Legyen hűvös a lakásod a nyári forróság idején is!

Itt vannak az év legmelegebb hónapjai, amikor a lakások szinte elviselhetetlenné válnak hűtési megoldás nélkül. Szerencsére számos eszköz közül választhatunk, ezek legfőbb tulajdonságait mutatjuk be a következőkben.

Splitklímák

A kültéri és beltéri egységből álló „hagyományos” splitklímák a legnépszerűbb választást jelentik, azonban hiba lenne azt gondolni, hogy ezek a készülékek csupán kismértékben térhetnek el egymástól; teljesítmény, zajszint, felszereltség, vezérelhetőség tekintetében is nagy különbségek mutatkoznak közöttük, ezért érdemes alaposabban megismerni ezeket a klímákat.

A klímaberendezések esetében a wattban kifejezett teljesítmény az egyik legfontosabb tulajdonság. Általános szabályként értelmezhető, miszerint a hűteni kívánt helyiség minden egyes négyzetmétere esetében 0,1 kW hűtőteljesítmény szükséges. Ez azt jelenti, hogy egy 30 négyzetméteres, tágas nappali esetében 3 kW teljesítménnyel rendelkező berendezésre van szükség. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a benapozottság, a tájolás, az üvegfelületek mérete, a hőszigetelés vastagsága, az árnyékoló tereptárgyak megléte (pl.: fák, szomszédos épületek) mind-mind befolyásoló tényezők.

Ritkán említjük kiemelt helyen, de a zajszintről mindenképpen érdemes beszélni. Szerencsére a termékadatlapokon megtaláljuk a gyártók által közzétett értékeket, nekünk csupán azt kell eldöntenünk, hogy számunkra milyen érték kívánatos vagy megengedett. 25 dB alatt alig hallható halk duruzsolásról, 40 dB felett pedig zavaró beltéri zajról beszélhetünk.

Ne feledkezzünk meg a felszereltséget jelentő funkciókról és extrákról sem! A jobb készülékek képesek párátlanítani a helyiséget, gyakran extrém hatékony szűrővel rendelkeznek, sőt, WI-FI kapcsolatra is képesek.

Ha mobilitásra van szükség…

A mobil klíma megfelelő alternatíva lehet, hiszen mozgatható, könnyen telepíthető és olcsóbb, mint a splitmegoldás. Ugyanakkor tudni kell, hogy az energiahatékonysága gyengébb, illetve közel sem olyan hatékony, mint egy splitklíma, maximum pár fokot tud hűteni a helyiség levegőjén. Továbbá, kivezetést kell biztosítanunk számára, ahol a hőcsere során keletkező meleg levegő távozhat. Sokan úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a kivezető csövet nemes egyszerűséggel kihelyezik egy nyitott ablakon… Mondani sem kell, hogy az így keletkező résen jelentős mennyiségű meleg levegő tódul be, vagyis a készüléket sziszifuszi munkára kényszerítjük. Ha mobil klíma mellett döntünk, erősen javasolt megfelelő kivezetőnyílásról gondoskodni.

Az itt leírtak miatt a mobil klímára valóban alternatív megoldásként tekintünk, ami jó szolgálatot tesz abban az esetben, ha splitklíma nem szerelhető fel.

Ha egy ventilátor is elegendő…

Néha nincs is szükségünk klímaberendezésre, de némi felfrissülés azért jól jönne, ilyen esetben jó megoldást kínálnak a ventilátorok.

Fontos megemlíteni velük kapcsolatban, hogy kizárólag tiszta, olajszennyeződéstől mentes levegő mozgatására alkalmasak. A háztartási célra gyártott készülékek napi néhány órán keresztül használhatók. A fejlettebb változatok mozgásérzékelővel is fel vannak szerelve.

A klímaberendezések és ventilátorok tartós használata esetén a helyiség levegője kiszáradhat, ezért párásításra vagy szellőztetésre van szükség!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)