10+3 tuti tipp, és nem lesz magas a gázszámlád!

A rezsicsökkentés-csökkentés hírére mindenki gyorsan elkezdett számolni, hogy vajon belefér-e a keretbe, azaz a 210 kWh havi áramfogyasztásba és a 144 m3-es havi gázfogyasztásba. A gáz különösen sokaknál okozott fejtörést, ugyanis míg nyáron mindenki, télen nagyon kevesen fértek bele az átlagba és efelett súlyos összegeket, akár több százezer forintokat is kellett volna fizetni. Szerencsére azóta kijöttek a részletszabályozások, amelyek a téli hónapokra jóval nagyobb havi fogyasztást engedélyeznek, de a nagyobb házban élők vagy azok a kétgenerációs családok, akiknél a két lakás egy mérőórán van még így is nehéz helyzetben vannak. Nekik szeretnénk most segíteni tippjeinkkel.

1, Fontos a rendszeres karbantartás!

Sokan nem is gondolnák, de a nem megfelelően karbantartott fűtésrendszer is okozhat felesleges többletfogyasztást. Még most, a nyár folyamán érdemes szakembert keresnünk, aki átnézi fűtésrendszerünket, és az évente szokásos biztonsági ellenőrzésen felül elvégzi a levegőtlenítést, vízkőtelenítést és a vasiszaptalanítást (ami például a radiátorok teljesítményét csökkenti), amennyiben ezekre szükség van. Fontos ellenőriztetni a termosztátot, a radiátorszelepeket, a gázbojlert, illetve konvektoros fűtés esetén a konvektorokat is.

Arm put on heating white radiator

2, A hőmérséklet optimalizálása

Sokan élnek túlfűtött környezetben, ami egyáltalán nem egészséges. Ne felejtsük el, hogy otthonunk fűtésének célja nem az, hogy télen is nyári ruhában lehessünk, hanem az, hogy ne kelljen nagykabátban ülnünk a lakásban. Így a házat teljesen felesleges 22°C-nál magasabbra felfűteni, de ha lehetőségünk van a helyiségenkénti hőfokszabályozásra, akkor érdemes még a hőmérsékletet az egyes helyiségek funkciója szerint differenciálni. A hálószobában, amit csak alvásra használunk, például elegendő a 18°C is, és a konyhában sem kell annyira fűteni, ha mindennap főzünk.

Ezzel szemben a fürdőszobában kicsit magasabb hőmérsékletre van szükség, különösen, ha kisgyerek is van a családban, de akkor is csak fürdésidőben. Ezt könnyen megoldhatjuk bármilyen elektromos kiegészítő fűtéssel, de csak akkor lesz igazán hatékony, ha a családtagok közvetlenül egymás után mennek fürdeni. Tehát, ha a gyerekeket megfürdetjük este 8-kor és mi eddig jellemzően későn feküdtünk le aludni, és közvetlenül előtte tusoltunk, akkor tegyük az esti tisztálkodás időpontját közvetlenül a gyerekek fürdetése utánra.

3, Tartsunk állandó, egyenletes hőmérsékletet

Tévhit, hogy ha egész nap nem vagyunk otthon, akkor jóval lejjebb kell venni a fűtést, és csak akkor feltekerni a termosztátot/konvektorokat, amikor hazaérünk. A ház felfűtése ugyanis sokkal nagyobb fogyasztást eredményez, mintha állandó hőmérsékleten tartjuk az épületet. Ez persze nem jelenti azt, hogy ugyanúgy fűtsünk, ha nem vagyunk otthon, de a termosztátot 20°C alá akkor sem érdemes venni. Még ha 1-2 napra utazunk el, akkor is maximum 4-5°C-kal csökkentsük a hőmérsékletet, ha ennél hosszabb ideig tartózkodunk távol, akkor se csökkentsük 16°C alá. Egyetlen egy alkalom van, amikor érdemes mégiscsak levenni teljesen a fűtést, mégpedig a napi pár perces szellőztetés idejére.

 

Kedvező áron fenntartható otthont keresel?

Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

4, Hagyjuk szabadon a fűtőtest környékét

Ahhoz, hogy a fűtésünk hatékony legyen, fontos, hogy a meleg egyenletesen tudjon körbe áramlani az egész szobában. Bár általában senki sem szokott a fűtőtest tetejére, vagy közvetlen elé, mellé pakolni semmit, egy túlzsúfolt szobában már könnyen előfordulhat, hogy akár egy nagyobb fotel kerül akár csak 20 cm távolságra a radiátor elé. Egy nagyobb bútordarab akkor is akadályozhatja a meleg áramlását, ha nem közvetlenül a fűtőtest előtt van, ezért lehetőség szerint kerüljük az ilyen eseteket.

5, Ha megoldható, használjunk kevesebb helyiséget

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy télen az egész családnak egy szobában kell laknia, de érdemes felülvizsgálni, mely helyiségek használatáról tudunk lemondani a téli hónapokban. Főként a nagy házakra jellemző, hogy tényleg minden tevékenység számára külön helyiséget tartunk fent. Ilyen például a dolgozószoba, amit, ha nem dolgozunk túl gyakran home office-ban, akkor télen felesleges fűteni. Erre az időre inkább tegyük át munkaállomásunkat a nappaliba vagy a hálószobába.

