Így (is) védekezhet a döbbenetes gázárak ellen!

Nem csak napelem telepítésével vagy villanyfűtés kialakításával védekezhetünk a magas gázárak ellen, de akár egy modern lakásba költözés is szóba jöhet, olyan otthonba, ahol évtizedeken át védve lehetünk a magas rezsi ellen! Mutatjuk, mire gondoltunk.

Elképesztő, nincs is jobb kifejezés arra, ami manapság a földgáz piacán történik. Az orosz-ukrán háború kitörésekor sem volt már kifejezetten olcsó ez az energiahordozó, de mára ehhez képest is több, mint háromszorosára nőtt az ár. Így mostanság a földgáz tőzsdei ára már 200 euró felett jár, mármint megawattos fűtőértékre átszámítva. 

Ebből kiindulva a támogatás nélküli, hazai köbméteres árnak ma már a 2000 forinthoz kellene közelítenie, szemben az itthon bejelentett, rezsitámogatás nélküli, amúgy is kellően meghökkentő, 747 forintos „világpiaci” árral. Ráadásul még messze van nemcsak a tél, amikor – könnyen lehet – még ennél is tovább nő az ár. És ki tudja meddig képes a költségvetés a különbözetet finanszírozni, vagy, hogy az állami gázvásárlási szerződéseinket milyen áron tudjuk a következő években realizálni.

Bár nem célunk az ijesztgetés, azért könnyen előfordulhat, hogy akár ezen a télen, akár pár szezonon át, sőt, talán hosszabb távon is vagy fennmarad ez az iszonyatosan magas gázár, vagy – még rosszabb esetben – nőhet is. Nem tudhatjuk. Ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy lesz-e egyáltalán elegendő gáz. Egy biztos tehát, a totális bizonytalanság, és ha be akarjuk biztosítani magunkat a döbbenetes rezsiárak ellen, akkor megoldás lehet az is, hogy egy nagyon modern, például hőszivattyúval ellátott társasházban keresünk lakást. Ezzel ráadásul a pénzünk is szinte bizonyosan jobb helyen lesz, mint a bankban.

Ezúttal egy kifejezetten energiatakarékos házak építésére szakosodott, több mint egy évtizede e területen építő csapat újbudai, Duna-parti társasházát ajánljuk. „Lakásainak megvásárlása a piaci árakhoz képest most semmiféle többletterhet nem jelent, továbbá teljességgel kizárja a gázbizonytalanság okozta kockázatot a lakóink életminőségében. Teszik ezt ezek a házak úgy, hogy a lakóknak sem a megvételnél, sem azóta nem kellett semmilyen váratlan többletterhet fizetniük” – mondta el Gétay Viktor, az Energiaházak.hu portál alapítója, a most épülő Kék Duna Rezidenciák egyik beruházója.

A hőszivattyús házak előnyeit egyre többen ismerik fel, ezekhez társul az az igen fontos tény, hogy az ilyen fűtésrendszerek még a támogatott lakossági áramárhoz képest közel fele, mindössze 23 forint kilowattóránkénti költséggel üzemeltethetők.

Mint az  az Energiaházak.hu portál alapítója elmondta: a jelenlegi szabályozás érintetlenül hagyta a H tarifás díjszabást, s mint tudjuk, erről üzemelnek a hőszivattyúink. Továbbá mivel a fűtés, hűtés, meleg-víz fogyasztások, – de akár a meleg víz bekötéssel rendelkező mosó és mosogatógépek is – az olcsó energiával működhetnek. Azaz már nem terhelik a lakásokat.

A Kék Duna Rezidenciák esetében így szinte minden lakás – jellemzően még a nagyobbak is – ki tudnak jönni a megállapított, havi legfeljebb 211 kilowattórás áram-átlagfogyasztásból. Miért? Mert a ledes tv-k, ledes lámpák, mosógép motorfogyasztás, háztartási kisgépek, hűtők jellemzően nem fogyasztanak túl sokat. Az egyetlen nagy tételként a villannyal főzés marad, bár az indukciós tűzhelyek és a mai ételrendelési szokások, illetve a hétköznap riktán főzők miatt a valóságban ez sem jelent túl nagy problémát.

A cikk megjelenését a Kék Duna Rezidencia fejlesztője támogatta.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Svédország Gripeneket adna át Ukrajnának

Svédország Gripeneket adna át Ukrajnának

Rakéták zúdultak Kijevre és Harkivra, erőműveket is támadtak az oroszok.

Orbán Viktor megint megosztott és tovább uralkodik

Orbán Viktor megint megosztott és tovább uralkodik

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy a héten a kormányon belül átrendeződtek az erőviszonyok. Vagy, ha úgy tetszik, azok csak a helyükre kerültek.

Sajnos igaz a hír, drágább lett a dollár

Sajnos igaz a hír, drágább lett a dollár

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

© 2023 (v2.202102)