Meg se állj Németországig! Nagyszerű kedvezmények várják most a munkavállalókat!

Magyarország uniós csatlakozása óta megközelítőleg 300-500 ezer ember vándorolt tőlünk nyugatabbra munkát vállalni. A legnépszerűbb desztináció természetesen a szomszédos Ausztria, már csak közelsége okán is. De aki német nyelvterületen próbálkozna, annak érdemes Németországban is szétnéznie, ahol folyamatosan egyszerűsödnek a munkavállalás feltételei. Nézzük, milyen szakmákban keresnek munkavállalókat, és mit kell tudni a szálláshely keresésről, lakóingatlan bérlésről!

Könnyű út az állampolgársághoz és nagyszerű fizetések

Németországban folyamatosan nő a munkaerőhiány, ezért az ország már tavaly november óta igyekszik egyszerűsíteni a külföldiek munkavállalási feltételein. Így 2021. novemberében bejelentették, hogy a kettős állampolgárság engedélyezését tervezik, illetve csökkentik azt az időtartamot, ameddig valakinek Németországban kell élnie az állampolgárság kérelmezése előtt. Tehát a szakképzett bevándorlók a korábbi 5 év helyett 3 év alatt megkaphatják a német állampolgárságot, ha elvégzik az integrációs tanfolyamot, vagy tanúbizonyságot tesznek a B1 szintű német nyelvtudásukról. A tanfolyam elvégzése nélkül ez a folyamat korábban 8 év volt.

Az állampolgárság megszerzésének folyamatát a bürokrácia egyszerűsítésével is könnyítik, így például a szakmai képesítések elismerése, valamint a vízum- és állampolgársági eljárások is egyszerűsödnek. Ezt egy pontalapú vízumrendszerrel tervezik elérni a szakképzett munkavállalók számára.

Ezen felül idén október 1-vel a német minimálbért is megemelik óránként 12 euróra, valamint napi 22,5 euró étkezési hozzájárulás és 13. illetve 14. havi munkabér is jár a munkavállalóknak, akiket elsősorban a következő szakmákban várnak: 

  • szakképzett kézművesek,
  • villamosmérnökök,
  • informatikusok,
  • ápolók,
  • vendéglátósok
  • a kohászati munkások
  • építőiparban dolgozók

Állást keres Németországban? Több, mint 100, folyamatosan frissülő állás lehetőség várja a Jobinfo.hu-n!

Hogyan találok lakást Németországban?

Előfordulhat, hogy a lakásbérlést a munkáltatónk intézi helyettünk, esetleg fizeti is ennek költségét részben vagy egészben, de elképzelhető, hogy mindent magunknak kell intéznünk. Ehhez adunk most hasznos tippeket.

Kezdj el időben keresgélni!

Mivel Németországban gyakoribb a lakásbérlés, mint Magyarországon, hosszabb ideig is eltarthat míg megtaláljuk a megfelelő lakást. Ezért, ha tudjuk, hogy mikor állunk munkába, érdemes már hetekkel, akár 1-2 hónappal előtte lakhatás után nézni. Sőt a munkáltatóval is úgy érdemes megegyezni a munkába állás idejét illetően, hogy ebbe belekalkuláljuk a lakáskeresésre fordított időt is. 

Fontos tudni, hogy a bevándorlókra semmilyen korlátozás nem vonatkozik lakásbérlés tekintetében, ezért ezt még itthonról lebonyolíthatjuk. 

A legnagyobb német ingatlanhirdetési portálokat itt találja: 

https://www.immobilienscout24.de/

https://www.immowelt.de/

https://www.immonet.de/

https://www.immobilo.de/

https://www.nestoria.de/

 

A lakáskeresés folyamata

Lakást kereshetünk német ingatlanhirdetési portálokon, illetve a hirdető újságoknak is van internetes oldaluk. Ha teljesen tapasztalatlannak érezzük magunkat ezen a téren, ingatlanközvetítőt is megbízhatunk, ekkor azonban jutalékot kell fizetnünk, ami maximum kéthavi nettó bérleti díj lehet rezsiköltségek nélkül.

Kiadná németországi lakását magyar munkavállalóknak? Az Ingatlantájolón euróban is hirdethet!

A bérleti szerződés

Fontos tudni, hogy Németországban nem kötelező ugyan a bérleti szerződéseket írásba foglalni, ennek ellenére érdemes ehhez ragaszkodnunk, hiszen az írott bérleti szerződés vitás esetekben bizonyítékként is használható és a mi jogainkat is védi. 

A bérleti szerződés lehet határozott vagy határozatlan idejű, de utóbbi az elterjedtebb Németországban. A bérleti szerződés elmaradhatatlan részleteiről itt találhat egy ellenőrző listát.