6, Csökkentsük a fűtendő teret álmennyezettel!

Sok régi, konvektoros lakás esetén plusz problémát jelent, hogy a belmagasság is nagy, ami megnöveli a fűtendő teret. Ha a lakás alapterülete kellően nagy és nincs szükségünk galériára, akkor ilyen ingatlanokban álmennyezettel is sokat spórolhatunk, amennyiben nincs pénzünk fűtéskorszerűsítésre.

 

Alacsony rezsijű, kis lakást keresel?

Válogass 1-2 szobás lakások között, az Ingatlantájolón!

 

7, Cseréljünk nyílászárókat és szigeteljünk!

Természetesen a fenti praktikák azoknak hasznosak, akiknek nincs most lehetőségük hőszigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, mindenképp érdemes azonban ezekről is szót ejtenünk, hiszen ezek az igazán hatékony módszerek a gázszámla csökkentésére. Itt fontos megjegyeznünk, hogy a nyílászárócsere és a hőszigetelés csak akkor tud igazán hatékony lenni, ha egyszerre vagy legalábbis rövid időn belül, egymást követően végeztetjük el őket. Ha már választanunk kell, érdemes a nyílászárócserével kezdeni, már ezzel is rengeteg gázt megtakaríthatunk. Itt jegyezzük meg, hogy nem csak a külső hőszigetelés, de a födémszigetelés is nagyon fontos, ugyanis itt szökik el a meleg 25%-a. A munkálatok megkezdése előtt érdemes lehet tehát már kora ősszel, egy hűvösebb napon hőkamerást mérést is kérni!

8, Korszerűsítsük a fűtésünket!

Ha eddig konvektoros fűtésünk volt, mindenképp érdemes fűtéskorszerűsítésbe fogni, de ha csak egy sima cirkó kazánnal rendelkezünk, már akkor is sokat spórolhatunk, ha kondenzációs kazánra váltunk. A legjobb megoldás természetesen a hőszivattyú, ami napelemekkel együtt tud igazán hatékony lenni.

9, Klímával, H tarifával

Amennyiben a fűtéskorzserűsítés túl drága lenne, akkor valamennyivel alacsonyabb büdzséből kivitelezhető, ha a klímáinkat H tarifára is alkalmas, inverteres klímákra cseréljük és igényeljük a H tarifát, amit október 15-től április 15-ig kedvezményes áron használhatunk.

10, Alternatív módszerek, kiegészítő fűtés

Ha nincs most pénzünk hőszigetelésre és fűtéskorszerűsítésre, de úgy néz ki, magas lesz a gázszámlánk, akkor különböző alternatív fűtési módokkal rásegíthetünk a fűtésre. A kisebb, hidegebb, nem állandóan használt helyiségekben például beüzemelhetünk valamilyen elektromos fűtőeszközt, hősugárzót vagy olajradiátort. Ugyanakkor, ha van kémény egy olyan központi, gyakran használt helyiségben, mint például a nappali, akkor érdemes egy kandallót, vagy kályhát beszerezni, és ezzel egy kis plusz meleget termelni. Nagyobb teljesítményű kandallóval akár több helyiséget is befűthetünk, ha nyitva hagyjuk az ajtókat.

+1 Hőtükörfólia

Ha nincs pénzünk nagyobb beruházásra, akkor még számtalan apró praktikával csökkenthetjük a fűtésszámlánkat. Ezek önmagukban nem érnek sokat, de sok kicsi sokra megy, és aki csak kicsivel fogyaszt többet a megengedettnél, annak segíthet határértéken belül maradnia. Az egyik ilyen viszonylag pénztárcabarát beruházás a hőtükörfólia, ami megközelítőleg 3%-kal csökkentheti a fűtésszámlánkat.

+2 Az árnyékolás most is segít!

Az egyik legalapvetőbb trükk, amit ilyenkor is bevethetünk, a nyáron is használt árnyékolás. Ahogy nyáron a meleget tarthatjuk kint a redőnyök lehúzásával, ugyanígy télen a redőny sokat segíthet a hőszigetelésben. Mivel télen hamar sötétedik, így hosszú órákon át tarthatjuk a redőnyt leengedve anélkül, hogy nélkülöznünk kellene a napfényt. Ha nincs redőnyünk, egy vastagabb sötétítő függöny is szigetel valamennyit, ilyet akár a bejárati ajtó elé is felszerelhetünk, és mindezt kiegészíthetjük huzatfogó párnákkal is.

+3 A konyhában is spórolhatunk!

+ 1 apróság, ami elsősorban azokat érinti, akik mindennap főznek, különösen, ha gáztűzhelyük van. Azokat a tűzhelyeket, amelyeknek a sütője is gázzal működik, mindenképp érdemes kombinált vagy teljesen villanytűzhelyre cserélni. A villany főzőlappal azonban már nem feltétlenül spórolunk a gáz főzőlapokhoz képest, ugyanis azok elég sok áramot fogyaszthatnak. A gáz főzőlapokkal azonban lehet egy kicsit spórolni olyan apró trükkökkel, hogy például a gázlángot úgy állítjuk be, hogy a gázláng az edénynél kisebb legyen, illetve lefedjük azokat az ételeket, amelyeket nem kell folyamatosan kevergetni. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)