Feltűnően megugrott a lakossági betétek állománya és kamata

Az MNB kimutatása alapján 2022. júliusában 1310,8 milliárd forint összegben kötöttek le lakossági betétet a magyar háztartások. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg az előző hónapban lekötött összeget. A betéti kamatok is jelentősen emelkedtek a statisztikák szerint, 7,16% volt az átlagkamat, ami 2,60 százalékkal haladja meg a júniusi értékét. A hitelezés szempontjából azonban korántsem volt ilyen rózsás a júliusi hónap.

Mi történik a lakossági betétekkel?

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája alapján a 2022. júliusában jelentősen felbolydult a betéti piac. A statisztikák szerint a háztartások 1310 milliárdot meghaladó összegben kötöttek le betétet júliusban. Ez 524 milliárd forinttal haladja meg a júniusban lekötött összeget. Hogy érzékelhető legyen ez a bődületes szám: 2015. januárja óta nem kötöttek le ekkora összeget, sőt a háztartási lekötések ettől fél milliárd forinttal elmaradtak minden hónapban.

A teljes betéti állomány ilyen mértékben nem növekedett: a háztartások teljes forintbetét állománya 11 092,9 milliárd forintról csupán 11 096,5 milliárd forintra emelkedett. Így lekötések hatalmas növekedése mögött hónapon belüli – sokszor egyedi – ügyletek lehetnek.

A lekötött volumen emelkedése nem is olyan meglepő, ha a kamatszintekre tekintünk: a statisztikák szerint júliusban a háztartási betétek átlagkamata 7,26 százalék volt, ez az érték júniusban még csak 4,56 százalék volt. Vagyis a betéteken elérhető nyereség is jelentősen megugrott. Gyakorlatilag 1 millió forint lekötése esetén júniusban még 45 600 forint volt az éves bruttó kamat, júliusban ugyanez már 72 600 forint.

Tényleg ennyit emelkedtek a betéti kamatok?

A Bankmonitor betéti kalkulátora alapján valóban találni már érdemi hozam mellett is betéti ajánlatokat. A piacon a jegybanki alapkamathoz kötött kamatozású konstrukciók is vannak, ezek kamata jelenleg meghaladhatja a 10 százalékot.

Ugyanakkor egy-két pénzintézetet leszámítva a bankok nem szálltak még be a betéti kamatversenybe, bizony szép számmal találni olyan pénzintézetet is, ahol a kamatszint még mindig nem éri el az 1,00 százalékot. Ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy az átlagos kamatszintet érdemben növelhetik az egyedi betéti ajánlatok, illetve speciális treasury ügyletek.

FONTOS! A megfelelő bank kiválasztása a betétek esetében kulcsfontosságú, az egyes ajánlatok között ugyanis akár 10 százalékot meghaladó különbség is lehet. Nem szabad azonban megfeledkezni a feltételekről sem: a magasabb kamatért cserébe ugyanis a pénzintézetek már több mindent elvárnak ügyfeleiktől.

A lakossági hitelpiac lelassult
Júliusban a bankok kevesebbet folyósítottak jelzáloghitelből és fedezetlen hitelből is. A megtorpanás mértéke azonban korántsem azonos.

Másfél éve nem volt ilyen visszaesés a lakáshiteleknél
A júliusban folyósított lakáshitel összege 91,8 milliárd forint volt, utoljára 100 milliárd forintnál kevesebbet egy hónap alatt 2021. februárjában helyeztek ki a bankok. A júliusi érték még a felét sem éri el a májusban kifolyósított 153 milliárd forintnak.

Ezzel párhuzamosan a hitelköltség, azaz a THM is érdemben emelkedett: júliusban 8,00% THM mellett lehetett felvenni egy átlagos lakáshitelt, ez az érték júniusban még 6,93% volt.

A lassulás már korábban érzékelhető volt
A hiteligényléseknél már hónapokkal ezelőtt lehetett érzékelni a visszaesést, legalábbis a korábbi kiugró érdeklődés mérséklődése volt tapasztalható. Ugyanakkor egy kölcsön bírálati ideje 6-10 hét is lehet, vagyis nagyságrendileg a júliusi folyósításoknál a májusi igénylések jelennek meg.

A piaci kamatok is már hónapokkal ezelőtt emelkedésnek indultak, ugyanakkor a jelentős, fix 2,5 százalékos kamatozású Zöld hitel állomány érdemben mérsékelte az átlagos hitelköltségeket tavasszal. A korábbi kedvezményes kölcsönből azonban már nem lehet igényelni, ráadásul a korábbi kérelmek is nagyrészt kifutottak.

KALKULÁLJ
A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján még most is találni az átlagos, 8,00 százalékos THM értéknél kedvezőbb feltételekkel lakáshitelt, pedig a kamatok az elmúlt hónap során is jelentősen emelkedtek. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes tehát alaposan szétnézni a piacon.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnökével a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában.

Hibázott a TV2, csattant a bírság

Hibázott a TV2, csattant a bírság

A csatorna túltolta a promóciót egy decemberi adásban.

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Sulyok Tamás váratlan helyszínen tűnt fel, nem akárkivel futott össze

Komoly hivatali látogatáson járt a köztársasági elnök.

© 2024 (v2.202102)