Több család egy házban? Így lehet kevesebb a gázszámlája!

Amennyiben egy családi házban egy gázórával nem egy, hanem legalább két, vagy akár három-négy önálló háztartási egység (kvázi lakás) használja a gázt, most fellélegezhetnek. Nekik ugyanis nagy előnyt ad az a múlt hét végén megjelent kormányrendelet, amely szerint egy – most bevezetett – jegyzői igazolással (helyszínrajz, alaprajz és alapadatok megadásával) akár egy házon belül négy lakásig, legfeljebb megnégyszerezhető a fogyasztási helyenként most évi 1.729 köbméteres rezsi-kedvezményes gázmennyiség, ám az áramról nem szól a rendelet! Ezek lesznek az ún. családi fogyasztói közösségek.

Múlt csütörtökön szép csendben egy vadonatúj kormányrendelet látott napvilágot Magyar Közlönyben, amely új gázkedvezményt vezet be a családi fogyasztói közösségek részére. A 345/2022. (IX. 9.) számú Kormányrendelet azoknak ad tehát újabb rezsi kedvezményt, akik jogilag egy ingatlannak számító családi házban, jellemzően egyetlen gázórával nem egy, hanem legalább két önálló háztartási egység (lényegében önálló lakás) használja a gázt. 

Például gyakori, hogy CSOK segítségével beépített, külön lakásnak minősülő tetőtérben él a család másik generációja, vagy más rokon. Tehát ezek a házak jogilag nem társasházak, de a valóságban lakásonként külön élnek benne a családok. 

Ingatlant hirdetne akár Forintban, akár Euróban? Próbálja ki most egyedülálló szolgáltatásainkat!

Amennyiben az Ingatlantájolón hirdet, igény szerint szerkesztőségünk cikket is ír ingatlanáról, amely hat partneroldalunkon is megjelenhet, így még gyorsabban értékesítheti ingatlanát!

Ilyen esetben a két, három, vagy legfeljebb négy család külön-külön használhatja fel a kedvezményes, azaz rezsicsökkentett éves gáz-keretét. Természetesen az úgynevezett fogyasztási jelleggörbe szerint arányosítva: azaz családonként októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméterig kapják 120 forint alatt és csak az e feletti részre értendő tehát október-december között pedig a 752,5 forintos gázár. Például, ha két család van, akkor októberben 2×101 köbméter, novemberben 2×203 köbméterig kapnak kedvezményes gázt, és így tovább.

A szeptember ugyanakkor elúszott, mert csak a  családi fogyasztói közösségek létét elismerő jegyzői engedély megadását követő naptári hónaptól, tehát legkorábban októbertől jár ez az extra kedvezmény, akkor, ha le is jelenti, le is adja a fogyasztó a szolgáltató felé ezt az igazolást.

Nézzük a további részleteket. A rendelet részletei tehát a szeptember 9-i Magyar Közlönyben olvashatók. A jogalkotó családi fogyasztói közösségek elnevezéssel illeti a fent vázolt helyzetet. A szabály kimondja: a CSOK kedvezménnyel beépített családi házas tetőterekre, melyekkel külön lakás jött létre, ugyanígy vonatkozik ez a kedvezmény. A kedvezményt legfeljebb négy „lakás rendeltetési egységig” vehetik igénybe a lakók. 

A fenti helyzetet (a több lakás tényét) azonban igazolni kell a szolgáltató felé. Melyről, mint említettük, a település jegyzője, csak kérelemre, 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki. Ezt a hatósági bizonyítványt be is kell nyújtani a szolgáltató felé, ám – mint kiemeltük – az első ilyen kedvezményt csak a benyújtás hónapját követő naptári hónapban kezdi el alkalmazni a szolgáltató, akkor is időarányosan.

Az első helyre szeretne kerülni a találati listán, amikor egy vevő új otthont keres?

Most kedvezményesen licitálhat az első helyekre az Ingatlanájoló forradalmian új

és kiváló ár-érték arányú licit szolgáltatására.

Most még a sokat hirdető ingatlanirodákat is könnyen megelőzheti! 

Érdekesség, hogy a rendelet alapján a jegyzői hatósági bizonyítvány igazolás kiállításakor az ún- ténylegesen kialakult állapotot veszik figyelembe és vélelmezik a lakások jogszerű használatát. Ugyanakkor – vélhetően az óraleolvasásokkal egy időben, vagy akár külön eljárásban – a szolgáltató ellenőrizheti, hogy valóban több lakásról, vagy trükkös, hamis nyilatkozatról van-e szó. A háztulajdonosnak ugyanis büntetőjogi és kártérítési felelőssége vállalásával kell nyilatkoznia a több lakás meglétéről. 

Ha pedig kiderül, hogy valaki félrevezette a hatóságokat, akkor a most 752,5 forintos gázár másfélszeresét, egy forint híján 1.130 forintos köbméterenkénti gázárat kell fizetnie a jogosulatlanul igénybe vett részre! És akkor még nem szóltunk a januártól várható újabb gázár emelkedésről…

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)