Viszlát KATA, jön az ingatlan KATAsztrófa!

Az elmúlt évek elszálló lakásárainak lassulására semmi remény, különösen nem az újlakás piacon. Nem elég, hogy a rezsicsökkentés-csökkentése még inkább a gazdaságosan fenntartható új lakások felé tolja el az érdeklődést, de a KATA megszűnésének is árfelhajtó hatása lesz ebben a szegmensben. Az intézkedések persze közvetett módon a használt lakások piacát is érintik, mutatjuk hogyan!

Kisvállalkozások túlnyomó szerepe a magyar építőiparban

A magyarországi építőipari vállalkozások legnagyobb része kisvállalkozás és eddig katásan adózott. Ezek a kisvállalkozások a legtöbb megbízást pedig bizony nem magánszemélyektől, hanem nagy generálkivitelezőktől kapják, így nagy projektben alvállalkozóként vesznek részt, azaz zömében cégeknek számláznak. 

Nekik két választásuk marad:

  1. Más adózásra váltanak, ami jelentősen megnöveli költségeiket, nem csak önmagában az adójuk fog növekedni, de a plusz adminisztráció is többletköltséget jelent majd számukra. Mindezt természetesen az áraikba is beépítik, így továbbra is jelentősen nő majd az új lakások ára.
  2. Megmaradnak katásnak és csak magánszemélyektől vállalnak megbízásokat, ami azt eredményezi, hogy ezek a vállalkozások mind hiányozni fognak a nagy beruházásokból, azaz még nagyobb lesz a munkaerőhiány, csúsznak a projektek. Illetve lényegesen kevesebb megbízásuk lesz, ami áremelésre kényszerítheti őket. De annak is megnő a veszélye, hogy több munkát vállalnak majd feketén, számla nélkül, ami garanciális problémákat is felvethet.

Látható tehát, hogy a KATA megszüntetése erős árfelhajtó tényező lesz majd az új lakások piacán.

Drágulnak a felújítások is!

A KATA megszüntetése azonban nemcsak az új lakások piacát, hanem közvetve a használt lakások piacát, azon belül is a felújított és a felújítandó lakóingatlanokat is érinti. Hiszen ugyanezen vállalkozások végzik a felújításokat, így a felújítások is jelentősen megdrágulnak majd. Ennek következménye, hogy a felújított lakásokért sokkal többet kérnek majd tulajdonosaik, míg a felújítandó ingatlanokat még nehezebben, áron alul lehet majd csak eladni.

Ezt a problémát pedig csak tovább fokozza, hogy a rezsicsökkentés-csökkentés miatt is többen keresik majd a felújított, korszerű ingatlanokat, és senki nem akar majd felújítandó, nehezen fenntartható lakást venni.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Rossz hír a vevőknek: nem csökkennek a lakásárak, hiába várják ezt sokan

Rossz hír a vevőknek: nem csökkennek a lakásárak, hiába várják ezt sokan

Országosan a legtöbb megyében és a főváros nagy részén is kitartanak az eladók az árak mellett, szinte alig engednek 2-3 százalékot. Kelet-Magyarországon viszont nőtt az alku mértéke.

Lehet rendkívüli nyugdíjemelés, ha tényleg 20 százalék lesz az infláció? Klasszis podcast

Lehet rendkívüli nyugdíjemelés, ha tényleg 20 százalék lesz az infláció? Klasszis podcast

Erre és még sok más kérdésre keresték a választ legújabb Klasszis podcast műsorunkban kollégáink, Csabai Károly főszerkesztő és Székely Sarolta felelős szerkesztő.

Történelmi beruházást jelentettek be Debrecenben

Történelmi beruházást jelentettek be Debrecenben

Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben.

Többségi részesedést szerez a Tiborcz István társtulajdonában lévő Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

Többségi részesedést szerez a Tiborcz István társtulajdonában lévő Gránit Bank az Equilor Befektetési Zrt.-ben

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint 30 éves magyar befektetési szolgáltatóban.

© 2022 (v2.202102)