Rendezetten a konyhában – Ha konyhabútorra van szükség…

A számunkra tökéletes konyhabútor megtalálása nem egyszerű feladat. Mindenki szép és igényes megjelenésű megoldást szeretne, ám nem feledkezhetünk meg a praktikum kérdéseiről sem. A párával és gőzzel terhelt helyiségben olyan konyhabútorra van szükség, amely képes megőrizni az újszerű állapotát hosszú éveken keresztül.

Farost, MDF és az igazi fa

Mindenekelőtt tartsuk szem előtt, hogy a konyhabútorok minőségét elsősorban az anyaguk határozza meg. A belépőkategóriát a farostlemezből készült változatok képviselik, ezeket farost-faforgács, illetve ragasztó vagy gyanta keverékéből készítik. Könnyedén képesek az eredeti faanyagok imitálására, azokhoz képest rendkívül alacsony áron. Sajnos kifejezetten érzékenyek a nedvességre, de vízhatlan fóliákkal hatékonyan védhetők. Ha ilyen bútort szeretnénk választani, mindenképpen figyelni kell arra, hogy a szélek ABS-bevonattal legyenek ellátva, vagyis a bútorlapok élei megfelelően védve legyenek a nedvességgel szemben. Nagyon fontos, hogy az élvédők ne csak a látható helyeken legyenek megtalálhatók, máskülönben a farost fel fog púposodni, a bútor pedig egyszerűen tönkremegy!

Szót kell ejteni az úgynevezett MDF-szekrényekről is. Ez az anyag sem viseli el a nedvességet; noha tömörebb a farostnál, ugyanúgy ki van szolgáltatva a védelmet biztosító fóliának és élvédőnek. A fólia sérülékenysége miatt előfordulhatnak szépséghibák, különösen azokon a felületeken, ahol fizikai erőhatás jelentkezik.

A konyhabútorok között egyértelműen a valódi fa képviseli a minőséget. Noha esztétikai adottságai megkérdőjelezhetetlenek, a valódi fa sem tűri jól a nedvességet. Éppen ezért védelmet kell biztosítani számára, ami minőségi lazúrral, zománccal vagy lakkal lehetséges. Figyeljünk arra, hogy ezeket kizárólag csak a frontlapok és a korpusz felületére használjuk, amelyek nem érintkeznek élelmiszerrel!

Fordítsunk figyelmet a munkalapra is!

A konyhaszekrények munkalapjait hosszú éveken keresztül szeretnénk használni, éppen ezért a dizájn mellett a praktikum szempontjaira is figyelmet kell fordítani. Széles választékkal találkozhatunk, biztosan megtaláljuk, ami tökéletesen megfelel az igényeinknek.

Az egyik leggyakoribb típus a laminált munkalapok csoportja. Rendkívül kedvező ár jellemzi, képes ellenállni a mindennapi használatból adódó sérüléseknek, nem színeződik el a kiömlő ételektől. Élettartamát elsősorban a laminálás minősége és az élképzés határozza meg. Az élzárókról se feledkezzünk meg!

A valódi fából készült munkalapok rendkívül esztétikusak. Megfelelő minőségű faanyag használata esetén a karcok csiszolással eltüntethetők, majd olajozással szinte újjávarázsolható a felület. Legfőbb hátrányuk a magas áruk, ami miatt sokan olcsóbb alternatívát választanak.

Szót kell ejteni a kőből készült munkalapokról is. Többféle megoldással találkozhatunk. A technikai kőnek nevezett kvarcalapú kompozitok a természetes kőből készült munkafelületek alternatívái. Felületük kiváló adottságokkal rendelkezik, nem karcolódik, nem színeződik el, könnyedén tisztán tartható. A természetes kőből készült változatok is nagyszerű tulajdonságokkal bírnak, a kereskedelmi kínálatban elsősorban gránittal és márvánnyal találkozhatunk. Mivel ezek nagy súllyal rendelkeznek, kizárólag megerősített szerkezeten helyezhetők el.

Ezekre is figyeljünk…

A konyhabútor kiválasztása esetén érdemes némi figyelmet fordítani a részletekre is. A szekrény rendelkezzen fröccsenésgátló fali panellel a pult és a fal között! A konyhai üveg hátfalak is dekoratívak és praktikus kiegészítői a konyhának. Az alsó lábazat legyen állítható és takarható! Előbbi tulajdonság a biztos támasztás, utóbbi az esztétika miatt fontos. Ha tehetjük, látogassunk el a szaküzletbe, és ellenőrizzük a zsanérok minőségét és illesztését, valamint vegyük szemügyre a fiókok működését is!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Lehet rendkívüli nyugdíjemelés, ha tényleg 20 százalék lesz az infláció? Klasszis podcast

Lehet rendkívüli nyugdíjemelés, ha tényleg 20 százalék lesz az infláció? Klasszis podcast

Erre és még sok más kérdésre keresték a választ legújabb Klasszis podcast műsorunkban kollégáink, Csabai Károly főszerkesztő és Székely Sarolta felelős szerkesztő.

Történelmi beruházást jelentettek be Debrecenben

Történelmi beruházást jelentettek be Debrecenben

Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben.

Többségi tulajdont szerez Tiborcz István Gránit Bankja az Equilor Befektetési Zrt.-ben

Többségi tulajdont szerez Tiborcz István Gránit Bankja az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltatóban.

Beszántja a tárcája alá tartozó állami cégeket Lázár János

Beszántja a tárcája alá tartozó állami cégeket Lázár János

Év végével fogják felszámolni a cégeket.

© 2022 (v2.202102)