot, hogy kevesen gondolkodtak kiadásban, legfeljebb saját célra vettek belvárosi beállókat, teremgarázs helyeket, így egy 3-5 milliós befektetés akár 6-7 év alatt is visszahozhatta a teljes befektetett összeget, akár 15 százalék körüli hozamot is adva. (Ez ugye háromszorosa a ma garzonokkal elérhető hozamnak). És természetesen a járművek számának növekedésével, valamint a parkolási zónák kiterjesztésével (például Zuglóban) is szárnyra kapott ez az üzlet.

Szemezgessünk akkor a mai kínálatból.

Itt van például a kötöttpályás villamos vonallal ellátott Erzsébet királyné útján, a Mexikói út metró végállomástól sem messze található, mindjárt két autó beállását is lehetővé tévő dupla teremgarázs hely.

A környéken havi 20 ezer forint körül lehet egy-egy helyet kiadni, tehát ez a dupla hely közel félmilliót hozhat egy év alatt, melyből az szja mellett még lejön az ingatlanadó és a közös költség, de ne felejtsük el, hogy a következő években várhatóan mind a bérleti díjak, mind a vételárak nőhetnek a garázs-szegmensben is.

 

Egy szintén kiemelt, belvárosi helyen, a Lehel térnél leltünk rá a következő lehetőségre. Itt a Lőportár utcában, egy új építésű, hatemeletes, zárt lépcsőházas, dupla liftes, belső kertes téglaépület teremgarázsában vált eladóvá egy 14 nm-es parkolóállás. Fontos, ellentétben sok hasonló ajánlattal, hogy ez a beálló nagyméretű gépjárművel is tökéletesen használható. Az épületben pedig 0-24 órás portaszolgálat működik.

A harmadik ajánlatot, szintén egy dupla teremgarázst a feltörekvő Újpesti részről hoztuk. A Wolfner utcában, a Metrodom Panoráma lakóparkban, új építésű társasház -2. szintjén, egy dupla, egymás mögött elhelyezkedő teremgarázs beállót kínálnak. A két garázshely egy helyrajzi számon található és logikusan csak egyben vásárolható meg. A parkolóházba történő belépést beléptető kapuk biztosítják, melyhez két darab belépőkártyát biztosít az eladó.  


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Már nem sokáig menekülhetnek az orosz besorozottak a vágóhíd elől

Már nem sokáig menekülhetnek az orosz besorozottak a vágóhíd elől

Aki tud, az próbál elmenekülni az elől, hogy vágóhídra vigyék, sőt egy sorozóbizottságban fegyveres konfliktus is volt. Ugyanakkor egyre valószínűbb, hogy lezárják a határokat.

Aki lehozza nékünk a csillagokat is az égről – Két éven belül nő is utazik a Holdra

Aki lehozza nékünk a csillagokat is az égről – Két éven belül nő is utazik a Holdra

A görög mitológiában Artemisz a Hold istennője – és Apollón ikertestvére. Tökéletes névválasztás egy olyan űrhajóhoz, amely az első nőt fogja a Holdra repíteni.

Lehet-e ma valahogy pozitív reálkamatot elérni?

Lehet-e ma valahogy pozitív reálkamatot elérni?

Utolérhető-e az infláció magyar állampapírral, lehet-e pozitív reálkamatot elérni? Nehéz, mert az eddigi inflációkövető kötvények késéssel követték az inflációt.

Soha nem látott számban adnak el elektromos autókat

Soha nem látott számban adnak el elektromos autókat

Rekordszámú elektromos autót adhatnak el világszerte az idén - áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

© 2022 (v2.202102)