Ezért már biztosan nem kell többet fizetned 2023-ban!

Az árak drasztikusan emelkednek és különösen a rezsi miatt aggódnak sokan, hogy vajon változatlan marad-e az ára januártól. Egy biztos: a Magyar Közlönyben kedden megjelent rezsirendelet szerint a lakossági fogyasztók számára 2023. január 1-től 2023. december 31-ig nem lehet emelni a rendszerhasználati díjat – tudósított a Portfolio.hu.

Váratlanul új rezsirendelet jelent meg kedd este a Magyar Közlönyben, amely értelmében 2023-ban év közben nem lehet emelni a lakossági felhasználók rendszerhasználati díjait, emellett pedig a nem lakossági fogyasztók esetében a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú a rendszerhasználati díjak növekedése. A friss kormányrendelet értelmében azokat a kisfeszültségű idősoros csatlakozású felhasználókat, akik az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körébe tartoznak, 2023. január 1-től profil elszámolásúnak kell tekinteni.

A késő este megjelent Magyar Közlönyben található 484/2022. (XI. 29.) kormányrendelet szerint a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia rendszerhasználati díjakat akként kell megállapítania lényegében a következő napokban a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatalnak (MEKH), hogy a díjmegállapítás nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedését.

Amellett, hogy jövőre év közben nem lehet emelni a lakossági felhasználók rendszerhasználati díjait, a kormány arról is rendelkezett, hogy a nem lakossági fogyasztók esetében a magasabb feszültségszinteken legyen nagyobb arányú a rendszerhasználati díjak növekedése.

Azt is rögzíti a kormányrendelet, hogy a rendszerhasználati díjak 2023-ra vonatkozó szabályait úgy kell megállapítani, hogy a hat regionális elosztóhálózati társaság, illetve az átviteli hálózatot üzemeltető Mavir hálózati veszteségeit csak 85-85%-ban lehet kompenzálni a megállapítandó rendszerhasználati díjak segítségével. Az is benne van a rendeletben, hogy ehhez a 85%-os kompenzációhoz a regionális elosztóknak 100 milliárd forint fizethető ki a Rezsivédelmi Alapból, a Mavirnak pedig 80 milliárd forint.

Mindez lényeges változás, mert amint a rendszerhasználati díjak emelésének befagyasztását és az emiatti különadó tételeket bemutató november eleji cikkünkben írtuk: a hálózati veszteség megtérítése alapvető elismert díjeleme volt a rendszerhasználati díjkalkulációnak, de most kormányrendelet rögzíti, hogy ennek mértéke minden fontos szereplő számára csak 85%-ban történhet meg, és azt is előírták, hogy ehhez a rezsialapból mennyit lehet költeni.

További részletekért kattintson a Portfolio.hu-ra.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

 Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Magyar Péterről ír a Spiegel: 2010 óta példátlan helyzet alakult ki

Mit látott a Spiegel újságírója Magyarországon?

Szijjártó Péter mondott egy csomó számot

Szijjártó Péter mondott egy csomó számot

25 ezer állás jön létre a kínai beruházások révén.

Üzemanyag: újra bevezeti a kormány az ársapkát ?

Üzemanyag: újra bevezeti a kormány az ársapkát ?

Beavatkozásra van szükség Nagy Márton szerint.

Mire lehet elég az Ukrajnának nyújtandó új amerikai segélycsomag?

Mire lehet elég az Ukrajnának nyújtandó új amerikai segélycsomag?

A segélycsommaggal kapcsolatos kétségeket James David Vance ohiói republikánus szenátor fejtette ki, még a kongresszusi szavazás előtt.

© 2024 (v2.202102)