A színek hatásai: avagy a festékek térváltoztató szerepe

A lakberendezésben és a falakon alkalmazott színek hatást gyakorolnak ránk, noha ennek természetét nem könnyű meghatározni. Valószínűsíthető, hogy a színek hangulatváltoztató hatása biológiai eredetű, más vélemények szerint kulturális gyökerekre vezethetők vissza. Akármi is az igazság, a festékek térváltoztató, hangulatváltoztató hatása vitathatatlan.

Míg a színek befolyásolják az érzéseinket, meghatározzák a viselkedésünket másokkal és magunkkal szemben, illetve azt is, hogy mennyire tudunk koncentrálni egy feladatra, addig az alkalmazott minták és formák tágítják vagy épp szűkítik a teret. Éppen ezért a színek és a minták pszichológiáját érdemes együttesen kezelni.

Mit kell tudni a színekről?

A színek alapvetően meghatározzák egy-egy helyiség hangulatát. Nem véletlenül szánunk időt a tökéletes árnyalat megtalálására, hiszen nem csupán esztétikai kérdésről van szó.

A fehér festés napjainkban virágkorát éli. A béke és az erkölcs színeként szoktunk hivatkozni rá; a skandináv és a minimalista lakberendezési stílusok népszerűségének köszönhetően egyre gyakrabban láthatunk ilyen falakat, térnövelő hatása miatt még kedveltebbé teszi.

A szürkére – az utóbbi évek trendszíneként – kompromisszumos megoldásként tekintünk, ami képes magában hordozni a fehér tisztaságát és a fekete eleganciáját. Érdemes óvatosan bánni vele, hiszen a sötétebb változatok kifejezetten melankolikus hatást kelthetnek.

A fekete erőteljes és elegáns, de alkalmazása nem előnyös a helyiségek teljes festése során. Egy-egy falszakasz kiemelésére viszont tökéletes lehet; térszűkítő hatása miatt a nagy alapterületű szobák megoldása lehet.

Velük ellentétben a hideg árnyalatok elsősorban nyugtató és koncentrálást segítő hatásukról ismertek. A kék békét és harmóniát áraszt, alkalmas a nyugalom megteremtésére. A zöld szintén harmonikus, nyugtató, kiegyensúlyozott hatással rendelkezik, jó választás gyermekszobákban is. A lila hideg árnyalatai egyszerre közvetítenek kifinomultságot, nőiességet és luxust.

A melegebb árnyalatok inkább otthonossá és barátságossá teszik a környezetet, egyes erőteljes meleg színek emelik a pulzusszámot is, ezért a túlzott használatuk nyugtalanná teheti az embert. A pirosra inkább a szerelem és a szenvedély színeként asszociálunk, a narancssárgát lendületesnek véljük. A rózsaszín a romantika színe, amelynek önbizalomnövelő hatása is ismert. A barnára az anyaság és a gondoskodás színeként szoktunk gondolni, emiatta stabilitás és a biztonság érzésének erősítésére is alkalmas.

Így tágíthatjuk a teret

Alapszabályként kezeljük, hogy a világos színek alkalmasak a tér optikai tágítására, míg a sötét színek inkább szűkítik azt. A kifejezetten hideg, világos színárnyalatok szintén térnövelő hatással rendelkeznek, különösképpen igaz ez a világoskék különböző árnyalataira.

Természetesen a melegebb és sötétebb színeknek is van létjogosultságuk. Nagy és nyitott terek esetében a vöröses földszínek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a teret melegebbé és meghittebbé varázsoljuk: ilyen falszínek esetén úgy érezhetjük, a falak közelebb kerülnek hozzánk és melegséget árasztanak.

Ne feledkezzünk meg a minták szerepéről sem! Minél kisebb mintákat alkalmazunk, a felület annál alkalmasabb a tér optikai növelésére. Másik megközelítésből elmondható, hogy a nagyméretű minták, illetve nagyméretű csempék szűkítik a teret. Természetesen az alkalmazott csempeszínek árnyalatainak is szerepük van!

A padlózat és a falfelületek hosszanti csíkozása alkalmas a tér mélyítésére: ez a hatás annál meghatározóbb, minél szélesebb és élénkebb színű a csíkozás. A keresztirányú csíkozás viszont a helyiség szélesítésére és rövidítésére alkalmas. Amennyiben függőleges csíkokat helyezünk el a falakon, a mennyezetet „emelhetjük magasabbra”. Az ilyen megoldások nagyszerűen alkalmazhatók kis belmagasságú földszinti lakások esetében is.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

Egyre többen kezdenek rájönni, hogy mekkora szemfényvesztés volt a mostani kormánypárt osztogatása az áprilisi választások előtt.

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Hogy a méhektől és általában a rovaroktól függene a civilizáció?

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

De legalább folyik víz a csapból.

© 2022 (v2.202102)