“Mi leszel, ha nagy leszel?”, azaz a legkeresettebb kompetenciák 2022-ben

“Tanulj, fiam, mert semmi nem lesz belőled!” Ismerős mondat, igaz? Amikor az ember fiatalon koptatja az iskolapadot, még nem gondol arra, mennyire fogja meghatározni az életét a választott terület, szakma. Annyi azonban már fiatal fejjel is világos lehet, hogy tudás nélkül nem lesz jövedelem, vagy nem az elképzelt összeg – legyen szó később fehér-, vagy kékgalléros munkáról. 

Az átrendeződés világosan látszik: míg korábban az értelmiségi szegmens nyomott többet a latba, addig egyértelművé vált, hogy a kékgalléros szakmák iránt is erős a kereslet.

A Hays Hungary Salary Guide legfrissebb jelentése alapján csupán minden második cég gondolja úgy, hogy rendelkezik a megfelelő kompetenciával (vagyis a megfelelő tudású munkaerővel) a kitűzött üzleti céljainak eléréséhez. A cégek szerint a “Technológia, technikai támogatás” területére a legnehezebb munkaerőt találni; ezt követik a mérnökök, majd a tapasztalt vezetők, illetve a nyelvtudást igénylő pozíciók. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a munkavállalók “erős” bérigényekkel indíthatnak a piacon (persze itt is igaz a mondás: minden annyiba kerül, mint amennyiért megveszik).

Csak a pénz beszél?

Ha pedig már megvan a megfelelő kolléga az adott pozícióra, érdemes törekednie a cégnek arra, hogy meg is tartsa a munkatársat. A Hays kutatása alapján az egyik legerősebb tényező-a pénzen túl persze-a rugalmas munkavégzés: adott esetben heti 1-2 nap home office lehetősége, vagy ügyintézés esetén a munkaidő elcsúsztatása, egyszóval az egymáshoz való rugalmas, segítő hozzáállás. 

Válságdíj: új munkahely több pénzért

A mostani, 2008-asnál is durvábbnak mondott gazdasági válságot mindenki megérzi. 

A munkahelyváltás mögött elsősorban a szakmai fejlődés reménye áll, illetve egy másik munkahelyen elérhető magasabb bér, vagy juttatási csomag motiválja az álláskeresőket.

Ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. otthoni munkavégzésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlattal várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB platformon az álláskeresői fiók létrehozása és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.

A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresés esélyeit növelheti meg, hanem egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A piaci logika azt diktálná, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus megemeli az olajárakat is, ezzel szemben érdemi csökkenést láthattunk.

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

© 2024 (v2.202102)