A nagy garázs-biznisz: érdemes még belevágni?

A dráguló lakások okán pár éve a kisbefektetők rámozdultak a garázs-vásárlásra a parkolási gondokkal küzdő fővárosi részeken. Nem is lehet ma már 2-3 millióért ilyen helyen garázst vagy teremgarázs helyet vásárolni, igaz a pandémia dacára gyorsan és jó hozammal kiadhatók ma is a belvárosi garázshelyek, udvari beállók.

Hat-nyolc éve még nem volt nagy divat, de az utóbbi egy-két évben egyre több befektető magánembertől és ingatlanostól hallani, hogy a tehetősebb kisbefektetők – kifejezetten kiadási céllal – garázsokat keresnek, vásárolnak – elsősorban Budapest belsőbb részein.

Ez elsőre furának látszik, de ha megnézünk pár trendbeli változást, rögtön világossá válik, hogy miről is van szó. Mivel az ingatlanpiac lassan mozgó terület, így a befektetők is több éves távlatban gondolkodnak, nem a villámtőzsdézés vagy a kriptovaluták hullámvasút-szerű árgörbéit igyekeznek meglovagolni. Ennek ellenére, a „tutibiztos” ingatlan-befektetéstől sem a minimális, 4-5 százalékos hozamot várják, különösen nem olyankor, amikor az úgynevezett belépési küszöb is az egekbe nő.

Miről is van szó? Az ingatlanpiacon nem számít túl réginek egy 2014-2015-ös befektetés. Akkoriban egy fővárosi, ráadásul zuglói, vagy angyalföldi jó minőségű, vagy egy VII., VIII. kerületi kompromisszumos használt garzon bizony akár 8-9 millió forintért is elcsíphető volt, felújítása pedig 1,5-2 millió forintból kijött. Azaz akár már 1-2 milliós önerővel, vagy 8 millió forint készpénzzel lehetett olyan garzonhoz jutni, amelyet 80-90 ezerért szinte azonnal ki lehetett adni. Ez pedig 8-10 éves megtérülést, 10-12 százalékos hozamot jelentett. Ugyanakkor 2016-ra egy szempillantás alatt duplázódtak meg az árak (és a megtérülés ideje), azaz feleződtek le a hozamok. Egy átlagos kisbefektetőnek az sem mindegy, hogy 10, 20, vagy éppen 25 millió forint az elérhető legolcsóbb, de még jó helyen, normális házban lévő, jól kiadható ingatlan – azaz a belépési küszöb hol van.

A bérleti díjak ugyanis nem, illetve késve és alig követték a lakásárak emelkedését, miközben aki élt és mozgott, kiadó garzont keresett a belsőbb, majd a külső városrészeken, sokan rövid távú, Airbnb-s hasznosításban gondolkozva. Ám a fentiek miatt a 2016-2017-től beszállók már 5-6 százaléknál kisebb hozamot realizáltak, miközben legalább dupla vételárat kellett ehhez összeszedniük.

Az előbbieken túl a garázsok esetében kezdetben az is hajtotta a piacot, hogy kevesen gondolkodtak kiadásban, legfeljebb saját célra vettek belvárosi beállókat, teremgarázs helyeket, így egy 3-5 milliós befektetés akár 6-7 év alatt is visszahozhatta a teljes befektetett összeget, akár 15 százalék körüli hozamot is adva. (Ez ugye háromszorosa a ma garzonokkal elérhető hozamnak). És természetesen a járművek számának növekedésével, valamint a parkolási zónák kiterjesztésével (például Zuglóban) is szárnyra kapott ez az üzlet.

Szemezgessünk akkor a mai kínálatból.

Itt van például a kötöttpályás villamos vonallal ellátott Erzsébet királyné útján, a Mexikói út metró végállomástól sem messze található, mindjárt két autó beállását is lehetővé tévő dupla teremgarázs hely.

A környéken havi 20 ezer forint körül lehet egy-egy helyet kiadni, tehát ez a dupla hely közel félmilliót hozhat egy év alatt, melyből az szja mellett még lejön az ingatlanadó és a közös költség, de ne felejtsük el, hogy a következő években várhatóan mind a bérleti díjak, mind a vételárak nőhetnek a garázs-szegmensben is.

 

Egy szintén kiemelt, belvárosi helyen, a Lehel térnél leltünk rá a következő lehetőségre. Itt a Lőportár utcában, egy új építésű, hatemeletes, zárt lépcsőházas, dupla liftes, belső kertes téglaépület teremgarázsában vált eladóvá egy 14 nm-es parkolóállás. Fontos, ellentétben sok hasonló ajánlattal, hogy ez a beálló nagyméretű gépjárművel is tökéletesen használható. Az épületben pedig 0-24 órás portaszolgálat működik.

A harmadik ajánlatot, szintén egy dupla teremgarázst a feltörekvő Újpesti részről hoztuk. A Wolfner utcában, a Metrodom Panoráma lakóparkban, új építésű társasház -2. szintjén, egy dupla, egymás mögött elhelyezkedő teremgarázs beállót kínálnak. A két garázshely egy helyrajzi számon található és logikusan csak egyben vásárolható meg. A parkolóházba történő belépést beléptető kapuk biztosítják, melyhez két darab belépőkártyát biztosít az eladó.  


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)