Hiába nőnek az árak, rengeteg lakóingatlant veszünk most is!

A Duna House szokásos havi lakás adásvételi számokat becslő gyors elemzése szerint idén márciusban rengeteg, országosan 14 548 ingatlan-adásvétel bonyolódott, közel annyi mint a 2021-es rekord-márciusban! A 2022-es első negyedév tranzakciószám alapján az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése! Részben azért, mert sokan előrehozzák ingatlan vásárlásukat. Továbbá 108 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel is kikerült a piacra.

Hiába nőnek a kínálati árak az új és a használt piacokon, a fővárosban, és többfelé vidéken, ez nem szegi kedvét a vásárlásoknak: legalábbis a Duna House friss becslése szerint még mindig emelkedő szakaszában van az ingatlanpiac, amit a márciusi megvalósult 14 548 darab adásvétel is mutat.

A lakóingatlanpiaci forgalom így az előző hónaphoz, februárhoz, képest több mint 5%-os további bővülést, az előző éves rekord márciushoz képest is csak 7%-os elmaradást jelent. A 2022-es év első negyedévben összesen így 39 156 tranzakció zajlott Magyarországon, amely az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése, a tavalyi felfokozott érdeklődés melletti évkezdettől is csak 5%-kal maradt el.

A Duna House piaci tapasztalatai alapján a hitelkamatok drágulása és az otthonteremtési kedvezmények még biztos kihasználása miatt sokan előrehozzák ingatlan vásárlásukat. Az adásvételek számát az erős befektetői aktivitás is erősíti, hiszen sokan fordulnak az ingatlanpiac felé ebben a bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb gazdasági környezetben. (Erősebb szóval: egyfajta “vagyonmenekítés” folyik a megugró infláció okán — a szerk.)

A jelzáloghitel piac a lakáspiaccal együtt bővült, március hónapban a Duna House Pénzügyek adatai
alapján 108 milliárd forintos volumen becsülhető, ami 4%-os növekedést mutat februárhoz és 3%-osat
az előző év márciusi adatához képest.

2022 első negyedévében így minden hónapban 100 milliárd forint felett zárt a piac. Negyedéves tekintetben ez az MNB tényadatai és a márciusi DH becslés alapján 320 milliárd forintot jelent, amely 37%-os emelkedés mutat 2021 első negyedévéhez képest.

Márciusban a piaci tapasztalatok alapján a hitelfolyósításnál is erősebben bővült a beadások száma, így
várhatóan a következő hónapokban is nagyon erős hitelpiaci számok érkeznek majd.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

Egyre többen kezdenek rájönni, hogy mekkora szemfényvesztés volt a mostani kormánypárt osztogatása az áprilisi választások előtt.

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Hogy a méhektől és általában a rovaroktól függene a civilizáció?

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

De legalább folyik víz a csapból.

© 2022 (v2.202102)