Miért kifizetődő beruházni a fenntartható építészetbe?

Amikor nem kevés pénzügyi eszközt fektetünk be az épület tervezésébe és annak felépítésébe, biztosak akarunk lenni abban, hogy az megfelelően megtérül. Vajon kifizetődőek-e a fenntartható építészetben használt zöld technológiák? Milyen előnyeik és kockázataik vannak beruházási szempontból?

A fenntartható építészet, mint válasz a klímaváltozásra

Az építési ágazat évek óta nagy kihatással van a természeti környezetre. Vagy a nem megfelelő anyagok, gyártási technológiák használata révén, vagy pedig olyan nem hatékony épületek felépítése által, amelyek megfelelő működése rengeteg elektromos energiát igényel.

Ezért néhány éve az építési, de a beruházási ágazatban is egyre népszerűbbé válik az ún. fenntartható építészet, amely biztosítja az épület maximális funkcionalitását, ugyanakkor minimális, sőt semleges hatást gyakorol a természeti környezetre.

Ez a trend valódi forradalmat váltott ki az eddigi technológiai folyamatokban, mind maga az építés, mind pedig a felhasznált anyagok terén. A megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés, a hatékony energia- és víztakarékosságot biztosító rendszerek, az újrafeldolgozásból származó nyersanyagok – ezek és egy sor járulékos tényező hatására egyre „zöldebbé” válnak a beruházások, biztosítva a használóknak mindazt, ami szükséges, egyúttal a minimumra csökkentve a használat okozta környezetkárosító hatást.

A zöld technológiák és anyagok kulcsfontosságúak bolygónk védelme és a klímaválsággal kapcsolatos kritikus kihívásokra adott reális válaszok szempontjából. A beruházó számára azonban a pénzügyi vonatkozások a legfontosabbak. Lehet-e környezettudatosan nyereséget termelni?

Hard Rock Hotel, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

Kifizetődőek-e az alacsony kibocsátású épületek?

Nem tagadható, egy alacsony kibocsátású épület felhúzása drágább, mint a hagyományos módszerekkel megépített megfelelője. Az alkalmazott megoldásoktól függően az árkülönbözet 10%-tól akár 20%-ig is terjedhet. Sok beruházó számára ez a költség nagyobb pénzügyi kockázatot jelent, ezért felvetődhet az ilyen jellegű projektek felvállalásának indokoltsága.

A valóság azonban azt mutatja, hogy a fenntartható építészet nem csak – az általa előidézett klímaváltozásnak egyre inkább tudatában lévő – ágazat jövőjét jelenti, hanem módot kínál arra, hogy az épített beruházás konkrét előnyökhöz juttassa az egész vállalkozást finanszírozó személyeket. Mik ezek az előnyök? Felsorolunk néhányat a fontosabbak közül.

1. Kisebb a kihasználatlanság kockázata

Hogy az épület bevételt termeljen, bérlőket kell találnia. Az alacsony kibocsátású technológiák kihasználásával épített épület az ügyfelek számára jóval érdekesebb választás, már csak a bérlettel kapcsolatos alacsonyabb üzemeltetési költségek miatt is. Ezért kisebb annak a kockázata, hogy az alapterület egy része kihasználatlan marad, és az épület tulajdonosának a költségvetését terheli.

2. Alacsonyabb üzemeltetési költségek

Az alacsony kibocsátású építészetben használt zöld technológiáknak köszönhetően az épületek fenntartása jóval olcsóbb.

Az üzemeltetési költségek csökkentése függ többek között az alábbiaktól:

  • az épülettömb megfelelő megtervezése – nagyméretű üvegfelület kialakítása a déli oldalon, törekvés a kompakt konstrukcióra (kiugró részek elhagyása, mert ezek hőhidakat hoznak létre),
  • árnyékolók és homlokzati zsaluk beépítése, amelyek lehetővé teszik az optimális éves energiamérleg elérését,
  • napelemek és egyéb megújuló energiaforrások alkalmazása,
  • kiváló hőszigetelésű Aluprof ablakrendszerek beépítése.

A fenntartható építészet nagyobb beruházási költségeket feltételez, de hosszabb távon alacsonyabb üzemeltetési költségeket garantál, ami nagy előny a hagyományos építészethez képest.

