Ez mind hiányzik majd az életünkből, ha nem lesz gyorsan vége a háborúnak

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az ukrán-orosz konfliktus, mekkora drágulást hoz az életünkbe, és ez hogyan hat az építőiparra, a felújításokra. A háború elhúzódása miatt azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy itt már nemcsak drágulásról, hanem nagyon sok ágazatban hiányról beszélhetünk. Mai cikkünkben ezeket vesszük sorra, kiemelten az ingatlanpiacot érintő ágazatokkal.

Hiányok a mezőgazdaságban

Az elmúlt hetekben sokszor hallhattuk, hogy Ukrajna nagy gabona- és napraforgóolaj exportőr, ezért ezek a termékek biztos, hogy drágulni fognak, illetve akár hiány is lehet belőlük attól függően, hogy mennyit sikerül vetni. Ezen kívül a cukoripar is az ország egyik vezető ágazata, valamint műtrágyából is Ukrajna az egyik legnagyobb exportőr, tehát rengeteg mezőgazdasági termék piacát érinti most a háború. 

Nehézségek az iparban, gépgyártásban

Az ország gazdaságában azonban a gépgyártás a legjelentősebb, ami a nehéz-, a közlekedési-, az energetikai-, elektrotechnikai-, a szerszám- és a mezőgazdasági gépgyártást, azaz gyakorlatilag az élet minden területét érinti. Ezen kívül a félvezetők és a chiphiány már a pandémia alatt felütötte a fejét az egész világon, az ukrán-orosz konfliktus ezt csak tovább fokozta, és acélgyártás területén is drágulásra, illetve most már egyre inkább hiány várható. Mindez komoly hatással van az autógyártásra és a számítástechnikára, így ezekben az ágazatokban a gyártás lassulására és jelentősen csökkenő kínálatra lehet majd számítani. Mindeközben az autógyártást a gumigyártáshoz szükséges korom és szintetikus kaucsuk hiánya is sújtja, melyek eddig az orosz és az ukrán piacról érkeztek, ennél azonban sokkal nagyobb probléma az ipar minden ágát érintő energiaellátás bizonytalansága.

Az építőipar és az ingatlanpiac

Az építőipar húzóágazat – szokták mondani – azaz, ha az építőipar megy, akkor húzza a gazdaság többi ágát is, dübörög a gazdaság. Sajnos ennek a fordítottja is igaz, a legtöbb ágazatban, ha valamiből hiány mutatkozik, azt az építőipar is meg fogja érezni. Gondoljunk csak a fent említett gépgyártásra, hiszen az építőiparnak rendkívül nagy a gép igénye, darukra, és az építőanyagokat szállító járművekre, ezen belül speciális járművekre (betonkeverő, betonpumpa) van szükség. 

És akkor még nem beszéltünk magukról az építőanyagokról, amelyeknek szintén Ukrajna az egyik legnagyobb exportőre. Ukrajnában kiemelkedő a cementipar, a téglagyártás, a vasbeton szerkezetek és elemek gyártása, a kerámia, csatornacső és padlócsempe gyártása, valamint az épületüvegipar és a lakkfestékgyártás.

Ezen kívül fontos megemlítenünk a faipart, hiszen az elmúlt év drasztikus építőanyag áremelkedése során éppen a faanyag ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Az egyébként is munkaerőhiánnyal küzdő magyar építőipart pedig komolyan sújtja ezeken felül még az ukrán vendégmunkások hiánya is.

Mindezekből egyértelműen az következik, hogy az építkezéseknél további jelentős csúszásokra lehet számítani. Ami súlyosan érinti az ingatlanpiacot, rengeteg új építésű lakás később és drágábban kerül a piacra, ami a lakáshitelezéseknél is komoly problémát jelenthet. A lakásvásárlók jelentős része fog az újépítésű, vagy a felújítandó lakások piaca helyett inkább a jó állapotú, használt lakások felé fordulni.

Ellátási láncok, szállítmányozás nehézségei

A legnagyobb problémát azonban nem is az okozza, hogy bizonyos termékeket, nem lehet majd Ukrajnából vagy Oroszországból beszerezni, hanem az, hogy a koronavírus járvány óta problémát jelentő ellátási láncok megszakadása miatt, lesznek termékek, amelyeket máshonnan sem lehet beszerezni, még drágábban sem. Ukrajnának ráadásul jelentős szerepe van a csővezetékes szállításban, illetve eddig kijárattal rendelkezett a Fekete-tengeren keresztül a Földközi-tengerre is. Tehát a háború a szállítmányozásban és legfőképp az energiaellátásban okoz majd komoly fennakadásokat.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)