Több mint 10 százalékkal nőtt a kereslet az irodapiacon – de mi van a jónak tűnő számok mögött?

 

A budapesti irodapiacon 10,2 százalékkal nőtt a bruttó kereslet a második negyedévben a múlt év azonos időszakához képest, elérte a 108 020 négyzetmétert – derült ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) legutóbbi gyors-elemzéséből. Az adatok mögé nézve és a jövő trendjeit fürkészve azonban nem túl jók a kilátások…

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma adatgyűjtése és gyors-elemzése szerint a második negyedévben az irodapiaci új szerződéskötések a kereslet 32 százalékát adták, míg a szerződéshosszabbítások, a bővülések és az előbérleti szerződések részaránya sorrendben 27, 10 és 4 százalék volt. Hiába javult viszont az össz-keresleti mutató. Mert hát a kritikus üresedési ráta az előző negyedévhez képest nőtt – még ha nem is szignifikánsan. Jelenleg 9,9 százalékon áll ez az érték, ami 0,1 százalékkal magasabb, a korábbi negyedévhez, valamint az előző év azonos időszakához képest is. 

 

Az, miszerint 100 négyzetméternyi modern bérirodából csak mintegy 10 négyzetméter áll üresen, jól hangzik, de a nagy kérdés, hogy mit hozhat majd a júliustól-szeptemberig tartó harmadik negyedév… (Arról nem is szólva, hogy sajnos a statisztika – a mintavétel pontosságát nem megkérdőjelezve – torzíthat, illetve a hosszú szerződések miatt lassabban reagálhat le bizonyos trendeket.)

 

Ha irodát, vagy raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon!

Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

A BIEF adatai szerint mindenesetre a második negyedévben a teljes budapesti modern irodaállomány 4,93 millió négyzetmétert tett ki, ezen belül több mint 3,398 millió négyzetméter az úgynevezett spekulatív (tehát nem kifejezetten egy-egy cég megrendelésére épült) irodaterület és a teljes állományban további, több mint 694 ezer négyzetméter saját tulajdonú irodaház is található. 

Az április, május és június hónapokban a budapesti modern irodaállomány mindössze két új irodaházzal bővült: átadták a 2750 négyzetméteres Paulay 52, valamint a 28 ezer négyzetméteres OTP székházat.

A BIEF a legmagasabb bérlői aktivitást – a hagyományosan erős – Váci úti irodafolyosón mérte, a teljes volumen 44 százalékát itt kötötték le. 

A negyedév legnagyobb spekulatív ügylete egy új szerződéskötés volt a Haller Gardensben, 5420 négyzetméteren, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítás egy 4200 négyzetméteres területre szólt a Szépvölgyi 22-ben.

 

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget!

 

A piac aktivitását látva azért ne legyenek illúzióink: a tavasz és a nyár eleje hagyományosan erős hónapok, ám a fenti 10 százalékos kereslet-növekedés ellenére, mint láttuk, nagy tranzakcióból csak kevés volt. Arról nem is szólva, hogy egy-egy költözést akár 1-2 évvel korábban is elhatároznak a nagy cégek. Azok a nagyok, akik most „páros lábbal tapossák a féket. Ebből pedig az következik, hogy ha 1-2 negyedévig még ki is tart a lendület, sok esély nem látszik arra, hogy mondjuk 2023 elején, vagy akár tavaszán tömeges új iroda-igény jelentkezne. Inkább várhatóan csak a gazdasági visszaesés miatti lemondások, illetve kisebb helyre költözések dominálhatják majd a piacot. 

Egészen addig, amíg a globális, a régiós, illetve a magyar gazdaság újból magára talál majd a háború és az infláció okozta sokkból…

 

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon!

Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)