Ukrán-orosz háború: Hogyan alakul a kiadó lakások piaca az ukrán határ mentén hosszú- és rövid távon?

Néhány hét, vagy további hónapokig, akár hosszú-hosszú  évekig elhúzódó válsággóc alakul most ki keleti szomszédunknál? Senki sem tudja ma bizonyosan megjósolni, hogy meddig fog tartani az orosz-ukrán konfliktus. De van sürgetőbb kérdés is: senki nem tudja ma, hogy a folyamatosan érkező menekültek közül hányan utaznak tovább, hányan maradnak, vagy hányan térnek esetleg vissza, ha véget ér a háború – már amikor véget ér. Így hát jelenleg még teljesen bizonytalan, hogy mekkora igény mutatkozik a hosszú- vagy a rövid távon kiadó lakásokra a határhoz közeli településeken, sőt, akár a fővárosban. Bár Budapesten már érzékelhető némi piaci változás, mivel ide viszonylag sokan érkeztek, és azok, akik rövid időn belül, jó állást kapnak,  legalább hónapokig maradni fognak.

A menekültek egyelőre még bizakodónak tűnnek, és akinek van egy kis megtakarított pénze, csak 2-3 hónapra szeretne lakást bérelni, abban a reményben, hogy még visszatérhet hazájába. Akik hosszútávon szeretnék kiadni lakásukat, azok azonban általában ragaszkodnak az egy éves időtartamhoz. Egy biztos: a határhoz közeli megyék szállodái, panziói már mind megteltek, de ez hosszú távon még a tehetősebb menekültek számára sem fenntartható opció, nyilván szeretnének valami olcsóbb megoldást találni.

Felmerül a kérdés, hogy a járvány előtt még Airbnb-ben kiadott ingatlanok, amelyeknek egy jó részét mára már szintén hosszú távon adják ki tulajdonosaik megoldást jelenthetnek-e ebben a helyzetben. Kétségtelen, hogy az országnak ezen a részén amúgy sem mondható el, hogy különösebben virágzott volna a rövid távú lakáskiadás, kivéve persze az olyan nagyvárosokat, mint Debrecen és Nyíregyháza, vagy a turisztikailag felkapott környékeket, mint Hajdúszoboszló vagy Lillafüred, Szilvásvárad környéke.

Segíthetsz és mi is segítünk. Add fel hirdetésed a határhoz közeli megyékből, “Ukrajna” kuponkóddal most ingyenesen!

A turisták számára népszerű desztinációkban azonban idén tavasszal és nyáron is számítanak a forgalomra a magánszálláshelyet nyújtók, így kérdéses, hogy ők vajon hajlandóak lennének-e menekültek számára néhány hónapra kiadni ingatlanukat, persze nyilván alacsonyabb áron. Ezzel együtt ugyanakkor nagy a veszélye annak, hogy megjelennek azok a kiadó lakást kínáló ingatlantulajdonosok is, akik a helyzetet kihasználva, még az átlagosnál is magasabb áron kínálnák ingatlanukat a tehetősebb menekültek számára. És persze mindemellett az is valószínű, hogy a közvetlen határ közeli településeket elkerülik majd a turisták, így itt a rövid távon lakást kiadók számára még átmenetileg a túlélést is jelentheti, ha ingatlanukat menekülteknek adják ki, még akkor is, ha így lényegesen alacsonyabb árat tudnak kérni érte.

A háború elhúzódása természetesen mindenképp felhajtja a bérleti díjakat, és ezáltal az ingatlanárakat is a határhoz közeli megyékben. Ahhoz, hogy bármilyen jóslatba bocsátkozhassunk, egyedül talán az egykori román polgárháború vagy a délszláv háború Szeged környéki ingatlanpiaci folyamatait vehetjük alapul. Akkor jellemző volt, hogy a menekültek nagy része magyar származású volt, és ők voltak azok, akik nem utaztak tovább és már nem is költöztek vissza, hanem hosszú távon Szegeden vagy környékén telepedtek le. Az akkor érkező családok jellemzően egy évre béreltek lakást, utána saját lakást vásároltak, ha megtehették, persze voltak ez alól is kivételek.

Egy biztos, most sokan keresnek kiadó lakást, és ha Ön segít, mi is segítünk, ugyanis, ha a határhoz közeli megyékben, azaz Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, Hajdú-Bihar- vagy Békés megyékben hirdeti kiadó ingatlanát, az “Ukrajna” kuponkóddal 30 napig, 20 fotóval ingyen hirdethet.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)