Napelem: Időben kötöttem szerződést, de meddig maradhatok szaldóban?

A rezsirendelet hatására tömegek rohamozták meg a napelemes kivitelezőket az elmúlt hónapokban. Sokan azonban, azonnal visszaléptek, mikor kiderült, hogy megszűnik a szaldós elszámolás. Vannak azonban, akiknek még időben sikerült szerződést kötniük és maradhatnak szaldóban. Na de meddig? És mi a helyzet azokkal, akiknek már régóta van napelemük?

Főszabály szerint 10 évig maradhatnak szaldóban, akiknek még 2022. 10. 31. előtt sikerült szerződést kötniük, de hogy honnantól számít a 10 év, azt befolyásolja a telepítés és a legutolsó bővítés határideje – olvashatjuk a múlt hét pénteken megjelent Magyar Közlönyben.

10 év, de honnan számít?

Az üzembe helyezést követő 10. év végéig, de legalább a 2024-ben érkező éves elszámolásig szaldós rendszerben maradhatnak, akik már telepítettek, vagy most az utolsó hajrában, 2023. december 31-ig telepítenek háztartási méretű kiserőművet.

Tehát, akiknek sikerült most október 31-ig szerződést kötniük, és legkésőbb jövő év végéig telepítik a napelemes rendszert, azok 2033. december 31-ig élvezhetik a szaldós elszámolás előnyét. Míg azok, akik még 2014 előtt telepítettek napelemes rendszert, már a 2024-es éves elszámolást követően átkerülnek bruttó elszámolásba.

 

Energiatakarékos otthont keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

Jól járt, aki bővített!

Van azonban egy kivétel! Azoknak, akik a telepítés óta már bővítették a rendszert, a bővítés időpontjától számít a 10 év.

A bruttó elszámolás részletei pontosan még nem ismertek, ezeket a 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet friss módosítása szabályozza, amely úgy fogalmaz, hogy a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni. Ez a gyakorlatban elvileg azt jelenti, hogy a rendszerhasználati díjat a hálózatból kivett és az oda betáplált áram után is meg kell fizetni.

A rendelet módosítás ezen kívül három zónaidőt is meghatároz, várhatóan ezeknek a zónáknak megfelelően változhat majd egy napon belül is a rendszerhasználati díj. Ezek a zónák a következőek:

  • 00-17.00 nappali időszak
  • 00-22.00 csúcsidőszak
  • 00-6.00 völgyidőszak.

Az akkumulátoros rendszerek jelenthetik a megoldást

A nyáron kihirdetett rezsi rendelet hatására tömegek indultak meg a napelemekért, sokan visszaléptek azonban, amikor kiderült, hogy megszűnik a szaldós elszámolás. Akinek azonban még időben sikerült szerződést kötnie az maradhat a szaldós rendszerben. Mindenki másnak azonban érdemes lehet akkumulátorral kiegészített rendszerben gondolkoznia, még akkor is, ha annak magasabb a bekerülési költsége.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megváltozhat a cukorbetegek élete, viszlát injekciós tű?

Megváltozhat a cukorbetegek élete, viszlát injekciós tű?

Ígéretes kísérletek történnek arra, hogy injekció helyett szájon át is bevehető legyen az inzulin. De hogyan lehet átjuttatni a hormont a gyomron?

Vannak, akik a beígértnél is nagyobb áremelést kaptak a Vodafone-tól, itt a magyarázat

Vannak, akik a beígértnél is nagyobb áremelést kaptak a Vodafone-tól, itt a magyarázat

Az inflációra hivatkozva hajt végre díjkorrekciót a cég, de vannak, akiknek a közölt mértékhez képest is többet kell fizetniük.

Nagy Márton nem aggódik a leminősítések miatt

Nagy Márton nem aggódik a leminősítések miatt

Megszólalt a gazdaságfejlesztési miniszter az újabb hitelminősítői döntésre reagálva.

Újabb városnál kerültek bajba az ukránok, meddig bírják az orosz nyomást?

Újabb városnál kerültek bajba az ukránok, meddig bírják az orosz nyomást?

Most Vuledárnál zajlanak heves harcok, nagyok az orosz veszteségek, de benyomultak a városba. Drónhadsereget építi Ukrajna. Szombat reggeli háborús hírek.

© 2023 (v2.202102)