Így optimalizálhatja fűtési költségeit!

A megváltozott energiaárak mindenkit arra késztetnek, hogy keresse a megtakarítási lehetőségeket mind a fűtés-, mind a villanyszámláján. Elavult fűtésrendszerrel azonban ez lehetetlen, ezért sokak fejében megfordul a korszerűsítés gondolata. A fűtéskorszerűsítés legjobb módja pedig, ha hőszivattyús rendszerre váltunk. De mégis, hogyan működik egy hőszivattyú? Miért gazdaságosabb más fűtési rendszereknél? Mennyibe kerül és mennyit spórolhatunk vele a fűtésszámlánkon? És mikor térül meg a befektetésünk? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.

Mit kell tudni a hőszivattyúról?

A hőszivattyú, ahogy a neve is mutatja hőt von el a külső környezetből (levegőből, vízből vagy a földből), amit aztán villamos energia segítségével hasznosít, így tudja biztosítani otthonunk fűtését, hűtését, melegvíz ellátását. Miért jó a hőszivattyú? Mert megújuló energiát használ, így a fűtésre fordított energia 75%-kal is csökkenhet, ami a számlában is jelentős csökkenést jelent.

Milyen esetben érdemes hőszivattyúra váltani és kiknek ajánlott elsősorban?

A hőszivattyú mindenkinek ajánlott, aki a fűtési költségeit optimalizálni szeretné, de különösen akkor érdemes váltani, ha otthonunk fűtésrendszere elavult, és a házunk szigetelése, nyílászáró cseréje már megtörtént. Aki pedig most építkezik, annak a 2022. június 30-tól életbe lépett szabály értelmében muszáj olyan ingatlant építenie, ami eléri a BB energetikai besorolást, erről a tanúsítványt viszont csak akkor adják ki, ha az energiafogyasztás legalább 25% megújuló energiaforrásból származik.

Mik a hőszivattyús rendszer előnyei?

Ahogyan már említettük természetesen a jelentős energiamegtakarítás, de fontos előny a környezet védelme, a minimális karbantartási igény és biztonságosabbak, mint az égés alapú fűtési rendszerek (pl. vegyestüzelésű kazán fa vagy gáz kazánok).  Ennek következtében megszűnik a szén-monoxid-szivárgás lehetősége az ingatlanban elhelyezett nyílt égésterű készülékek esetén.

Mennyi időn belül térül meg a hőszivattyús rendszer?

Hogy egy hőszivattyús rendszer mennyi idő alatt térül meg az elsősorban a bekerülési költségtől és a rendszer által elért energiamegtakarítás mértékétől függ. A megtérülési időt nagyban befolyásolják a következő tényezők:

  • új építésű házban kerül kialakításra a rendszer vagy egy korábbi fűtésrendszert cserélünk le
  • a korábbi fűtésrendszer konvektoros volt vagy központi fűtés
  • amennyiben a korábbi rendszer központi fűtés volt, felületfűtéssel működött vagy radiátorok voltak a hőleadók, és kellett-e ezeket cserélni
  • milyen a ház hőszigetelése, milyen állapotúak a nyílászárói
  • csak fűtésre vagy hűtésre és melegvíz előállításra is használjuk a rendszert
  • igényelünk-e H tarifát
  • a hőszivattyú működéséhez szükséges villamos energia előállítását segítik-e napelemek

Mint láthatjuk, elég sok tényező befolyásolja a megtérülési időt és elmondható, hogy egy új ház építésénél vagy egy korszerűbb ház további korszerűsítésénél a megtérülési idő jelentősen lerövidülhet, ezért minden esetben érdemes szakértő segítségét igénybe venni. 

Merre induljunk, ha hőszivattyús rendszert szeretnénk?

Ha hőszivattyú, akkor is megbízható választás az E.ON, ugyanis ők helyszíni felmérés után részletes kivitelezési  árajánlatot adnak és konkrét számokat tudnak mondani arról, mennyibe kerül a kivitelezés, mennyibe kerül, ha napelemet is szeretnénk. 

Az E.ON megbízható márkák magas színvonalú termékeit építi be, melyek mind alkalmasak a H tarifa igénylésére is. Ezen felül részletfizetési lehetőséget is kínál. Az E.ON tehát átlátható, rejtett költségek nélküli kivitelezési folyamatot, igény esetén folyamatos karbantartást és szerződésben rögzített garanciát nyújt, azaz kulcsrakész megoldást biztosít ügyfelei számára.

E.ON Komfort Hőszivattyú a korszerű és költséghatékony megoldás

Az E.ON Komfort hőszivattyús rendszerek levegő-víz típusú hőszivattyúk, melyek padló-, mennyezeti- vagy falfűtéssel és radiátorral is hatékonyan tudnak működni, így rengeteget spórolhat fűtési költségein, miközben a melegvíz előállítást is kevesebb elektromos energiával biztosítják, mint egy villanybojler. 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

© 2024 (v2.202102)