4 tényező, amitől egy ingatlan ideális lesz befektetés céljára

Egy ingatlan mindig jó befektetés lehet, de csak akkor, ha jól választunk. Ha befektetés céljából keresünk lakást, érdemes odafigyelni néhány dologra, hiszen fontos, hogy könnyen és jó áron tudjuk kiadni, illetve, hogy az ingatlan hosszú távon is tartsa majd az értékét, azaz egy későbbi eladás során akár még nyerjünk is rajta. Hogyan válasszuk ki a megfelelő ingatlant? Összegyűjtöttük azt a 4 tényezőt, ami meghatározza, hogy egy lakás valóban ideális-e befektetésnek.

Lokáció

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ingatlanvásárlásnál mennyire fontos szempont az elhelyezkedés, ez igaz akkor is, ha saját részre vásárolunk és nincs másként akkor sem, ha befektetésben gondolkozunk. Ami viszont számunkra a megfelelő lokációt jelenti, az nem biztos, hogy pont az, amit a bérlők keresnek. Például: míg számunkra egy belvároshoz közeli kertváros is ideális lehet, hiszen csendesebb és autóval bárhova könnyen eljuthatunk, addig a legtöbb bérlő általában egyetemista vagy pályakezdő fiatal felnőtt és nincs autója, tehát fontos számára a frekventáltabb elhelyezkedés, a tömegközlekedés, vagy akár az, hogy biciklivel könnyen megközelíthető legyen bármi az ingatlanból. Egy biztos, a felsőoktatási intézmények közelében elhelyezkedő és általában a belvárosi ingatlanok remek befektetési lehetőséget kínálnak.

A VI. kerületi Szív utca például nagyon népszerű, itt található ez az erkélyes, kétszobás lakás is.

Az ingatlan mérete

Nagyon fontos tényező az ingatlan mérete is, ugyanis a kétszobásnál nagyobb lakások, családi házak iránt leginkább csak a családok érdeklődnek, a kiadó lakást keresők közül viszont ők képezik épp a legszűkebb kört. Tehát ha tágabb célcsoportot szeretnénk elérni, a másfél, kétszobás lakások az ideálisak. Az egyszobásak már túl kicsik, egy pár számára kevésbé, inkább csak egyedülálló személyek számára kényelmesek, viszont sokan nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy egyedül béreljenek lakást. Ugyanakkor éppen annak okán, hogy az emelkedő bérleti díjak miatt többen fognak össze, hogy közösen béreljenek lakást, megfontolandó lehet még akár a három szobás is, annál nagyobbra azonban már tényleg nehéz bérlőt találni.

Ennek a VII. kerületi, Dob utcai lakásnak például ideális a mérete és az elhelyezkedése, ugyanis másfél szobás és a földszinten található.

A lakás házon belüli elhelyezkedése

Nem mindegy az sem, hogy a lakás hányadik emeleten van, és nemcsak azért, mert senki nem szeret naponta felsétálni az emeletre, hanem azért is, mert egy kiadó lakásban nem 10-20 évente történik ki- és beköltözés, hanem ennél sokkal gyakrabban. Érdemes tehát alacsonyabb szinten elhelyezkedő lakást vásárolni még akkor is, ha van lift, mert valljuk be, azért a legtöbb liftbe, különösen régebbi építésű házaknál, a bútorok nem férnek be. Ha magasabb emeleten veszünk lakást, számoljunk azzal is, hogy bútorozatlanul nem biztos, hogy sikerül kiadnunk.

Parkolás

Annak ellenére, hogy a legnagyobb célcsoport az egyetemisták és a fiatal felnőttek köre, akik még nem feltétlenül rendelkeznek autóval, jó ha van valamilyen ingyenes parkolási lehetőség a ház előtt, vagy akár az udvarban, garázsban. Hiszen mi is gyakran megyünk majd az ingatlanba, és a költözködést, hurcolkodást is megkönnyíti, ha nem kell a parkolásért fizetni. Különösen fontos szempont ez akkor, ha a lakást fel is kell újítani, ugyanis a mesteremberek munkája is többe fog kerülni, ha nem tudnak ingyenesen parkolni.

Ennél a VIII. kerületi lakásnál például ingyenes a parkolás a bejelentett tulajdonosok számára.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)