Az eset, amikor a napelemmel nem spóroltak, hanem ráfizettek!

Alaposan kitoltak az új rezsiemelési szabályok egy szentesi társasházzal, akik napelemmel zöldítettek, de kiderült: új rezsiszabályozás miatt mintegy dupla akkora villanyszámlát fizethetnek augusztustól a lakók, mint a napelem telepítése nélkül tennék…

(Borító: a nyitóképünk illusztráció, nem a szentesi társasházat ábrázolja.)

Mivel tehát a lakók napelemet szereltettek a tetőre, ennek következtében akár két és fél- háromszorosára is növekedhet e szentesi társasházban élők áramszámlája, miután emiatt már nagyfogyasztónak számítanak. A Portfolio.hu portál az Rtl.hu. híradása nyomán azt írja, hogy a számítások szerint a lakók sokkal jobban járhattak volna, ha egyénileg, a szolgáltatótól vásárolhatnának áramot.

Mi a magyarázat erre a nonszensz jelenségre?

A magyarázat egyszerű: ha eddig a napelemek a felhasználtnál többet termeltek, azt eddig társasházként adták el, és ha áramra volt szükségük, társasházként vásároltak az MVM-től. Így – az új szabályok miatt – azonban az áramfogyasztásuk túllép azon a határértéken, amikor még rezsicsökkentett áron vehetnék igénybe az áramot…

Így utólag nyilvánvaló, hogy sokkal jobban jártak volna, ha nem telepítenek napelemet, de akkor, amikor megrendelték, még szó sem volt a rezsiszabályok villámgyors változtatásáról.
Persze megkeresték az MVM Zrt.-t, hogy egyéni mérőik alapján kisfogyasztóként kezeljék őket, de nem fogadták el kérésüket.

Mi van a háttérben? Mi-mennyi?

Egészen pontosan két éve építették fel a naperőművet 18 millió forintért, hogy 24 lakás melegvíz-ellátását és áramfogyasztásának nagy részét ezzel biztosítsák. A napelemek a társasház teljes fogyasztásának több mint a felét biztosítják, ám itt van a gond, hiszen a fennmaradó felet mintegy négy-ötszörös piaci áron kell majd vegyék.

Ezzel pedig az éves villanyszámlájuk így lépcsőházanként 290 és 400 ezer forint helyett akár 750 ezer forint is lehet. „Vagy közös költséget emelünk, vagy visszaállunk az eredeti rendszerre, megszüntetjük a napelemet, és akkor minden család egyénileg kevesebbet fog fizetni, mint most így” – mondták el az Rtl.hu riportjában.

Mi a helyzet családi ház esetén?

A családi ház tetőkre telepített úgynevezett kiserőművek esetén is figyelni kell arra, hogy a rendszer a szükséglet nagyobb részét, vagy a várható szükségletet (villanyautó töltéssel, villanyfűtéssel) megtermelje, de itt kisebb a probléma, mert havi 211 kilowattóra pluszban rezsicsökkentett áron vételezhető – legalábbis a mostani szabályok szerint.

(Borító: a nyitóképünk illusztráció, nem a szentesi társasházat ábrázolja.)


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)