Háború és élelmiszer-drágulás – van ellene megoldás!

Ha százból csak pár ember számára jó irány, de mégis, a látványos élelmiszer-drágulás láttán annak, aki nem engedheti meg a vidékre költözést – némi kikapcsolódás mellett – valamilyen megoldást is jelenthet egy veteményes kiskert, vagy egy falusi házikó, nagyobb telekkel. Mivel kevesen gondolkodnak így, szinte fillérekért kapható ma ilyen ingatlan, ha a százezeres nagyvárosoktól, vagy a fővárostól legalább 30-40 percnyire keresgélünk.

Egyre ritkábban, egyre kevesebbszer találkozni olyan városlakó átlagemberrel, aki ne a készet keresné, ha ingatlanról van szó. Tisztelet a kivételnek, de az „eke szarvát” egyre kevesebben akarják megragadni a nagyvárosokban és közvetlen környékükön. Ugyanakkor, ha ön a ház körüli, és például a konyhakerti fizikai munkát, az effajta, ma kevéssé divatos „aktív pihenést” kifejezetten kedveli, de mégis valamilyen okból egy városi lakásba, vagy mini-kertes házba, sorházba „szorult”… Ez esetben Önnek nem csak kikapcsolódásként, de részben akár a háború okozta élelmiszer-infláció ellen is megoldást jelenthet egy tágasabb telekkel bíró, de mégis, relatíve könnyen elérhető falusi házikó, városszéli zártkert, vagy akár egy tanya jellegű bázis.

Olcsó telket, kertet keres: nézzen szét az Ingaltantájoló.hu ajánlatai közt!

Igen rengeteg, szinte beláthatatlan a munka, a feladat egy akár 1000-1500 négyzetméternyi birtokkal is, ám ha ezt hobbiként, kikapcsolódásként űzi, akkor örömet, feltöltődést és akár némi plusz jövedelmet is jelenthet egy jól megválasztott birtok.

Nézzünk azért példákat is, hogy lássuk, mire gondolunk. A legolcsóbbak az üres mezőgazdasági ingatlanok, melyeknél jelentősebb jobb perspektívát nyújtanak a zártkertek, ahol kis házak, nyaralók már kisebb nagyobb számban akadnak kint.

Sok ilyen ajánlat van például Vác körül. Az alábbi, több mint fél hektáros óriás telek előtt is van áram és az ára is baráti, figyelembe véve az elhelyezkedést, azaz hogy Észak-Pestről és Észak-Budáról kevesebb mint fél órányira(!) van, igazán kényelmesen elérhető, megközelíthető egy ilyen birtok.

A lokációt, azaz a jobb helyet természetesen meg kell fizetni, ám aki Pesttől távolabb keresgél, az a délkeleti, azaz észak-alföldi tanyavilágban – hozzávetőleg egy órányira Pest belső részeitől – már 2-3 millió forinttól talál olyan, persze felújítandó tanyát, ahol közművek és valamiféle (inkább ideiglenes, hétvégi, felújítandó) lakhatási lehetőséget is lel. Mint például ez a tanya Farmoson.

De a vidéki nagyvárosaink környezetében még sokkal-sokkal jobb árú lehetőségeket lehet találni. Az Ingatlantájolón például ez a gondozott, hajdúböszörményi telek, kis faházzal és 2000 négyzetméteres telekkel mindössze 1,5 millió forintot kóstál. Pedig Debrecentől csak 20 km-re van és a 16+10 négyzetméternyi faházikók mellett a telken 2 fúrt kút, 2 villanyvételi lehetőség van, továbbá a kert szépen rendben tartott, vegyes gyümölcsök teremnek rajta.

Nyugaton sem feltétlenül drágábbak az ilyen zártkertek. Sopronban, a nyaralótelkekkel pettyezett Virágvölgyi út vonzásában például mintegy 2500 négyzetméteres, gondozott szőlőterület akad 3,1 millió forintos áron.

A hasonló ingatlanok csak Győr vagy Budapest mellett (ezektől legfeljebb 15-20 percnyire) drágábbak.

Mondjuk Szombathely, Mosonmagyaróvár, vagy a környék más, jelentősebb városainak határában, vagy a környező falvak szélén hasonló árban találunk megoldásokat, míg a keleti és déli nagyvárosaink környéke még akár a debreceni vonzáskörzetnél is sokkal-sokkal olcsóbbak – és ez igaz például a Balaton déli, vagy akár északi partjától 20-30 percnyire is.

Befektetői szemmel azonban – háború okozta élelmiszer áremelkedés ide, vagy oda – várhatóan az ilyen telkek (hobbikertek, tanyák, illetve falusi, hétvégi háznak alkalmas “kisbirtokok’) ára a jól kiadható lakásokkal szemben jóval kevesebb áremelkedési potenciált rejt. Azaz valóban csak akkor érik meg az árukat, ha az ember elhivatottan gondozza őket, vagy esetleg öregkorára tervez és már most megvenné azt a helyet, ahová később elvonulna majd.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Bemutatjuk a legjobb magyar befektetési alapokat és alapkezelőket

Bemutatjuk a legjobb magyar befektetési alapokat és alapkezelőket

A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat. Az alapok vagyona tavaly meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot is, ami bő 50 százalék emelkedés.

Repülőjáratokat töröltek, figyeljen, önt is érintheti!

Repülőjáratokat töröltek, figyeljen, önt is érintheti!

A légiközlekedésbe is bekavar az izraeli-iráni csetepaté.

Magyar Péter újabb ellenfeleket kapott

Magyar Péter újabb ellenfeleket kapott

Itt egy újabb jele annak, hogy felpörgött a kampányhajrá a június 9-i választások előtt.

Óriásit téved, aki arra vár, hogy emeljék a fizetését?

Óriásit téved, aki arra vár, hogy emeljék a fizetését?

Nem minden felhőtlen a hazai cégek számára.

© 2024 (v2.202102)