A színek hatásai: avagy a festékek térváltoztató szerepe

A lakberendezésben és a falakon alkalmazott színek hatást gyakorolnak ránk, noha ennek természetét nem könnyű meghatározni. Valószínűsíthető, hogy a színek hangulatváltoztató hatása biológiai eredetű, más vélemények szerint kulturális gyökerekre vezethetők vissza. Akármi is az igazság, a festékek térváltoztató, hangulatváltoztató hatása vitathatatlan.

Míg a színek befolyásolják az érzéseinket, meghatározzák a viselkedésünket másokkal és magunkkal szemben, illetve azt is, hogy mennyire tudunk koncentrálni egy feladatra, addig az alkalmazott minták és formák tágítják vagy épp szűkítik a teret. Éppen ezért a színek és a minták pszichológiáját érdemes együttesen kezelni.

Mit kell tudni a színekről?

A színek alapvetően meghatározzák egy-egy helyiség hangulatát. Nem véletlenül szánunk időt a tökéletes árnyalat megtalálására, hiszen nem csupán esztétikai kérdésről van szó.

A fehér festés napjainkban virágkorát éli. A béke és az erkölcs színeként szoktunk hivatkozni rá; a skandináv és a minimalista lakberendezési stílusok népszerűségének köszönhetően egyre gyakrabban láthatunk ilyen falakat, térnövelő hatása miatt még kedveltebbé teszi.

A szürkére – az utóbbi évek trendszíneként – kompromisszumos megoldásként tekintünk, ami képes magában hordozni a fehér tisztaságát és a fekete eleganciáját. Érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a sötétebb változatok kifejezetten melankolikus hatást kelthetnek.

A fekete erőteljes és elegáns, de alkalmazása nem előnyös a helyiségek teljes festése során. Egy-egy falszakasz kiemelésére viszont tökéletes lehet; térszűkítő hatása miatt a nagy alapterületű szobák megoldása lehet.

Velük ellentétben a hideg árnyalatok elsősorban nyugtató és koncentrálást segítő hatásukról ismertek. A kék békét és harmóniát áraszt, alkalmas a nyugalom megteremtésére. A zöld szintén harmonikus, nyugtató, kiegyensúlyozott hatással rendelkezik, jó választás gyermekszobákban is. A lila hideg árnyalatai egyszerre közvetítenek kifinomultságot, nőiességet és luxust.

A melegebb árnyalatok inkább otthonossá és barátságossá teszik a környezetet, egyes erőteljes meleg színek emelik a pulzusszámot is, ezért a túlzott használatuk nyugtalanná teheti az embert. A pirosra inkább a szerelem és a szenvedély színeként asszociálunk, a narancssárgát lendületesnek véljük. A rózsaszín a romantika színe, amelynek önbizalomnövelő hatása is ismert. A barnára az anyaság és a gondoskodás színeként szoktunk gondolni, emiatta stabilitás és a biztonság érzésének erősítésére is alkalmas.

Így tágíthatjuk a teret

Alapszabályként kezeljük, hogy a világos színek alkalmasak a tér optikai tágítására, míg a sötét színek inkább szűkítik azt. A kifejezetten hideg, világos színárnyalatok szintén térnövelő hatással rendelkeznek, különösképpen igaz ez a világoskék különböző árnyalataira.

Természetesen a melegebb és sötétebb színeknek is van létjogosultságuk. Nagy és nyitott terek esetében a vöröses földszínek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a teret melegebbé és meghittebbé varázsoljuk: ilyen falszínek esetén úgy érezhetjük, a falak közelebb kerülnek hozzánk és melegséget árasztanak.

Ne feledkezzünk meg a minták szerepéről sem! Minél kisebb mintákat alkalmazunk, a felület annál alkalmasabb a tér optikai növelésére. Másik megközelítésből elmondható, hogy a nagyméretű minták, illetve nagyméretű csempék szűkítik a teret. Természetesen az alkalmazott csempeszínek árnyalatainak is szerepük van!

A padlózat és a falfelületek hosszanti csíkozása alkalmas a tér mélyítésére: ez a hatás annál meghatározóbb, minél szélesebb és élénkebb színű a csíkozás. A keresztirányú csíkozás viszont a helyiség szélesítésére és rövidítésére alkalmas. Amennyiben függőleges csíkokat helyezünk el a falakon, a mennyezetet „emelhetjük magasabbra”. Az ilyen megoldások nagyszerűen alkalmazhatók kis belmagasságú földszinti lakások esetében is.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)