Egyedülálló kilátás a vízre Dél-Budán, a Duna-parton, ma is korrekt áron

Az új esztendőben sem lesz könnyű igazán jó helyszínen, prémium minőségben, mégis eközben elérhetőnek mondható áron új, jól kinéző luxusházat, és benne új lakást találni – mondjuk Dél-Budán. Mi most mégis leltünk egy ilyen ajánlatot  közvetlenül a Duna partján. Az építkezésen az első ütemben (ahol a lakások fele már elkelt) egymás után nőnek ki az újabb és újabb szintjei annak a folyóra néző toronyháznak, amely csupa üveg falakkal hódít.

Újbuda és Nagytétény találkozásánál, a Savoya Park szomszédságában teljesen átalakul az egykor ipari telepek meghatározta Duna-part látképe. A pár éve megújult Kopaszi-gáttól induló új partszakaszon a sétány meghosszabbodik déli irányba, két méter szélességben, valamint az Eurovelo 6-os számú nemzetközi bicikliút újabb fontos szakasza is itt, a Duna mellett fog futni, mintegy 3 méter szélességben.

Egy egykor beépítetlen területen, a házgyártól és a Volánbusz pályaudvartól délre, a fenti két út mögött, azaz csupán pár méterre a Duna-parttól épül egy négy tömbből, azaz magasházból álló, kifejezetten modern épületegyüttes, a Kék Duna Rezidencia.

Itt azért érdemes szétnézni, mert a hasonló adottságú és elhelyezkedésű otthonokhoz képest most mintegy 30 százalékkal olcsóbban köthetünk le lakást. A fejlesztő ugyanis már a második ütemet készíti elő, ám mivel a lakások felépülése csak 2023 őszén várható, így bevezető árkedvezmény érvényes még pár héten át.

Ráadásul nem csak a szomszédos házgyár terület épül be, hanem a rövidesen induló Csepelt Újbudával összekötő Galvani híd is pár utcányira innen fog futni, valamint délebbre egy másik hidat is terveznek. Ha ez nem lenne elég, várhatóan a Duna túlsó partjának ma még kisebb részben ipari jellegű látképe is eltűnik, az északabbra látható túloldali kémények sem lesznek végre a táj részei.

Ezúttal tehát egy gyönyörű Dunai panorámával rendelkező, közvetlen vízparti, elvehetetlen vízi kilátással megáldott lakóparkot mutatunk a XI. kerület határán.

Olyat, ahol már a szerkezetépítés is elkezdődött, és a beruházó látványos terve már körvonalazódik. Mivel, egyelőre épülő projektről van szó, így, aki szemfüles, most korrekt áron juthat hozzá presztízs-fejlesztésben valóban különleges, teljes üvegfelületeket felvonultató otthonokhoz.

A lakóegyüttes a XI. és a XXII. kerület határán, a budai oldalon van. A lakóházak első üteme (a B épület) már épül is, így a 2023 őszére elkészülő lakások még alig egymillió forint feletti négyzetméteráron csíphetők el. Ritkaságok, hiszen Magyarországon ez a négy épülő háztömb lesz az első lakóépület, ami teljes üvegezést kap, olyan módon, hogy a lakásokba ne lehessen belátni, de azokból érvényesüljön a páratlan panoráma.

A lakás-különlegességek, mivel elfogadható áron lépnek a piacra, gyorsan fogynak: az első, 84 lakást tartalmazó B torony lakásainak mintegy fele már most, előszerződéssel, nagyobb hírverés nélkül gazdára is talált. Ugyanakkor, az építőipari áremelkedés miatt pedig minden építtetőnek muszáj szinte havonta árat emelni, ilyenkor viszont nem szabad kivárni, ha megvannak a források, akkor érdemes mielőbb lépni, vásárolni.

