Meseszép házak meseszép vidékről: a Balaton-felvidéken jártunk!

A Balaton-felvidék hazánk egyik legmesésebb tája, amit nem véletlenül „magyar provence”-ként is emlegetnek. Ezen a csodaszép vidéken egyre népszerűbb nyaraló ingatlant vagy akár második otthont vásárolni, különös tekintettel arra, hogy a meseszép tájon kívül a meseszép házak is a környék jellegzetességei közé tartoznak. Mai cikkünkben ilyen házakból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Több, mint 150 éves, gyönyörűen felújított ház, sétatávolságra a Kinizsi vártól

Nagyvázsony nevezetessége a Kinizsi vár, a várat körülölelő, történelmi múltat idéző utcák egyikében áll ez az 1854-ben épült ház, mely maga is egy darabka történelem. Az ingatlan 2005-ben esett át komplett felújításon, melynek során a régi értékek megőrzésére és a 21. századi élet követelményeinek megvalósítására is törekedtek. A telken a főépületen kívül egy vendégház is található, az ingatlan turisztikai célú befektetésnek is kiváló.

Vöröskő alapra épült, kúria jellegű ház Kővágóörsön

Kővágóörs azon Balaton-felvidéki települések közé tartozik, mely a hozzákapcsolt Pálköve révén egy kis Balaton-parti szakasszal is rendelkezik. A csodaszép település központjában, egy csendes zsákutcában áll ez a több, mint 100 éves ház, melyet gyönyörűen felújítottak. A ház éke a boltíves veranda. A telken egy teljesen vöröskőből épült melléképület is található, melyből vendégház is kialakítható.

800 éves malom alapjaira épült ház Pécselyen

Egy 1200-as években épült pécselyi malom maradványaira épült ez a turisztikai célra is jól használható ingatlan, a település központjából a Zádor-vár irányába kifelé haladva, zöldövezetben, a Kéktúra útvonala mellett. A telken egy patak is átfolyik, a tetőtéri nappaliból egy teraszra léphetünk ki, mely panorámás a Pécselyi-medencére és ahonnan a távolban a Balatont is megpillanthatjuk. A pinceszinten, a korábbi malomárokban egy wellness részleg kialakítása kezdődött meg, melynek befejezése az új tulajdonosra vár. A nappali dísze a cserépkályha, a konyhában egy csikótűzhely is helyet kapott.

Több, mint 200 éves ház a Káli-medence szívében

Szentbékkálla a Káli-medence északi részén, a híres kőtenger közelében helyezkedik el. Itt található ez az 1780-as években épült ház, melyet a mai kor igényei szerint modernizáltak. A műemlék besorolású házban 3 szoba, konyha, fürdőszoba, mellékhelyiség és kamra kapott helyet, az ingatlanba ipari áram is bevezetésre került. A házban korhű bútorok is helyet kaptak, melyek a vételár részét képezik.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kiderült, miért kapott a nyakába bírságot itthon a Ryanair

Kiderült, miért kapott a nyakába bírságot itthon a Ryanair

A hatóság szerint nem is neki kell adóznia.

Már alig lehet követni a drágulást a mezőgazdasági áraknál

Már alig lehet követni a drágulást a mezőgazdasági áraknál

Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

Rossz hír a vevőknek: nem csökkennek a lakásárak, hiába várják ezt sokan

Rossz hír a vevőknek: nem csökkennek a lakásárak, hiába várják ezt sokan

Országosan a legtöbb megyében és a főváros nagy részén is kitartanak az eladók az árak mellett, szinte alig engednek 2-3 százalékot. Kelet-Magyarországon viszont nőtt az alku mértéke.

Lehet rendkívüli nyugdíjemelés, ha tényleg 20 százalék lesz az infláció? Klasszis podcast

Lehet rendkívüli nyugdíjemelés, ha tényleg 20 százalék lesz az infláció? Klasszis podcast

Erre és még sok más kérdésre keresték a választ legújabb Klasszis podcast műsorunkban kollégáink, Csabai Károly főszerkesztő és Székely Sarolta felelős szerkesztő.

© 2022 (v2.202102)