Balatonlellén újjászületik a századeleji balatoni villák hangulata!

A Balatont évszázadokon át nem hasznosították, ám a századfordulón elkezdték felfedezni, és ekkor a nemesi réteg sorra építette fel villáit a legszebb településeken. Ezek a századeleji, romantikus villák még mindig meghatározóak több településen, köztük Balatonlellén is. Mai cikkünkben egy olyan beruházást mutatunk, ami bár új, mégis igyekszik megőrizni a századfordulós villák hangulatát, és lakásai zöld hitellel is megvásárolhatók.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogyan alakult tovább a Balaton környéki települések építészete, milyen épületek határozzák meg ma a települések városképét. A 60-as években például már teljesen más épületek kezdtek gombamód kinőni a földből, hiszen megindult a tömegturizmus, ami magával vonta, hogy tömegesen húzták fel a szocreál nyaralókat, amelyekből még ma is rengeteget találunk a magyar tenger partján. A rendszerváltás után épült ingatlanok aztán tovább árnyalták a képet, az elmúlt években pedig egyre több modern lakópark épült, amelyek lehet, hogy megfelelnek a legmagasabb követelményeknek, energiatakarékosak és környezetbarátak, de már távolról sem emlékeztetnek a századeleji villákra.

Pedig attól, hogy egy épület új, és mindenben megfelel a 21. századi követelményeknek, még megőrizhetne valamit a régi, klasszikus épületek hangulatából. A Balatonlellén épülő Villa Liget lakópark esetében például pont ez volt az egyik fő koncepció a környezet megóvása mellett.

A Villa Liget lakópark ugyanis Balatonlelle központjában, a Balaton part mögötti utcában egy csendes, ősfás ligetben épül, ahol kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy egyetlen fát se kelljen kivágni, hanem az épületek épüljenek a fák köré, a lakások energiahatékony és gazdaságos fenntartását pedig elsőosztályú hőszigetelés és nyílászárók, energiaellátását megújuló energiaforrások biztosítják majd és az elektromos autók számára is kiépítenek töltőállomásokat. A lakások így BB energetikai besorolásúak lesznek, tehát zöld hitellel is megvásárolhatóak. Illetve lehetőség van CSOK és más kölcsön felvételére is ráadásul mindez kiváló feltételekkel, ugyanis 4 ütemben van lehetőség a vételár kifizetésére.

Ebbe a gyönyörű környezetbe természetesen nem is illik más, csak egy kis lakásszámú villapark, ahol a 3, egyenként 15 lakásos épületet a liget fáiról Gesztenyének, Platánnak és Ciprusnak nevezték el. A villa jellegű épületek klasszikus megjelenésükkel, tágas teraszaikkal, rusztikus zsalugátereikkel már messziről is hívogatóak, a fák között szabadtéri szigeteket és gyermekek számára biztonságos játszóteret is kialakítanak. Az építkezés már elkezdődött és a meghatározott ütemezésnek megfelelően halad, jelenleg már a Gesztenye és a Platán épületek falazatát rakják.

A lakások belső elosztását pedig úgy alakítják majd ki, hogy abban élhető, kényelmes és elegáns lakótereket lehessen kialakítani, melyhez a hideg-meleg burkolatokat, szanitereket és a beltéri nyílászárókat a leendő tulajdonosok választhatják ki.

Ez a csendes zöld oázis annyira közel fekszik a város központjához, hogy éttermek, bevásárlási lehetőségek is megtalálhatók a közvetlen közelben. Balatonlelle városa pedig nemcsak nyáron biztosít nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget a Balaton egyik legszebb strandjával és vitorláskikötőjével, hanem pincészetei, kulturális rendezvényei révén egész évben egy élhető, akár második otthonnak is kiváló helyet biztosító település.

A cikk megjelenését a Villa Liget lakópark fejlesztője támogatta.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora

Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora

Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul az ingatlanok ára is csökkenhet.

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok, Moszkva ismét rakétát tesztel – A háború 94. napja

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok, Moszkva ismét rakétát tesztel – A háború 94. napja

Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.

Az osztrák autóklubok kiakadtak az új magyar tankolási szabályokon

Az osztrák autóklubok kiakadtak az új magyar tankolási szabályokon

Nem tartják jogszerűnek a benzinturizmus ilyen jellegű megfékezését. 

Vendég lenne, csak séf meg felszolgáló nincs – Munkaerőpiaci helyzet a turizmusban és a vendéglátásban

Vendég lenne, csak séf meg felszolgáló nincs – Munkaerőpiaci helyzet a turizmusban és a vendéglátásban

Erről a témáról, pályázatokról és több kutatás eredményéről esett szó a VIMOSZ legutóbbi konferenciáján.

© 2022 (v2.202102)