Lesz-e földgáz? Lesz-e áram? És ha igen, mennyiért?

Lakásvásárlásnál sokféle szempontot mérlegelünk – újabban a háború is bejátszik -, de mindenki tudja, hogy hosszú távon akkor döntünk jól, ha a választás elsődleges szempontja a lokáció. Hogy mi a második legfontosabb szempont, arról már megoszlanak a vélemények, de nagyon úgy néz ki, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt az energiatakarékosság meghatározó lesz a döntéseknél.

Lesz-e földgáz? Lesz-e áram? És ha igen, mennyiért? Ezek a kérdések egyre több embert aggasztanak, és aki eddig nem különösebben foglalkozott vele, most már az is tudja, hogy ideje a megújuló energiaforrások felé nyitni.

Aki családi házban él, és megteheti, az biztos, hogy igyekszik minél hamarabb hőszivattyús fűtésre és napelemrendszerre váltani, hiszen a legjobb hőszigetelés és a kondenzációs kazán is kevés lesz, ha végképp elszabadulnak az energiaárak. Ráadásul az üzemanyag- és élelmiszerárakat sem lehet a végtelenségig kordában tartani, így a rezsi az egyetlen dolog, amin a jövőben spórolhatunk, ha megvalósítjuk otthonunkban a megfelelő energiatakarékossági beruházásokat.

Még nehezebb helyzetben vannak, akik lakásban laknak. Hiszen egy régi lakásban le lehet ugyan cserélni a korszerűtlen konvektorokat, és ki lehet alakítani éppen egy központi fűtéses rendszert kondenzációs kazánnal, vagy meg lehet oldani a fűtést energiatakarékos inverteres klímákkal vagy norvég fűtőpanelekkel. Ám ezek a megoldások még mindig nem jelentenek teljes függetlenséget az energiahordozóktól és a szolárrendszerek kiépítése lakásonként nem, csak társasházként kivitelezhető. Ehhez azonban pályázatokra lenne szükség.

Mindez előrevetíti azt, hogy akik lakóingatlan vásárláson gondolkoznak, de főleg a lakásvásárlók egyre inkább keresni fogják a lehető leggazdaságosabban fenntartható, megújuló energiaforrást is használó lakásokat, házakat. És mivel a házakat könnyebb ilyen téren korszerűsíteni, a kereslet valószínűleg még inkább eltolódik a családi-, iker-, sorházak felé, így ezek ára még nagyobb mértékben nőhet. Olyan energiatakarékos lakást, amely megújuló energiát is használ és a közművektől szinte teljesen, vagy legalábbis nagy részben független viszont szinte csak az új építésű projektekben lehet találni. Ezeknek az új építésű lakásoknak azonban épp ennek okán máris elszálltak az áraik, a zöldhitel keret pedig annyira gyorsan kimerült, hogy már arra sem lehet számítani.

Ingatlant keresőként tehát mindenképpen érdemes az energiatakarékos vagy a könnyen energiatakarékossá alakítható ingatlanok felé fordulni. Tulajdonosként pedig érdemes ilyen irányú fejlesztésre beruházni, akkor is, ha a közeljövőben szeretnénk eladni ingatlanunkat, és akkor is, ha még sokáig nem költöznénk, hiszen így sokat spórolhatunk a rezsin, és az ingatlan energiahatékonysága egy későbbi eladás során is sokat nyom a latban.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

"Várom, hogy mikor kezdenek már hinni a pénztárcájuknak az emberek" – olvasói levél

Egyre többen kezdenek rájönni, hogy mekkora szemfényvesztés volt a mostani kormánypárt osztogatása az áprilisi választások előtt.

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Rovarhotel építési rekord Burgenlandban – Az Esterházyak és a fenntartható gazdálkodás

Hogy a méhektől és általában a rovaroktól függene a civilizáció?

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

Továbbra is korlátozzák a vízhasználatot Pest megyében

De legalább folyik víz a csapból.

© 2022 (v2.202102)