Fontos, hogy a bérleti szerződést a bérlő 3 hónapos felmondási idővel, írásban mondhatja fel. A határidőn belül történő felmondáshoz ezt legkésőbb az adott hónap 3. munkanapjáig be kell nyújtania (ebből a szempontból a szombatok is munkanapnak számítanak), hogy a folyó hónap is beleszámítson.

Amennyiben a bérleti szerződésben 3 hónapnál rövidebb időt határoznak meg a felek felmondási időnek, akkor az az irányadó. A bérbeadóra viszont minden esetben vonatkozik a 3 hónapos felmondási határidő, de ez 5 év felett 6 hónapra, ha pedig már több, mint 8 éve él a lakásban a bérlő, akkor 9 hónapra módosul.

Azonban, ha a bérleti szerződésben „felmondásról való lemondás” (Kündigungsverzicht) vagy „felmondás kizárása” (Kündigungsausschluss) szerepel, akkor a szerződésben meghatározott időtartamon belül nem lehet a szerződést felmondani, ez azonban nem lehet hosszabb, mint 4 év.

 

Mégis inkább a határhoz közeli Ausztriában dolgozna? Keressen kiadó lakást az osztrák határ mentén, az Ingatlantájolón!

 

Mennyibe fog kerülni?

Természetesen Németországban sem olcsó a lakásbérlés, még az ottani jövedelmekhez viszonyítva sem, sőt létezik néhány kiemelten drága település – mint pl.: München, Frankfurt am Main, Stuttgart, Freiburg im Breisgau, Ingolstadt, Hamburg, Mainz és Darmstadt – ahol a lakosok gyakran több, mint a jövedelmük 30%-át költik bérleti díjra. 

A teljes bérleti díj (Warmmiete) a nettó lakbér (Kaltmiete) és a fűtés, meleg víz, adott esetben gáz, illetve a lakóépület üzemeltetési költségének összege. Az áramfogyasztás elszámolása általában az áramszolgáltatóval külön kötött szerződés alapján történik.

A nagyvárosokban jellemzően 14 euró/nm teljes bérleti díjjal kell kalkulálni, míg a kisvárosokban és vidéken ez az összeg 8 euró lehet négyzetméterenként. Tehát egy 50 nm-es lakás teljes bérleti díja megközelítheti a 400-700 eurót havonta.

Kaució

Természetesen számolnunk kell a kaució összegével is, ami alapvetően megegyezés kérdése, de nem lehet több, mint 3 havi nettó, rezsiköltség nélküli lakbér, és akár 3 havi részletben is kifizethető. A bérleti jogviszony megszűnésekor – amennyiben a bérlő olyan állapotban adja át a lakást, amilyen állapotban átvette – visszajár a kaució, méghozzá kamatostól. Fontos tudni, hogy a kauciót a bérbeadó egy erre elkülönített számlára (Sonderkonto/Kautionskonto) köteles befizetni.

A németországi életről, lakásbérlésről, munkavállalásról további információkat találhat az alábbi linkeken:

https://www.eu-gleichbehandlungsstelle.de/eugs-hu/uegyf%C3%A9lszolg%C3%A1lat/n%C3%A9metorsz%C3%A1gi-%C3%A9let-%C3%A9s-munkav%C3%A1llal%C3%A1s

https://wise.com/hu/blog/nemetorszagi-munka

https://nemetorszagi-magyarok.de/infok/tippek-munkavallaloknak

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kihallgatta az ügyészség Varga Juditot - egyelőre tanúként

Kihallgatta az ügyészség Varga Juditot - egyelőre tanúként

Az ügyészség részleteket közölt a Magyar Péter hangfelvétele kapcsán indult nyomozás állásáról.

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Dolce vita: hirtelen lett pénzük a magyaroknak utazásra?

Jót tett a februári turisztikai statisztikának a szökőnap és a kellemes időjárás is. 

Nahát! Magyar politikusok tűntek fel a Kreml fizetési listáján

Nahát! Magyar politikusok tűntek fel a Kreml fizetési listáján

Vajon kik lehettek azok, akik orosz pénzért igyekeztek megfúrni Ukrajna uniós támogatását?

Keményen lecsapnak Polt Péterék - gyanúsítottként hallgatják meg a kormány ismert kritikusát

Keményen lecsapnak Polt Péterék - gyanúsítottként hallgatják meg a kormány ismert kritikusát

Komoly vádakkal gyanúsítják. Vajon ilyen határozottan fognak eljárni a Magyar Péter által felvetett ügyekben is?

© 2024 (v2.202102)