El lehet férni egy minigarzonban?

El lehet férni egy 10-20 négyzetméteres lakásban? A minigarzonok/ minilakások különlegességük miatt mindig nagyobb figyelmet kapnak az átlagosnál. Igaz, csekély részét képezik a forgalomnak, de a Duna House szakértőinek tapasztalata alapján rengeteg lehetőség rejlik bennünk, és fajlagos költségük miatt ugyanolyan jelentős részét képezik az ingatlanpiaci volumennek, mint bármely más típusú ingatlan.

A minilakások keletkezésének története nagyon sokféle lehet. A legtöbb esetben valamilyen egyéb funkciót betöltő kisebb, jellemzően a szuterén vagy földszinti részen található helyiséget – például gondnok- vagy cselédlakásokat – alakítottak, illetve alakítanak át lakássá, de nem ritka a tárolókból, garázsokból létrehozott miniotthonok sem.

Ingatlanpiaci befektetők sokszor a régi nagypolgári vagy az átlagos méretű, 50-60 négyzetméteres ingatlanokat osztják fel kettő, vagy akár három kis alapterületű új lakásra, amennyiben a kialakítás engedi azt. Így pedig gyorsabban, és nagyobb haszonért tudják értékesíteni őket. A pandémia előtti időkig pedig ezt a befektetési motivációt az Airbnb-hullám is felerősítette.

Budapesten inkább a belvárosi és az olyan népszerű kerületekben a legkelendőbbek ezek a lakások, mint a VII., VIII., XI. és XIII. kerület.

A főváros agglomerációjában és vidéken is van kereslet rájuk, ám ezekben az esetekben már nem lakásokról, hanem kertkapcsolatos kisházakról beszélhetünk.

Az árképzést jelentősen befolyásolja a lokáció és az ingatlan állapota, ezért nehéz átlagról beszélni. Összességében elmondható, hogy fajlagosan drágábbak a kis alapterületű ingatlanok.

Mivel Budapesten jellemzően használt téglalakásokról van szó, ezért a Duna House legfrissebb elemzése szerint átlagosan 800-900 ezer forintos négyzetméter-árakkal érdemes kalkulálni, de nem meglepő az sem, ha felkúszik 1 millió forint fölé az egységár. A vidéki kisházak esetében az átlag négyzetméterár 200-400 ezer forint között alakul.

„A hálózatunk által, 2021-ben eladott ingatlanok mindössze alig 1%-át tették ki a minilakások. Országosan jelenleg 68 darab, 20 négyzetméternél kisebb ingatlan szerepel kínálatunkban, de ha a szűrést kiterjesztjük 25 négyzetméterig, akkor már 170 lakás közül válogathatnak a potenciális vevők. Az ingatlanpiaci forgalomnak tehát viszonylag csekély részét képviselik a miniotthonok, de különlegességük miatt mindig nagyobb figyelmet kapnak az átlagosnál” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Tapasztalataink alapján a minilakásokra irányuló vásárlások elsődleges oka a befektetés, de olyanok is vannak – jellemzően egyedül élő fiatalok –, akik első lakásként választják ezen típusú ingatlanokat. A kis méretű lakások ideális választás lehet lakáskiadás szempontjából is, hiszen a diákok és a – pandémia okozta lezárást követően visszatérő – turisták körében is népszerűek.”

Nem csak a minilakások kialakítása, de berendezésük során is érdemes néhány praktikát szem előtt tartani, amellyel kihasználtságuk maximalizálható és még vonzóbbá is tehetők. Ilyen például a térnövelése érdekében a galéria kialakítása, valamint a funkciók átgondolt összevonása.

Sokszor egy-egy kislakás ügyes berendezéséhez nagyobb szükség van szakértői segítségre, mint egy nagyobb ingatlannál, ahol a legtöbb esetben hagyományos bútorméretekben lehet gondolkodni. A minigarzonok esetében nagyon sokat javíthat a kihasználtságon és a praktikumon, ha egyedileg, méretre gyártott bútorokat használunk.

És hogy mire érdemes még figyelni? „A tárolóból vagy garázsból átalakított lakásoknál mindig ellenőrizni kell, hogy a tulajdoni lapon át lett-e vezetve a lakásfunkció, hiszen ez a későbbi értékesítésnél és a jelenlegi finanszírozásánál is fontos szempont lehet. A nagyobb lakások felosztásából kialakított minigarzonoknál szintén érdemes megvizsgálni a jogi viszonyokat, például adott-e a társasház engedélyt a szétválasztásra, a tulajdoni lapon átvezették-e a változásokat, és önálló mérőkkel rendelkezik-e a lakás” – javasolta Benedikt Károly.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)