Nyaralás vagy külföldi munka? Akár horror összegekbe is kerülhet, ha erre nem figyelünk oda!

A közlekedési eszközök fejlődése révén a 21. század embere előtt már nem lehet földrajzi akadálya annak, hogy akár a világ másik végén dolgozzon, tanuljon vagy épp pihenjen. Az, hogy 24 órán belül bárhova eljuthatunk hatalmas szabadság, ugyanakkor a hosszabb-rövidebb ideig tartó külföldi tartózkodás és maga az odavezető út is számtalan kockázatot rejt, aminek viselése akár sok százezer forintunkba kerülhet. Ezért fontos, hogy soha, sehova ne induljunk el utasbiztosítás nélkül!

Itthon természetesnek tűnik, hogy egy kisebb betegséggel is nyugodtan orvoshoz fordulhatunk, nem kell érte fizetni, hiszen ezért fizetjük a társadalombiztosítást. Épp ezért fel sem tűnik, hogy mekkora összeg már egy egyszerű háziorvosi vizsgálat is. Külföldön azonban nemcsak baleset esetén, de már egy egyszerű gyomorrontás miatt (ami a szokatlan ételek vagy a csapvíz miatt könnyen előfordulhat) is súlyos összegeket hagyhatunk az orvosnál, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mi van, ha sürgős fogászati kezelésre van szükségünk.

Balesetek már egy egyszerű nyaralásnál, külföldi munkavégzésnél is előfordulhatnak, amire viszonylag könnyen lehet utasbiztosítást kötni. De ma már sokan azért utaznak külföldre, hogy valamilyen extrém sportot próbáljanak ki, és igen nagy a jól fizető, fizikai munka miatt kiutazók aránya is, ami már jóval nagyobb kockázatot rejt magában. A covid megjelenése azonban tovább fokozta még a legegyszerűbb utazások kockázatait is, az ukrán helyzet miatt pedig akár egy ott élő rokonunk meglátogatása vagy segítségnyújtás céljából Ukrajnába utazás is olyan tényezővé vált, amire már nem vállal kockázatot a biztosító.

Válasszunk nagy múlttal, stabil háttérrel rendelkező biztosítót!

Egyszóval a lényeg tehát az, hogy bárhova utazunk, fontos, hogy jó kezekben legyünk, azaz körültekintően válasszunk biztosítót, utasbiztosítást. Ha biztosra akarunk menni, érdemes olyan biztosító társaságot választani, amely már régóta működik Magyarországon és egy megbízható, nagyobb cégcsoport tagja, mint például a Generali csoport részeként működő, 1997-ben alakult Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB), amely az egyetlen, kizárólag utasbiztosításokra specializálódott biztosító hazánkban.

Különleges csomagok, hogy minden esetre fel legyünk készülve

Az EUB-nál a hagyományos utasbiztosításon kívül még számtalan egyéb kockázatra köthetünk biztosítást. Így például külön csomaggal várják a fizikai munkavállalókat, illetve a 30 éven aluli diákokat, de köthetünk biztosítást üzleti útra is. Ha pedig tényleg a pihenés, kikapcsolódás a lényeg, akkor a hagyományos tengerparti nyaraláson vagy városnézésen kívül hajós körútra, téli sportokra, búvárkodásra, hegymászásra és extrém sportokra is köthetünk biztosítást.

A covid sem szólhat közbe

Az EUB természetesen azokra is gondolt, akik a covid miatt félnek külföldre utazni, vagy attól tartanak, hogy a koronavírus járvány miatt az utolsó pillanatban kell lemondaniuk utazásukat. Járványos megbetegedésekre (köztük a Covid-19-re) orvosi és mentési költségek vonatkozásában legfeljebb 25 millió forintig vállal szolgáltatást az EUB. A 2022. 01. 16-tól megkötött szerződések esetében ezt a szolgáltatást az EUB Európa, Világ-1 és Világ-2 területi hatályon belül vállalja.

  • A szerződések értelmében, ha a Biztosított a beteg és orvosilag indokolt a hazaszállítása, akkor ezt a Biztosító megszervezi és a fenti összeghatártól függetlenül vállalja.
  • Amennyiben pedig a Biztosított karanténba kerül, és emiatt nem tud hazautazni az eredetileg tervezett időpontban, akkor a Biztosító „Hazautazás időpontjának változása betegség vagy baleset miatt” szolgáltatási limiteken belül megtéríti a szállás-többletköltségeket az érintett Biztosítottra és a vele együtt külföldön maradó utastársára vonatkozóan, valamint megszervezi a későbbi hazautazást, és ennek többletköltségeit megtéríti a beteg Biztosított számára a teljes összegig, az utastárs részére pedig a fenti szolgáltatásnál meghatározott limitig.
  • Amennyiben valaki utazás előtt betegszik meg és emiatt meghiúsul az utazás, Storno biztosítási szerződés kötésével védheti ki a meg nem valósult utazás szállás és egyéb költségeinek kockázatát.

A fentiekből is látható, hogy az EUB-nál gyakorlatilag minden utazási helyzetre lehet biztosítást kötni, az egyetlen, amik kivételt képeznek, azok a politikai vagy háborús helyzetből adódóan veszélyes országok. Az egyes országok biztonsági besorolását illetően mindig a Konzuli Szolgálat honlapján található besorolás az irányadó. Itt tartjuk fontosnak megjegyezni, hogy a Konzuli Szolgálat Ukrajna teljes területét az I-es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta és bár Oroszország és Fehéroroszország (narancssárga) besorolást kapott, az EUB biztosítási szerződés területi hatálya a fent nevezett országokra nem terjed ki.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagy feladat vár Varga Mihályékra

Nagy feladat vár Varga Mihályékra

Magyarország készíti az unió jövő évi költségvetését.

Sok magyar hitelből nyaral idén, nem lesz árstop a balatoni szolgáltatóknál

Sok magyar hitelből nyaral idén, nem lesz árstop a balatoni szolgáltatóknál

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.

Új pénzügyi főnök érkezik a magyar Audihoz

Új pénzügyi főnök érkezik a magyar Audihoz

Achim Grewe júliustól irányítja a győri üzem pénzügyeit. 

 Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Mit látott a Spiegel újságírója Magyarországon?

© 2024 (v2.202102)