Álláskeresői túlkínálat, de a tavalyinál magasabb fizetések a munkaerőpiacon

Új trend látszik kibontakozni a munkaerőpiacon: csökken a meghirdetett állások száma, azonban egyre több az álláskereső.
Ami jó hír, hogy a KSH friss adatai alapján a nettó átlagkereset több mint 17 %-kal nőtt a tavalyi évhez képest. Ez alapján, aki most keres új állást, ugyan nem lesz könnyű helyzetben, de jó eséllyel magasabb fizetési ajánlatot kaphat, haza mint egy évvel ezelőtt.

Úgy tűnik, beigazolódik, amit már hónapok óta sejteni lehetett: a gazdasági válság eléri a munkaerőpiacot is. Ahogy bármely más piacot, úgy ezt is a kereslet-kínálat törvénye mozgatja, ha pedig csökken a kereslet és nő a kínálat, – vagyis a munkakeresők száma-, az bizony nem sok jót jelent. Nem lesz könnyű helyzetben, aki most kezd új állást keresni. Egyrészről megnövekedett az álláskeresők száma, így jóval nagyobb merítésből válogathatnak majd azok a cégek, akik új munkaerőt keresnek. Ha nem lenne elég tehát, hogy még több “vetélytárssal” kell számolni majd egy adott munka megpályázásánál, sajnos a lehetőségek száma is szemmel láthatóan visszaesett. Míg az elmúlt néhány évben számos területen szinte a munkáltatóknak kellett versenyezniük egymással az új munkaerőért, ez a tendencia most megfordulni látszik.



Még a sztárszakmának számító IT pozíciók számában is jelentős visszaesés mutatkozik, ahogy szinte a legtöbb más területen is. Az biztos, hogy az elkövetkezendő időszakban az álláskeresés folyamata jelentősen lelassulhat. A korábbi felmérések is azt mutatják, hogy átlagosan 9,9 hónap, mire új munkát találhatunk, ennél valószínűleg csak még nehezebb és hosszadalmasabb lesz a folyamat.

A KSH legfrissebb adatai alapján azonban növekedést mutatnak a bérek. Augusztusban a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset 342 900 Ft körül mozgott, ez pedig 17,3%-kal magasabb mint egy éve. Ez a szám a kedvezmények nélkül 334 900 Ft-ra jön ki. A növekedéshez főként az év elején kiosztott szolgálati juttatások, az előrelépésekhez köthető előre ütemezett emelések és a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járult hozzá.

 

Mit tehet az álláskereső, hogy könnyebben találjon, jól fizető állást?


Számolni kell azzal, hogy sokkal több jelentkező pályázhat ugyanarra a pozícióra, mint korábban, azonban nincs ok a teljes elkeseredésre.
A Jobinfo.hu-n jelenleg is 25.000 állásajánlattal várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB platformon az álláskeresői fiók létrehozása és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.
A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresésének esélyeit növelheti meg, egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Az adósságok 116 milliárd forintra rúgnak, most 64 milliárd forint volt a tét. 

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Itt a tavasz, így megérkezett Budapestre a miniszterelnök kedvenc "trumpozós" konferenciája.

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Medgyessy Péter: A mostani helyzetbe 2026-ban belebukhat a kormány

Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnökével a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Felhőtlen az ég a magyar gazdák felett?

Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első három hónapjában.

© 2024 (v2.202102)