Egyszer fenn, egyszer lenn – de meddig megyünk lefelé?

Már 2020 óta folyamatos egyensúlyozásban van a belvárosi ingatlanpiac, egyszer fenn, egyszer lenn. A koronavírus támadásait nagyjából túlélve, új élet indult, új érdeklődők, befektetők jelentek meg a piacon, hogy aztán ismét mindent, vagy legalábbis nagyon sok mindent megváltoztasson ez az év.

A háború, és az azt követő infláció, a kormány szigorításai, gazdasági intézkedései mind-mind lenyomatot hagynak a helyzeten. Nem csoda, hogy néha még a terület elemzésével folyamatosan foglalkozó szakértők is csak rövid távra tudnak tervezni, hiszen a körülmények túlságosan is gyakran újrarendezik a terepet.

„Bár a belvárosi lakások, ingatlanok iránt az érdeklődés valamennyire azért állandó, az idei év első felének elemzése után úgy látjuk, hogy a tavaszi és a nyári időszakban minimális volt az ármozgás, stagnáltak a kereslet-kínálati viszonyok” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

„Úgy gondolom, hogy azért azt mindenképpen érdemes hangsúlyozni, hogy van olyan szegmens is a piacon, ahol nem volt lokalizálható az árzuhanás. Az exkluzív és szépen felújított ingatlanok eladási ára átlagosan 5-6%-ot emelkedett, ezzel szemben viszont a felújításra szoruló lakások ára ugyanilyen mértékben csökkent.”

A nyár végi időszakban csökkenésnek indult a kereslet és ezzel szemben több eladó jelent meg a piacon, így ezáltal kicsit nőtt a kínálat is. Az ősz első két hónapjában az emeleti utcai jó állapotú lakások ára stagnált, azonban a felújítandó lakások ára tovább csökkent, ami mutatja a jelenlegi ingatlanpiac állapotát, ahogyan a kereslet-kínálat mérleg egyre dől a piac szegmenseinek nagy részében.

„Nehéz tél előtt állunk, ez egészen biztos” – folytatja Ben-Ezra Orran. –„A kiszámíthatatlannak tűnő rezsihelyzet és az előre nem belátható további infláció minden bizonnyal alaposan megrázza a budapesti, belvárosi ingatlanpiacot is.

Őszintén szólva arra számítunk, hogy a tendencia folytatódik és a magyar vevőcsoportok megfogyatkoznak, viszont minden bizonnyal a forint gyengülése ahhoz vezethet, hogy új külföldi vevőcsoportok bukkanhatnak fel a belvárosi piacon. És igazából az ő megjelenésük után dől majd el, ez befolyásolja, hogy milyen árszintre áll be a piac, mire számíthatunk 2023-ban.”

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)