Egymilliós négyzetméterár körül viszont ma már szinte lehetetlen budai otthont venni, legfeljebb akkor, ha a minőségről, a modernitásról és a jó elhelyezkedésről lemond a vevő. Érdemes tehát alaposan számításba venni az említett, ma is kitűnő ár-érték arányban kínált, magas-emeleti, közvetlenül a Dunára néző, igen alacsony rezsijű, prémium lakásokat.

Fogyóban vannak tehát az első ütem otthonai; azaz rövidesen már csak a második ütemben, 2022 nyarától-őszétől épülő és 2024 őszére elkészülő házban lesz szabad lakás. Itt azonban már a megnövekedett építőanyag-árak hatása is jobban érvényesül, ahogyan haladunk előre az időben. Érdemes sietnie annak, aki a Kopaszi-gát vonzásában keres jó árú ingatlant.

Egyelőre tehát egy fejlesztési területről van szó, ami a következő két-három évben látványosan beépül majd. Bár sok új építés van a környéken, még e terület szomszédságában is lakóparki fejlesztéseket indítanak rövidesen, így mire a lakások felépülnek, ott is új épületek születnek.

Tehát új házakkal épül be rövidesen a környék, ott jár az egyes villamos és a metró is nem messze, külön kiemelve a direkt dunai látványt – minden lakást úgy terveztek, hogy legalább egy helyisége vízre néző legyen. Sokan nem tartják ezt a tényt túl nagyra, de az ingatlan-statisztikák szerint legalább 20-30 százalékot „dob az áron”. Ez a várható felértékelődés jelentős lehet a mostani árakhoz képest.

Ezen túlmenően, a következő évek, évtizedek fenntartási költségei szempontjából is az egyik legjobb kilátással ezek az otthonok bírnak, ugyanis az energiatakarékosság terén verhetetlenek, energiaigényük közel esik a minimumot jelentő passzívházaktól. Ez egyfelől a BB besoroláson is tetten érhető, ami a jövőben várható, újabb fajta megújuló hitelre kiválóan alkalmassá teszi a Kék Duna Rezidencia lakásait. (Most azért nem opció egyelőre a zöldhitel, mert a vevők csak előszerződést írnak alá, így a végül csak később vehetnek fel éles hitelt, köztük a zöldhitel várható utódját, és s számos állami támogatást.)

Az energiaspórolást egyedi tervezésű, hőszivattyús gépészet teszi lehetővé, amely nem csak fűt, de nyáron hűt is és kialakításában is modernebb: két pár, természetesen a falakba rejtett csövet használ. Ezáltal nem csak a szabályozhatósága, de a hatékonysága is jóval magasabb lesz a rendszernek; és a lényeg, hogy akár helyiségenként is változtatható lesz a hőmérséklet.

Ezen túl a szellőztetés is különleges: mind az ablakok, mint a központi szellőzés úgy van kialakítva, hogy a levegő kicserélődjön, de télen a lehető legmelegebb levegő áramoljon a lakásokba, tovább fokozva a környezettudatosságot. Ez pedig olyan jó ár – lehet kapaszkodni –, hogy egy három- vagy négy szobás lakás teljes téli-nyári rezsije, beleértve a közös helyiségek fűtését-hűtését is(!) havonta 20 ezer forint alatti költségből megúszható.

A cikk Kék Duna Rezidencia beruházójának a támogatásával készült.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Átrendezte a bírói kart Sulyok Tamás

Átrendezte a bírói kart Sulyok Tamás

A köztársasági elnök egy személyt felmentett, többet viszont kinevezett, illetve meghosszabbította a megbízatásukat.

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Tízezreket vihet el a hétvégi családi strandolás

Régen a strandolás egész napos filléres népi szórakozás volt, de ma nagyon nem az.

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Gigantikus katonai segélyt nyújtanak a britek Ukrajnának 

Mi történt az orosz-ukrán háború 790. napján? Keddi összefoglalónk. 

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

Szuperhét: triplázott a TV2, táthatjuk a szánkat

A 16. héten is nagyot dobott a TV2, folytatódott a nyerő széria.

© 2024 (v2.202102)