A te tetőd naprakész? – Nem mindegy, milyen napelemet választasz!

Ma már egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatos életmód és ezáltal a környezettudatos építkezés, otthonaink energiatakarékos fenntartása is. Így egyre többen döntenek a napelem mellett, amiből azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Mai cikkünkben ennek lehetőségeit vizsgáljuk meg.

Tetőre telepíthető napelemek

A napelemekről elsősorban mindenkinek a tetőre telepíthető napelem jut eszébe, amire ráadásul nemrég még pályázni is lehetett és lehet majd még a jövőben is, ez azonban nem mindenkinek oldja meg a problémáját. Ahhoz, hogy a tetőre szolárpanelt lehessen telepíteni, ugyanis szükség van egy megfelelő tájolású, benapozottságú, jó állapotú tetőre, ráadásul akiknek még csak most épül a házuk, azok sem élhetnek a pályázat adta lehetőségekkel.

Talajra telepített napelemek

Akiknek nincs napelem telepítésére alkalmas tető az ingatlanukon, akár a házon, akár valamelyik melléképületen, azoknál jöhet szóba a szolárrendszer talajra történő telepítése, erre azonban például szintén nem lehet pályázni. Arról már nem is beszélve, hogy a talajra telepített napelem nem mindenhol fér el, és balesetveszélyes is, különösen, ha gyerekek is vannak a családban.

Van megoldás!

Szerencsére azok számára is létezik megoldás, akiknél a tetőcsere is aktuális, vagy épp csak most épül még a házuk. Számukra találtunk most egy olyan lehetőséget, amellyel egyszerre lehet új tetőjük és napelemük, ráadásul esztétikus és biztonságos kivitelben. Ez pedig nem más, mint a 100 éves múltra visszatekintő, sokszoros díjnyertes Terrán által gyártott Generon napelemes tetőcserép, ami tényleg megfelel a 21. századi igényeknek.

Miért pont a Generon?

Nézzük az okokat, mikor érdemes a hagyományos napelemek helyett inkább a Generon napelemes tetőcserepet választani. Ahogy említettük, ha szükséges a tető cseréje is, akkor mindenképp ez a legpraktikusabb megoldás, ha pedig még most épül csak a házuk, akkor is lényegesen egyszerűbb lesz így a kivitelezés. Ilyenkor a tetőre a Terrán Generonnal kompatibilis Rundo vagy Zenit cserepeit érdemes választani, de érdemes erre előre gondolni akkor is, ha most még csak a tető készül el, és a szolárrendszeres fejlesztést későbbre tervezzük.

A Generon mellett szól még az az érv is, hogy több mint 100 éves múltra visszatekintő, hazai, családi vállalkozás gyártja, és 360 fokos termékportfólióval rendelkezik, tehát a tetőfedéshez szükséges minden terméket biztosít a vásárlók számára, nemcsak a tetőcserepet, így a rendszerelemek beszerzése és a garancia érvényesítése is sokkal egyszerűbb. Ezen felül a Generon bevezetése óta már közel 250 otthon és középület energiaellátását biztosítja, ami közel 100 ezer beépített modult jelent, telepítéséről, működéséről kellő tapasztalat áll rendelkezésre, sok család házának lett már környezettudatos dísze. Valamint a Terrán online ökoszisztémában gondolkozik, ami azt jelenti, hogy a termék értékesítésén túl is mindenben segít, azaz kiemelten fontos számára a lakosság és a szakemberek edukálása, akik számos felületen találhatnak információkat, illetve segítséget nyújtanak az anyagszükséglet-számításban is.

Kiváló ár-érték arányban

A Generont sokszor éri az a vád, hogy  bekerülési költsége magasabb, mint a hagyományos szolár rendszereké,  ezt a kiadást azonban egyáltalán nem szabad csak önmagában szemlélni, hiszen akkor éri meg igazán ezt a megoldást választani, ha új tetőt építünk, vagy a meglévőt korszerűsítjük. Így új tető építésénél a Generon többletköltsége az összberuházáshoz képest 1% alatti, sőt még tetőfelújítás esetén sem éri el a 10%-ot. Jelentősebb többletköltséget tehát kizárólag akkor jelent, ha eleve Zenit vagy Rundo cserép van a házunk tetején. Ebben az esetben viszont érdemes éppen ezért a Generont választani, különösen, hogy az Otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően, a beruházás költségének felét gyakorlatilag vissza is igényelhetjük.

És ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy ez a megoldás valójában nem kiadás, hanem befektetés, hiszen így jelentősen csökkenthetjük otthonunk fenntartásának költségeit és közben még az ingatlanunk értéke is nőni fog, ami egy esetleges későbbi eladásnál egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Cserébe ráadásul egy lényegesen esztétikusabb megoldást kapunk, amihez még a tető héjazatát sem kell megbontani, így a tető védelmi funkciója a teljes tetősíkon megmarad, ami különösen fontos manapság, amikor az időjárás egyre szélsőségesebb. Ráadásul a tető évenként ajánlott karbantartó tisztítása is sokkal egyszerűbbé válik általa.