3. A beruházás magasabb megtérülési rátája

A fenntartható építészet egyik ismertetőjele az építendő objektum olyan elhelyezése, hogy az a városi tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető legyen. Ez tovább növeli a beruházás vonzerejét. Adjuk ehhez hozzá a már említett alacsonyabb üzemeltetési költségeket, és egy vonzó kínálatot kapunk, ennek köszönhetően pedig a beruházó jóval nagyobb megtérülési rátára számíthat.

4. Alkalmazkodás a jogszabályi változásokhoz

A zöld építészet nem egy pillanatnyi trend, amely egyszer csak lecseng, hanem egy reális – és globálisan szükséges – válasz a jelenleg is zajló klímaváltozásra. A klímakatasztrófa kapcsán az egyes régiók egyre újabb és újabb előírásokat vezetnek be a szennyeződésekkel szembeni hatékonyabb harc és bolygónk természeti örökségének védelme céljából.

A fenntartható építészetbe való beruházás tehát egy nagy jövőjű tevékenység, amelynek célja, hogy már a tervezési szakaszban megfeleltesse az objektumot nem csak a jogszabályok jelenlegi, de jövőbeni változásainak is.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a jövőben a magas kibocsátású épületekre olyan adózási szabályozások vonatkozhatnak, amelyek nagyobb terhet rónak a tulajdonosokra, hogy ezzel is környezetbarát megoldásokra sarkallják őket. Erről a szempontról sok olyan beruházó megfeledkezik, akit csak a rövidtávú haszon érdekel.

5. Támogatási pályázatok lehetősége

Az Európai Unió „zöld” építészetbe beruházó tagállamai egy sor különféle támogatás elnyerésére pályázhatnak, ennek köszönhetően képesek pénzügyi támogatást szerezni, ami lehetővé teszi a beruházás megtérülésének javítását. Számos különféle uniós zöld program ad lehetőséget támogatás elnyerésére mind a lakás-, mind pedig a közhasznú beruházások terén.


Tensor, Gdynia, Lengyelország. Alkalmazott rendszerek: MB-86, MB-SR50N, MB-SR50N OW

Let’s build a better future

A felhasznált anyagok minősége és fajtája, továbbá a zöld technológiák nagymértékben befolyásolják a beruházás rentabilitását. A magasabb költségek ellenére a fenntartható építészet a garanciája annak, hogy az egész bolygón egyre érezhetőbb hatásokkal járó klímaváltozás bizonytalan időszakában a beruházás előreláthatóan megtérül.

A „zöld” építészeti trend az ágazat egyre több cégének fejlesztési stratégiájában mutatkozik meg. E vállalatok nem csak arra törekednek, hogy technológiai folyamatukat hozzáigazítsák a jelenlegi előírások követelményeihez, hanem tevékenyen hozzájárulnak egy szebb jövő közös építéséhez.

– Az Aluprof márka tevékenységét évek óta a természet és az emberek iránti tisztelet jellemzi – mondja Béres Balázs, az Aluprof cég műszaki tanácsadója. – Tudjuk, hogy a szebb holnapért folyó küzdelembe az iparnak is be kell kapcsolódnia, hogy biztosítani lehessen a következő nemzedékek és a természet jövőjét. Ezért törődünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és az energetikai hatékonyság növelésével az építési ágazatban. Egyúttal értékeljük az újrafeldolgozás szerepét és a megújuló forrásokból származó energia használatát. Ezért is jelentettük meg az AluBook trendek album harmadik kiadását, amelyet teljes egészében a fenntartható építészetnek szenteltünk – teszi hozzá Balázs.

A fenntartható építészet néhány egyszerű szabályon alapul, és képes hozzájárulni a klímaváltozás negatív hatásainak korlátozásához. Egyúttal kiváló módszere a beruházási biztonság növelésének, mivel a bérlők elvárásait kielégítő, vonzó objektumok épülnek. Bátran elmondhatjuk tehát, hogy a „zöld” építési technológiákra való átállás nem csak a beruházónak hoz hasznot, hanem a környezetnek is.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

© 2024 (v2.202102)