Zugló végre megkaphatja a rég várt új városközpontot – mutatjuk

Megkapta az építési engedélyt Zugló új városközpontjának fő komplexuma, amely az igen neves Zaha Hadid Architects által tervezett Zugló City Center-projekt első fázisában készülhet el – mégpedig a Bosnyák téren, az új kerületi főtérrel együtt. A teljes beruházás több ütemben valósul meg, első körben az új kerületi városközpont jön létre, majd épülnek az új városnegyed következő fázisai, amelyek iroda és lakófunkciót egyaránt tartalmaznak. A teljes beruházás értéke körülbelül bruttó 250 milliárd forint – nagyságrendje a Corvin Negyed beruházással összemérhető.

Budapest Főváros Kormányhivatala nemrégiben, április 20-án döntött a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított új zuglói városközpont terveinek engedélyezéséről – derül ki az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály hirdetményéből. Az epiteszforum.hu szakportál szerint teljes projekt egyrészt Zugló új városközpontját tartalmazza, másrészt hozzá kapcsolódva egy új városnegyed is születik, mégpedig a Bayer Construct beruházásában. A nagy volumenű fejlesztés terveit a Zaha Hadid Architects és a LAND Italia jegyzik.

Új zuglói városközpont épül

A már legalább két évtizede beígért, illetve várt önkormányzati elképzelések szerint az új központ első üteme a Bosnyák téren, 6-8 ezer négyzetméteren valósul meg.

A főtérről sétálóutca nyílik, annak mentén helyezkedik majd el az újonnan megépülő modern városháza, a korszerű szakrendelő intézet és a Bosnyák téri piac is egy létesítményben (látványterveket lásd képeinken, Forrás: epiteszforum.hu).

 

Az egész komplexum alatt mélygarázst hoznak létre. A piac épülete kétemeletes kialakítást kap, és bár a Vásárcsarnok klasszikus funkciókat fog ellátni, igény esetén a Bosnyák utcában biztosítható lehet a bolhapiac jellegű árusok időszakos elhelyezése is.

Az épületben kerül elhelyezésre az új polgármesteri hivatal, ahol az összes közigazgatási funkció egy helyen lesz elérhető. A harmadik elem a szakorvosi rendelőintézet létrejötte, amely egy épületben egyesíti Zugló összes szakellátásának intézményét, valamint helyet ad a jövőben a sürgősségi ellátásnak is. A főtér a kialakításának köszönhetően a jövőben közösségi funkciókat is el tud látni, így akár kulturális programok, koncertek, és a karácsonyi vásár helyszíne is lehet.

Új városnegyed is lesz

A városközponthoz kapcsolódó új városnegyed a Bayer Construct vállalatcsoport magánberuházásában, a Bosnyák tér mögött épül. A gigafejlesztés Pest egyik legzöldebb és legfenntarthatóbb életterét valósítja meg, amely kapcsolódik a Rákos-patak környékéhez, harmonikus egységbe foglalva a zöld területeket és az új közösségi tereket. A lokációban egyaránt helyet kap az üzleti-, iroda- és lakófunkció, valamint a szabadidős tevékenység.

A tervezés során kiemelten fontos szerepet kapott a fenntarthatóság előtérbe helyezése, valamint a zöld területek további bővítése. A gyalogos forgalom mellett a kerékpáros forgalom igényeit is igyekeztek figyelembe venni, ezzel is elősegítve a célt, miszerint minél inkább autómentes övezetté tudjon válni Zugló új városközpontja.

A fejlesztő egy nemzetközi tervpályázaton választotta ki a Zaha Hadid Architects építészeti és tervezőirodát, amely világszerte számos fantasztikus projektet tervezett már. A teljes beruházás szinte egy évtizede felölel, hiszen idén kezdődik, és az előzetes kalkulációk szerint 2029-ben fejeződik be. Egy korábbi lakossági fórumon meglehetősen nagy számok hangzottak el, így a tervek szerint épül 950 lakás, 90 ezer m2-nyi iroda és 12 ezer m2 kereskedelmi terület, emellett 16 ezer négyzetméternyi új zöld terület létesül, ami kiegészülhet a városközpont 31 ezer m2-es parkosított területével.

A finanszírozásról még nem sokat tudunk, de az biztos, hogy tavaly ősszel a Bayer Construct Zrt. 30,1 milliárd forint értékben értékesített a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramjában. Emellett szintén akkori hír, hogy a a vállalatcsoport megindította a termelést az új betonelem előregyártó üzemében a biharkeresztesi Ipari Park területén, amely az ország legnagyobb ilyen profilú üzem.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora

Tíz év után újra visszatérhet a kötvényalapok aranykora

Egy lakás bérbeadása már nem biztos, hogy versenyképes a tíz éves fix állampapír 7,5 százalékos forinthozamával, ráadásul az ingatlanok ára is csökkenhet.

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok, Moszkva ismét rakétát tesztel – A háború 94. napja

Újabb ukrán várost foglaltak el az oroszok, Moszkva ismét rakétát tesztel – A háború 94. napja

Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.

Az osztrák autóklubok kiakadtak az új magyar tankolási szabályokon

Az osztrák autóklubok kiakadtak az új magyar tankolási szabályokon

Nem tartják jogszerűnek a benzinturizmus ilyen jellegű megfékezését. 

Vendég lenne, csak séf meg felszolgáló nincs – Munkaerőpiaci helyzet a turizmusban és a vendéglátásban

Vendég lenne, csak séf meg felszolgáló nincs – Munkaerőpiaci helyzet a turizmusban és a vendéglátásban

Erről a témáról, pályázatokról és több kutatás eredményéről esett szó a VIMOSZ legutóbbi konferenciáján.

© 2022 (v2.202102)