Kell-e félnünk a meghibásodástól?

Aki valamennyire is jártas a napelemrendszerek működésében, az tudja, hogy a napelemeket védeni kell a túlmelegedéstől, méghozzá szellőzés biztosításával. A hagyományos, nagytáblás rendszerek esetében ezt a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja, ezért a napelemes cserepek esetén sokakban felmerül a kétely, hogy a rendszer, hogyan tud szellőzni. Annak ellenére, hogy a Generon a tető síkjába simul, a szellőzés természetesen itt is biztosított, méghozzá egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légréssel, amelyen keresztül a levegő a kéményhatás elve alapján cserélődhet. Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett ellenlécekkel lehet elérni, de alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, vagy hosszabb szarufák esetében ajánlott ezt a távolságot tovább növelni.

Sokakban kérdésként szokott még felmerülni, hogy ha minden napelemes tetőcserepet egyesével össze kell kötni, akkor a nagy számok törvénye alapján nagyobb a meghibásodás esélye? A válasz nagyon egyszerű: igaz, hogy a rendszerre minden egyes Generon cserepet rá kell kötni, ám a csatlakozások magasabb száma mégsem jelent nagyobb kockázatot. Ugyanis itt is azt a szoláriparban már évtizedek óta bevált és bizonyított csatlakozó típust használják, amiből a sokfelé látott, nagytáblákból kialakított naperőművek esetében több száz vagy ezer található.

A további meghibásodások kiküszöbölése érdekében a Terrán a cellákat edzett üveg – EVA – Tedlar rendszerben laminálja, ami által a napelemes cserép elektromosan szigetelt és időjárásálló lesz, ugyanakkor a csatlakozó doboz a tetőcserép hátsó oldalán kap helyet, és anyaga UV-sugárzásnak ellenálló műanyag, ami IP65 védettséggel rendelkezik. Ezen felül minden csatlakozó dobozt két speciális, kettős szigeteléssel ellátott szolárkábellel szerelnek fel, és a szoláriparban évtizedek óta használt MC4 csatlakozókkal kapcsolják őket a rendszerhez. Valamint minden egyes modult bypass diódákkal látnak el, ami egyrészt kizárja az áramkörből a hibás cellát, illetve, ha egy panelt árnyékhatás ér, és nem vesz részt a termelésben, akkor áramkörileg ellenállásként viselkedik, így a rajta átfolyó áram hőt generálna, ám ezt a diódák kiküszöbölik, így nem sérülnek a cellák.

Mindezeken felül a Terrán 20 év garanciát is vállal a hazánkban gyártott Generon tetőcserepek teljesítményére, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy az egyes modulok teljesítménye a vásárlástól számított 20 éven belül nem csökken a 15 Wp névleges teljesítményérték 80%-a alá.

Miért pont a Terrán? 

Azon kívül, hogy a Terrán a Generon napelemes tetőcserepeivel gyakorlatilag egyedülálló megoldást kínál Magyarországon, van még jó néhány ok, amiért érdemes őket választani. Azontúl, hogy egy több, mint 100 éves, hazai, családi vállalkozásról van szó, ami garancia a minőségre is, a Terrán egy környezettudatos vállalkozás, amely GoGreen elnevezésű saját kezdeményezésével működését is igyekszik környezettudatosabbá tenni, így a cégnél elektromos járműveket is használnak . A Bólyban létrehozott napelempark segítségével pedig cserépgyártó üzemük teljes villamosenergiaellátását biztosítják, és a jövőben tervezik a Generon gyárban és minden más telephelyen a megújuló energiával történő ellátást megoldani.

A cég számtalan rangos díjat is elnyert, többek között 2021-ben már sokadjára ítélték oda a Superbrands és a Business Superbrands díjakat, a RedDot Termékdizájn 2021 díjat, illetve 2021-től a Hazai Termék védjegyet is elnyerte. A Terrán 5 üzemében naponta átlagosan 313.000 db cserép készül, melyek felülete 28.500 nm, és mivel minden cserepet kétszer festenek, így ez naponta 57.000 nm felületet tesz ki, ami nagyjából 8 focipályával egyenlő.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újbudán a Sashegyen, Zuglóban pedig az Örs vezér terénél kell fizetni. 

Lánchíd felújítása: vizsgálat indult vesztegetés miatt

Lánchíd felújítása: vizsgálat indult vesztegetés miatt

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Brutálisan megdrágultak a balatoni szállások

Brutálisan megdrágultak a balatoni szállások

Akad olyan település, ahol 30 százalékos áremelkedés történt. 

A szolgáltatások inflációja magas, és ez még vissza fog ütni  – ez volt a jegybank sajtótájékoztatója percről percre

A szolgáltatások inflációja magas, és ez még vissza fog ütni – ez volt a jegybank sajtótájékoztatója percről percre

A jegybank alapkamat-csökkentő döntését indokolta Virág Barnabás, az MNB alelnöke

© 2024 (v2.202102)