Végre-valahára: megtudtuk, hogy pontosan mennyi rezsit is kell fizetni augusztustól!

Szerencsére nem lett – teljesen – igazuk az előre rezsit számolgatóknak. Ma reggel megjelent a Magyar Közlönyben, hogy pontosan mennyit is kell fizetni augusztus elseje után az átlag felett áramért, a gázért. Az előbb “csak” duplájára nő, ám az utóbbi közel 7,5-szeresére. A nagy házban, nagy, gázfűtéses lakásban lakók, akiknek nincsen legalább 3 gyerek a családban, bizony most retteghetnek, hideg időben 200 ezer forintot is közelíthet a gázszámla, ha valaki 150 négyzetméter körüli, 20-30 éve, vagy régebben épült házat kell fűtsön!

Az átlagemberek számára – finoman szólva – rettenetesen hosszúnak tűnt ez a 7 nap bizonytalanság. A többség persze azonnal számolni kezdett, ám úgy, hogy a „matematikai” egyenlet több, kulcsfontosságú tényezőjével nem volt, nem voltunk tisztában.

Kezdjük azzal, hogy csak annyit tudtunk, hogy milyen éves, havi átlagfogyasztás felett kell piaci árat fizetnünk. E „piaci árra” kaptunk is számokat a bejelentéskor, csakhogy ezek – nagy szerencsénkre – túlzóan magasak voltak.
Ma, 21-én végre megjelentek a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai a Magyar Közlönyben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívül nehéz energiahelyzetre hivatkozott és úgy fogalmazott, hogy nálunk is eljött az a pillanat, amikor a kormány energia-veszélyhelyzetet kell hirdessen. Mivel, mint közismert az orosz-ukrán háború kitörése előtt sem volt már olcsó az olaj és a gáz (ez utóbbiból nagy erőművekben áram is készül), de február 24-e után kifejezetten drasztikusan megugrottak energiaárak.

És bár a minap kiderült, hogy az oroszok mégsem zárják el a gázcsapot Európa felé (magukkal szúrnának ki, ha nem tudnának gázt eladni), de azért ellátási gondok és a magas árak hosszú ideig, legalább hónapokig, de lehet, hogy évekig fennmaradnak, így meg ugyan nem szüntették a rezsicsökkentést, de az átlagfogyasztás felett piaci árakat számolnak augusztus elsejétől a szolgáltatók.

No, de milyen piaci árakat? Emlékeztetőül tehát: augusztustól a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben. Ez, az átlagos havi fogyasztás nálunk villamos energiánál 210 kilowattóra/hó, földgáznál 144 köbméter/hó.

Ingatlant hirdetne? Próbálja ki szolgáltatásainkat jelentős kedvezménnyel, most!

Ha az Ingatlantájolón hirdet, igény szerint még cikket is írunk ingatlanáról, amely hat partneroldalunkon is megjelenik, így gyorsan vevőre találhat!

 

A villanyáram az árazás így néz ki augusztustól:

1,
2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár (ugye ez a jól ismert, rezsicsökkentett ár).

2,
Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh (megjegyzés: a piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt, hanem a 70,1 forintot fizeti csak).

3,
A vezérelt (azaz éjszakai) áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint

4,
A jellemzően hőszivattyúkhoz használt H tarifa korlátlanul fennmarad 36 forintos kilowattóránkénti áron.

 

Földgáz árak augusztustól:

1,
1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként
(A rendszerhasználati fix díjak miatt, ha egy átlagos havi gázszámlát elosztunk a fogyasztott köbméterrel, akkor 120 forint körüli ár adódik – a szerk.)

2,
E fölött 747 forint lesz köbméterenként a friss lakossági ár. (A piaci ár 1020 forint lenne, de a különbözetet támogatják.)

3,
A gáz esetén megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, négy gyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit, és így tovább.

4,
Továbbá egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

Nagyon fontos, hogy hogyan számolják az átlagot!

A Magyar Közlöny megfogalmazása értelmében napi átlagot vizsgálnak, idézzük:
„Az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségek 2022. augusztus 1-jétől vehetőek igénybe.

9. § (1) A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított rész-számlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni.”

 Az első helyre szeretne kerülni a találati listán, amikor egy vevő új otthont keres?

Most kedvezményesen licitálhat az első helyekre az Ingatlanájoló forradalmian új

és kiváló ár-érték arányú licit szolgáltatására.

Most még a sokat hirdető ingatlanirodákat is könnyen megelőzheti! Részletek itt.

Ezt érdemes azért röviden magyarázni, példával együtt:

Havi számlázásnál, ha nem vagyunk nagycsaládosok, – leegyszerűsítve, mert 30 és 31 napos hónapok is vannak – 144 köbméterig fizetünk 102 forintot, a felett 747 forint lesz egy köbméter gáz.
Példaként, nagy hidegben egy 150 négyzetméteres, 20 éve épült családi háznál egy modern, kondenzációs kazán esetén is könnyen elfogyhat 400-500 köbméter gáz a leghidegebb hónapokban. Ha csak 400 köbméterrel számolunk e tágasabb házra, akkor az 190 ezer forint körüli plusz-költséget jelent mondjuk decemberben, januárban, vagy februárban.
E plusz persze csökkenthető alternatív módokon, például kályhával (máris hiánycikk sok helyen a tűzifa), kandallóval, vegyes kazánnal, vagy akár villanyfűtési módszerrel (beleértve a fűtő klímát is), továbbá bizonyos helyiségek hűvösebben tartásával és hasonlókkal. A nagy házban lakó, de nem nagycsaládos fogyasztóknak azonban a fenti hatalmas többlettel kell szembenézniük.
Éves leolvasás esetén úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény jár majd, tehát a téli hónapok fent mutatott többlete nagyságrendileg ugyanúgy megjelenik majd a számlában, legfeljebb pár hónappal később, télre-nyárra elosztva. No persze bizonyos, hogy mindez családok százezereinél okoz így is óriási galibát!
Már látszik az, ahogy említettük, hogy a tűzifa drágul, a napelemes cégeknél pedig már most égnek a vonalak, hiszen például a napelemekkel megtámogatva villanyfűtés, illetve a klímával fűtés jelentősen olcsóbbá válik…

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Még nagyobb lesz a gödi Samsung-gyár?

Mintegy 43 ezer négyzetméterrel bővül, ennek engedélyezése már el is indult. 

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Egy évig még biztosan korlátozás nélkül jöhetnek az ukrán termékek az unióba

Az Európai Parlament jóváhagyta ennek meghosszabbítását.

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újabb fizetős parkolási zónák jönnek Budapesten

Újbudán a Sashegyen, Zuglóban pedig az Örs vezér terénél kell fizetni. 

Lánchíd felújítása: vizsgálat indult vesztegetés miatt

Lánchíd felújítása: vizsgálat indult vesztegetés miatt

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda.

© 2024 (v2.202102)