Nincs még meg a kerti bútorod? Segítünk a választásban!

A számunkra tökéletes kerti bútor megtalálása nem könnyű, de nem lehetetlen küldetés. Érdemes körültekintéssel választani, hogy megelégedettséggel használjuk majd őket. Segítünk a választásban!

Elsőként érdemes megválaszolnunk néhány kérdést a rendelkezésre álló szabad területtel és a bútorok használatával kapcsolatban. Vegyük szemügyre, mekkora szabad tér áll rendelkezésre. Minden egyes széknek és asztalnak kényelmesen el kell férnie, illetve biztosítanunk kell a szabad mozgást a bútorok mellett. Az általános javaslat szerint a tér 50 százalékig foglalható le, ennél nagyobb zsúfoltság már kényelmetlenné teheti a tér használatát.

Fontoljuk meg azt is, milyen típusú időtöltéshez keresünk kerti szettet. Amennyiben a teraszt étkezőként is hasznosítani szeretnénk, ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítani az asztal nagyságára és magasságára, illetve az asztallap megfelelőségére. Ha csupán beszélgetésre, olvasásra, üldögélésre használnánk a kerti bútorokat, helyezzük előtérbe a kényelmet! Ilyenkor a fotelszerű megoldások nagyszerű választást jelenthetnek, amelyek egy-egy párnával és szivacstámlával még kényelmesebbé és otthonosabbá tehetők, viszont, ha étkezni is szeretnénk, akkor az asztal magassága is fontos.

A kiválasztás során figyelembe kell vennünk a tárolás lehetőségeit. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyes típusok rendszeres ápolást igényelnek, más típusokat elég nedves ronggyal tisztára törölni.

A kertibútor-választásunkat elsősorban az alapanyag határozza meg. Érdemes megismerni ezek alapvető tulajdonságait, így könnyebben hozhatunk jó döntést!

Elsőként a természetes fából készült kerti bútorokról kell szólni, amelyek a mai napig rendkívül népszerűek. Elegánsak, szépek, igényesek, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek igénylik a legtöbb odafigyelést és gondoskodást. Éves rendszerességgel megfelelő minőségű felületkezelést kell végeznünk; lakkozhatjuk, olajozhatjuk, festhetjük őket, illetve gondoskodnunk kell a száraz helyen történő téli tárolásukról is. Fontos megemlíteni, hogy léteznek olyan fafajták (például a teakfa és az eukaliptusz), amelyek természetes gyantatartalmuknak köszönhetően képesek ellenállni az időjárás és a paraziták károsító hatásának, ezért ezek várható élettartama lényegesen magasabb lehet.

Népszerűek a különböző fémből készített kerti bútorok is. Rendszerint alumíniumból és acélból készített változatokkal találkozunk. Az alumínium könnyű és strapabíró, gyakorlatilag tökéletesen ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Az acélbútorok esetében ez nem mondható el, hiszen nem megfelelő festés és védelem esetén rozsdásodás jelentkezhet. Megfelelő védelem és száraz helyen történő téli tárolás esetén azonban az acélbútorok várható élettartama kifejezetten magas.

Természetesen szót kell ejteni a műanyag kerti bútorokról is. A műanyagból készített bútorok jó megoldást kínálnak, ha alacsony áron szeretnénk használható bútort vásárolni. Érdemes előnyben részesíteni a minőségibb műanyagból készített változatokat, amelyek felülete nem porózus, ezért a szürke telepek megjelenésének kockázata is kisebb. Mindenképpen szót érdemelnek a műrattan vagy polirattan bútorok is, amelyek a természetes rattan szépségét képesek idézni sokkal magasabb várható élettartam mellett.

Ha gondosan választunk, könnyedén megtalálhatjuk azt a kertibútor-típust, ami hosszú éveken keresztül szolgálja az igényeinket és a pihenésünket.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Meglepő hír érkezett az orosz hadseregről

Meglepő hír érkezett az orosz hadseregről

Ez történt kedden, az orosz–ukrán háború 587. napján.

Félelmetes számokat mutatott a TV2 - olyan történt vasárnap, amilyet régen láttak

Félelmetes számokat mutatott a TV2 - olyan történt vasárnap, amilyet régen láttak

A 39. hét nézettségi adataiban meglepetés nem született, azonban egy álomhatárt áttörtek.

Mai csatáját is elvesztette nemzeti devizánk

Mai csatáját is elvesztette nemzeti devizánk

A Matolcsy György jegybankelnök és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közti összecsapást az uniós pénzekről érkezett jó hírek sem tudták helyrehozni.

Fontos döntés született a Dunaferről Brüsszelben

Fontos döntés született a Dunaferről Brüsszelben

Az Európai Unió illetékesei áldásukat adták a Vasmű felvásárlására.

© 2023 (v2.202102)