Újra kilőnek a panelárak az alacsony rezsi miatt? A közös költség még okozhat kellemetlen meglepetéseket!

Amikor a kormány bejelentette a rezsicsökkentés-csökkentését, a panellakásban élők kényelmesen hátradőltek, hogy őket bizony a távhőnek köszönhetően, a gáz árának emelkedése nem érinti, és egyből mindenki a panelárak újabb emelkedését jósolta. Ekkor még a legtöbben valószínűleg nem gondoltak bele, hogy a panelházaknak bizony lépcsőháza is van, melynek fűtését és világítását szintén meg kell fizetni, mégpedig a közös költségen keresztül, ráadásul piaci áron, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a legtöbb közös képviselő bizony KATA-san adózott (eddig). Nézzük, ki jár jól! Mi most a legkönnyebben fenntartható lakóingatlan típus?

Panellakás vs. családi ház

Az biztos, hogy a panellakások fűtési költsége tehát nem emelkedik, a lépcsőház fűtésére és világítására azonban a piaci árat kell megfizetni, tehát várhatóan jelentősen meg fog emelkedni a panelházak közös költsége. És ezt az összeget még tovább növelheti, ha a közös képviselő eddig KATA-san adózott.

Ezzel szemben egy családi házban megszabadulhatunk ezektől a közös kiadásoktól, helyette fizethetünk szemétdíjat (és minden egyebet, ami másutt esetleg a közös költségben volt) és a családi ház jóval drágább fenntartásának költségeit, ezen kívül természetesen fűthetünk jóval drágábban, ha meghaladjuk az átlagfogyasztást, felette ráadásul piaci áron.

Még a panelházak közös költségének emelkedése mellett is drágábbnak tűnik tehát a családi ház fenntartása, de azért tegyük hozzá, hogy jellemzően csak a nagyobb, 100-120 nm feletti családi házak lépték át a tavalyi évben az átlagot. A kisebb családi házak esetében a fűtés csak akkor lehet átlag feletti, ha tényleg semmilyen szigetelés (sem külső hőszigetelés, sem hőszigetelt nyílászárók) nincs a házon, és mindemellett még a fűtés is korszerűtlen, konvektoros.

A családi házak rendkívül nagy előnye viszont a panelházakkal ellentétben, hogy itt kellő szabadsággal rendelkezünk ahhoz, hogy a rezsicsökkentés érdekében korszerűsítsünk, akár lenullázzuk a rezsinket. Nem is csoda, hogy a napelemek, hőszivattyúk, inverteres klímák iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt az elmúlt egy hónapban. Egy energiatakarékos rendszer kialakítása természetesen nem kis befektetéssel jár, ami akár hitelfelvétellel is megérheti, hiszen ez egy olyan kiadás, ami azonnal elkezd megtérülni, a havi rezsi csökkenésének mértéke akár magasabb is lehet, mint a hitel törlesztőrészlete.

Ezzel szemben egy társasházra például napelemet telepíteni már jóval komplikáltabb, hiszen a tető osztatlan közös tulajdonnak minősül. Bár némi segítséget jelenthet, hogy a kormány nemrég módosított azon a törvényen, amely eddig csak a tulajdonosok 100%-ának beleegyezésével tette ezt lehetővé, így most már a tulajdonosok 75%-ának beleegyezése is elég a napelem telepítéséhez.

És mi lesz a nem panel társasházakkal?

A legrosszabbul talán azok a társasházak járnak, ahol nem a távhő szolgáltatja a fűtést. Bár a kisebb lakások fűtése valószínűleg itt sem fogja meghaladni az átlagot, egy régi felújítatlan, szigetelés nélküli, korszerűtlen nyílászárókkal rendelkező ház, nagy alapterületű és nagy belmagasságú polgári lakását már nem biztos, hogy olyan könnyen fel lehet fűteni, és ehhez adódik még hozzá a megemelkedő közös költség. 

Hogy a közös költség milyen mértékben emelkedik, az természetesen függ attól is, hogy hány lakásos a társasház. És bár értelemszerűen egy nagyobb lépcsőház fűtése, világítása többe kerül, az egy-egy lakásra jutó emelkedés a soklakásos társasházakban kisebb mértékű lesz.

72438376 – old buildings of budapest, hungary

Mit érdemes most tehát vásárolni?

Akár panel, akár téglaépítésű társasházi lakás, akár családi ház mellett tesszük le a voksunkat, mindenképp a lehető legkorszerűbb, energiatakarékos ingatlanokat érdemes keresni. Ha saját célra vásárolunk, és nagy ingatlanra van szükségünk, akkor az energiatakarékosság különösen fontos tényező. Befektetésként azonban mindenképp érdemes kicsi, egy-másfél szobás lakásokban gondolkozni, ha nagyobb összeget fektetnénk be, akkor inkább több kisebb lakást vásárolni, egy nagyobb helyett, ugyanis most a bérlők is a kis lakásokat fogják keresni.


© 2024 (v2.202102)