TOP 10 tipp: így spórolj a villannyal!

Összeszedtünk tíz, nem feltétlenül magától értetődő tippet ahhoz, hogy a drasztikusan növekvő, a hideg hónapoktól még inkább jelentős anyagi terhet jelentő áramszámlán spórolj – ezek ellen valamelyest védekezni tudj. Szemezgessen mindenki bátran!

1, Telepíts napelemet!

A leglátványosabb javulást úgy lehet elérni, hogy „ingyen” áramot termel az a szerencsés, akinek saját tetője van és még nem alakított ki ilyen rendszert. A korábbi 10-15 éves megtérülés a jelenlegi helyzetben jelentősen, akár kevesebb, mint felére csökkenhet, igaz a gyenge forint és a nagy kereslet miatt 10-20 százalékkal drágítottak a kivitelezők. Egy 5-8 kilowattos alap-rendszer ára, ha bővíthetőre tervezzük és mindent a kivitelezőre bízunk, akkor 3 millió forint körül lesz. Ám, ha gázfelhasználást (is) tudunk így csökkenteni (fűtő klíma, olajradiátor, hőszivattyú, stb.), akkor egy nagyobb, most gázfűtéses családi ház esetén akár 3-4 éven belül megtérülhet a napelemes rendszer ára. Persze a három milliót most kell kifizetni (lehet akár hitelből is), de valójában annyit teszünk, hogy 3-6 évre előre kifizetjük a villanyszámlánkat, majd a 3-6 év leteltét követően ingyen fogyasztunk. (Leegyszerűsítve: a megtérülési időt követően ingyen lesz az áramunk, de addig is nyugodtabban fűthetünk például villannyal, illetve vehetünk otthon (is) tölthető villanyautót – lásd következő pont.)

2, Kérj vezérelt áramot!

Amennyiben például villanybojler, vagy régi, hőtárolós villanykályha van az otthonodban, mindenképpen érdemes vezérelt áramot, azaz a régebben éjszakai áramként ismert B tarifát kérni hozzá. S bár egy ilyen órának van pár tízezer forintos költsége, ha legalább 3-4 fő használja az árammal melegített vizet vagy az áramos fűtést rendszeresen, akkor nagyon megéri.

Ezen kívül, ha jellemzően hétköznap, napközben nem tartózkodunk otthon, akkor érdemes lehet az A2 tarifát választani, ami hétköznapokon 22-6 óra között, a nyári időszakban 23-7 óra között, illetve hétvégén biztosít kedvezményes áramot.

Ha inverteres klímával fűtünk, érdemes H tarifát igényelni, igaz ezzel a nyári klimatizálás költségét nem tudjuk csökkenteni, de október 15. és április 15. között kedvezményes árammal fűthetünk. Ez különösen akkor kedvező megoldás, ha csak elektromos fűtésünk van, vagy a gázfűtésünknek túl magas a fogyasztása.

 

Kedvező áron fenntartható otthont keresel?

Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

3, Nagyon figyeljük a bűvös átlagszámokra! Ezek a nagy villanyfogyasztók!

A havi 210 kWh áram egy nagyobb háztartásban hamar összejöhet. A nyári hónapokban többet fogyaszt a hűtőnk, míg a téli hónapokban biztos, hogy gyakrabban használjuk a szárítógépet. Ezeken kívül a bojler, a mosógép, az elektromos tűzhely, sütő, mindig nagy fogyasztók, különösen, ha régiek és korszerűtlenek. Amennyiben lehetőségünk van, cseréljük le nagy háztartási gépeinket energiatakarékosabb típusokra.

4, Így spórolhatunk a konyhában!

A főzésen is sokat spórolhatunk például egy kevés energiát fogyasztó forrólevegős fritőzzel. A nagyobb, 7-9 literes űrtartalmú és több funkciós típusokban egy 3-4 fős család vacsorája kevesebb áramfogyasztással elkészülhet, mint egy hagyományos elektromos sütőben.

5, És így a mosáson…

Sokan indítják el a mosógépüket akár kevesebb ruhával is, hiszen a legtöbb modern készülék ma már súlyautomatikás, azaz lényegesen kevesebb vizet fogyaszt, ha kevesebb ruhát teszünk bele, áramot azonban ilyenkor sem fogyaszt sokkal kevesebbet. Arról már nem is beszélve, hogy minden mosógépen van jó néhány program (a gyorsmosások például tipikusan ilyenek), amelyek a ruha mennyiségétől függetlenül, mindenképp ugyanannyi vizet és áramot használnak. Ha a színük alapján egymással összemosható ruhákból túl kevés van, akkor használjunk inkább színfogó kendőt, de mindig pakoljuk tele a mosógépet.

6, A szárítógépet is csak akkor kapcsoljuk be, ha mindenképp szükséges!

Nyáron teljesen felesleges a szárítógépet bekapcsolni, de tavasszal, ősszel sem feltétlenül szükséges, különösen, ha van hova teregetnünk. Sőt még télen sem muszáj minden mosást szárítógépbe tenni. Ha kevés helyünk van teregetni, inkább mossunk naponta csak egy adagot, mint hétvégén egy nap alatt hármat.

7, Használd okosan kisebb fogyasztású elektromos készülékeidet is!

