Így (is) védekezhet a döbbenetes gázárak ellen!

Nem csak napelem telepítésével vagy villanyfűtés kialakításával védekezhetünk a magas gázárak ellen, de akár egy modern lakásba költözés is szóba jöhet, olyan otthonba, ahol évtizedeken át védve lehetünk a magas rezsi ellen! Mutatjuk, mire gondoltunk.

Elképesztő, nincs is jobb kifejezés arra, ami manapság a földgáz piacán történik. Az orosz-ukrán háború kitörésekor sem volt már kifejezetten olcsó ez az energiahordozó, de mára ehhez képest is több, mint háromszorosára nőtt az ár. Így mostanság a földgáz tőzsdei ára már 200 euró felett jár, mármint megawattos fűtőértékre átszámítva. 

Ebből kiindulva a támogatás nélküli, hazai köbméteres árnak ma már a 2000 forinthoz kellene közelítenie, szemben az itthon bejelentett, rezsitámogatás nélküli, amúgy is kellően meghökkentő, 747 forintos „világpiaci” árral. Ráadásul még messze van nemcsak a tél, amikor – könnyen lehet – még ennél is tovább nő az ár. És ki tudja meddig képes a költségvetés a különbözetet finanszírozni, vagy, hogy az állami gázvásárlási szerződéseinket milyen áron tudjuk a következő években realizálni.

Bár nem célunk az ijesztgetés, azért könnyen előfordulhat, hogy akár ezen a télen, akár pár szezonon át, sőt, talán hosszabb távon is vagy fennmarad ez az iszonyatosan magas gázár, vagy – még rosszabb esetben – nőhet is. Nem tudhatjuk. Ahogyan azt sem tudhatjuk, hogy lesz-e egyáltalán elegendő gáz. Egy biztos tehát, a totális bizonytalanság, és ha be akarjuk biztosítani magunkat a döbbenetes rezsiárak ellen, akkor megoldás lehet az is, hogy egy nagyon modern, például hőszivattyúval ellátott társasházban keresünk lakást. Ezzel ráadásul a pénzünk is szinte bizonyosan jobb helyen lesz, mint a bankban.

Ezúttal egy kifejezetten energiatakarékos házak építésére szakosodott, több mint egy évtizede e területen építő csapat újbudai, Duna-parti társasházát ajánljuk. „Lakásainak megvásárlása a piaci árakhoz képest most semmiféle többletterhet nem jelent, továbbá teljességgel kizárja a gázbizonytalanság okozta kockázatot a lakóink életminőségében. Teszik ezt ezek a házak úgy, hogy a lakóknak sem a megvételnél, sem azóta nem kellett semmilyen váratlan többletterhet fizetniük” – mondta el Gétay Viktor, az Energiaházak.hu portál alapítója, a most épülő Kék Duna Rezidenciák egyik beruházója.

A hőszivattyús házak előnyeit egyre többen ismerik fel, ezekhez társul az az igen fontos tény, hogy az ilyen fűtésrendszerek még a támogatott lakossági áramárhoz képest közel fele, mindössze 23 forint kilowattóránkénti költséggel üzemeltethetők.

Mint az  az Energiaházak.hu portál alapítója elmondta: a jelenlegi szabályozás érintetlenül hagyta a H tarifás díjszabást, s mint tudjuk, erről üzemelnek a hőszivattyúink. Továbbá mivel a fűtés, hűtés, meleg-víz fogyasztások, – de akár a meleg víz bekötéssel rendelkező mosó és mosogatógépek is – az olcsó energiával működhetnek. Azaz már nem terhelik a lakásokat.

A Kék Duna Rezidenciák esetében így szinte minden lakás – jellemzően még a nagyobbak is – ki tudnak jönni a megállapított, havi legfeljebb 211 kilowattórás áram-átlagfogyasztásból. Miért? Mert a ledes tv-k, ledes lámpák, mosógép motorfogyasztás, háztartási kisgépek, hűtők jellemzően nem fogyasztanak túl sokat. Az egyetlen nagy tételként a villannyal főzés marad, bár az indukciós tűzhelyek és a mai ételrendelési szokások, illetve a hétköznap riktán főzők miatt a valóságban ez sem jelent túl nagy problémát.

A cikk megjelenését a Kék Duna Rezidencia fejlesztője támogatta.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Andrzej Duda lengyel elnök szerdai vacsorája Trumppal hozta el a drámai fordulatot a republikánus elnökjelöltnél Ukrajna támogatása ügyében.

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Megvan a TISZA Párt EP-listája, de az aláírásokat gyűjtők bajban vannak Budapesten.

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Tovább szűkül a 300 milliárdos nyugdíjvagyont kezelő piac

Négyből már csak két szereplő marad júliustól, beolvad a Horizont.

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

A BMW elintézte: nagyobb gépek repülnek Debrecen és München között

Akár három órát is spórolhatnak, akik ezzel a járattal utaznak - most heti kétszer több lesz rajta a hely.

© 2024 (v2.202102)