Nincs még meg a kerti bútorod? Segítünk a választásban!

A számunkra tökéletes kerti bútor megtalálása nem könnyű, de nem lehetetlen küldetés. Érdemes körültekintéssel választani, hogy megelégedettséggel használjuk majd őket. Segítünk a választásban!

Elsőként érdemes megválaszolnunk néhány kérdést a rendelkezésre álló szabad területtel és a bútorok használatával kapcsolatban. Vegyük szemügyre, mekkora szabad tér áll rendelkezésre. Minden egyes széknek és asztalnak kényelmesen el kell férnie, illetve biztosítanunk kell a szabad mozgást a bútorok mellett. Az általános javaslat szerint a tér 50 százalékig foglalható le, ennél nagyobb zsúfoltság már kényelmetlenné teheti a tér használatát.

Fontoljuk meg azt is, milyen típusú időtöltéshez keresünk kerti szettet. Amennyiben a teraszt étkezőként is hasznosítani szeretnénk, ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítani az asztal nagyságára és magasságára, illetve az asztallap megfelelőségére. Ha csupán beszélgetésre, olvasásra, üldögélésre használnánk a kerti bútorokat, helyezzük előtérbe a kényelmet! Ilyenkor a fotelszerű megoldások nagyszerű választást jelenthetnek, amelyek egy-egy párnával és szivacstámlával még kényelmesebbé és otthonosabbá tehetők, viszont, ha étkezni is szeretnénk, akkor az asztal magassága is fontos.

A kiválasztás során figyelembe kell vennünk a tárolás lehetőségeit. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyes típusok rendszeres ápolást igényelnek, más típusokat elég nedves ronggyal tisztára törölni.

A kertibútor-választásunkat elsősorban az alapanyag határozza meg. Érdemes megismerni ezek alapvető tulajdonságait, így könnyebben hozhatunk jó döntést!

Elsőként a természetes fából készült kerti bútorokról kell szólni, amelyek a mai napig rendkívül népszerűek. Elegánsak, szépek, igényesek, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezek igénylik a legtöbb odafigyelést és gondoskodást. Éves rendszerességgel megfelelő minőségű felületkezelést kell végeznünk; lakkozhatjuk, olajozhatjuk, festhetjük őket, illetve gondoskodnunk kell a száraz helyen történő téli tárolásukról is. Fontos megemlíteni, hogy léteznek olyan fafajták (például a teakfa és az eukaliptusz), amelyek természetes gyantatartalmuknak köszönhetően képesek ellenállni az időjárás és a paraziták károsító hatásának, ezért ezek várható élettartama lényegesen magasabb lehet.

Népszerűek a különböző fémből készített kerti bútorok is. Rendszerint alumíniumból és acélból készített változatokkal találkozunk. Az alumínium könnyű és strapabíró, gyakorlatilag tökéletesen ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Az acélbútorok esetében ez nem mondható el, hiszen nem megfelelő festés és védelem esetén rozsdásodás jelentkezhet. Megfelelő védelem és száraz helyen történő téli tárolás esetén azonban az acélbútorok várható élettartama kifejezetten magas.

Természetesen szót kell ejteni a műanyag kerti bútorokról is. A műanyagból készített bútorok jó megoldást kínálnak, ha alacsony áron szeretnénk használható bútort vásárolni. Érdemes előnyben részesíteni a minőségibb műanyagból készített változatokat, amelyek felülete nem porózus, ezért a szürke telepek megjelenésének kockázata is kisebb. Mindenképpen szót érdemelnek a műrattan vagy polirattan bútorok is, amelyek a természetes rattan szépségét képesek idézni sokkal magasabb várható élettartam mellett.

Ha gondosan választunk, könnyedén megtalálhatjuk azt a kertibútor-típust, ami hosszú éveken keresztül szolgálja az igényeinket és a pihenésünket.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Az adósságok 116 milliárd forintra rúgnak, most 64 milliárd forint volt a tét. 

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Itt a tavasz, így megérkezett Budapestre a miniszterelnök kedvenc "trumpozós" konferenciája.

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnökével a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában.

© 2024 (v2.202102)