Bármilyen meglepő, a kisebb fogyasztású elektromos készülékek is fogyaszthatnak sok áramot, méghozzá észrevétlenül. Már egy kicsit régebbi, 5-10 éves TV is sokkal többet fogyaszthat, mint a legújabb típusok, így érdemes cserélni, ha megtehetjük, de amivel ezek a készülékek meglepően sokat fogyasztanak, méghozzá tényleg észrevétlenül az a stand-by mód. A stand-by mód óránként valóban nem fogyaszt sokat, de ha azzal számolunk, hogy egy átlag családban hétköznap például csak 3-6 órát használjuk ezeket a készülékeket, és a maradék idő mind stand-by módban telik, könnyen kiszámolható, mennyit is jelent mindez valójában. Érdemes tehát minden eszközt teljesen kikapcsolni, áramtalanítani, amikor nem használjuk, és mindez természetesen igaz a konnektorban felejtett töltőkre is.

 

Alacsony rezsijű, kis lakást keresel?

Válogass 1-2 szobás lakások között, az Ingatlantájolón!

 

8, Nem is gondolnád, mennyit spórolhatsz, az égők cseréjével!

Az, hogy mindig odafigyeljünk arra, hogy lekapcsoljuk magunk után a villanyokat, valószínűleg mindenkinél alap. A gyerekek azonban sokszor elfelejtik, de apróbb jutalmakkal könnyen rászoktathatjuk őket. Ennél még többet jelent persze, ha az égőket energiatakarékos LED égőkre cseréljük. Ezek persze nem olcsók, de bőven megéri a befektetést. Ezen felül spórolhatunk azon is, ha a többkaros csillárokba nem mindenhova csavarunk égőt, természetesen a ház azon részeiben, ahol vendégeket is fogadunk, ez nem mutat túl elegánsan, de a hálószobában nyugodtan alkalmazhatjuk ezt a megoldást.

9, Tudtad, mennyit fogyaszt a keringtetőszivattyúd?

Nyáron semmi szükség a kazánok keringtetőszivattyújára, mégis sokan elfelejtik kihúzni. Télen persze elkerülhetetlen a használatuk, de legalább nyáron ne használjuk. El sem hinnénk, mennyit fogyasztanak.

+1, Egy olcsóbb e-autó is a saját “rezsicsökkentésed” része lehet!

Amennyiben van napelemed, úgy az általa termelt többlet-energiát egy használt e-autóban is „eltárolhatod”. Ha évente legalább 12-15 ezer kilométert autózol, de az esetek 90 százalékában 80-90 kilométernél kevesebbet közlekedsz egyszerre, akkor a már 3-4 milliótól kapható régebbi, 10 év körüli elektromos autók ( Citroën C-Zero, Peugeot iOn, Mitsubishi i-MiEv, vagy a nagyobb, “felnőttebb” Nissan Leaf) kiválóak arra, hogy a napelemeid „felesleges” plusztermelését felszívja az autód. Így elfelejtheted a 480 forintos üzemanyagot, illetve a 700-800 forintos világpiaci árak fenyegetését a kutakon. A tehetősebbek persze általában második autónak veszik a régi, legfeljebb 90-120 kilométeres hatótávú, olcsóbb, tisztán e-autókat, ugyanis e célra ezek több mint megfelelőek, és hosszabb utakra marad a benzines, a dízel, vagy akár egy hibrid autó.

Összefoglalva: Olcsóbb lesz az áram?!

Ne feledjük: árammal fűteni 144 köbméter gáz elfogyasztása után bizony mostantól valamivel olcsóbb(!) lesz, akkor is ha kifutunk a 211 kWh-s olcsóbb áram keretünkből!

Mérnököknek üzenjük: hőteljesítményben körülbelül ugyanott vagyunk a nem rezsicsökkentett 70 forint körüli villanyfűtéssel, mint a 747 forintos gázzal (1 köbméter gáz 10,5 kWh áram fűtőértékének felel meg), ám a villamos fűtőkészülékek – különösen a modern, fűtésre (is) alkalmas klímák – ugyanannyi pénzből kissé nagyobb melegérzetet adnak, jellemzően jobb a hatásfokuk. Az igazi persze az, ha mindehhez napelemes rendszerünk is van, vagy még idén telepítünk ilyet.

 

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tovább özönlenek a menekültek Magyarország felé

Tovább özönlenek a menekültek Magyarország felé

Vasárnap is több mint 9 ezren érkeztek.

Nem fogja vissza magát az Orbán-kormány: 420 milliárdot tolt a sportba tavaly

Nem fogja vissza magát az Orbán-kormány: 420 milliárdot tolt a sportba tavaly

Vagyis a 2021-es év minden egyes napján - legyen szó ünnepnapról vagy hétvégéről - 1,15 milliárd forintot irányított a sport területére.

Már 87 ezer orosz katona halt meg az ukránok szerint

Már 87 ezer orosz katona halt meg az ukránok szerint

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

„Három szomszédom van, mindegyiknek a gyereke külföldre költözött” – olvasói levél

„Három szomszédom van, mindegyiknek a gyereke külföldre költözött” – olvasói levél

A hetek óta tartó diáktüntetések egyre erőteljesebb hangon szólnak. Közben országszerte sok tanár sztrájkol. A fiatalok elvándorlására is felhívják a figyelmet. Egyik olvasónk is aggódik, most ő következik.

© 2022 (v2.202102)