Gyönyörű burkolatok természetes kövekkel

A modern építészeti trendek sorában előkelő helyet foglalnak el a természetes kövekből készített enteriőrök, homlokzatok és teraszburkolatok. Sokszínűségük és páratlanságuk évmilliókon keresztült alakult ki, ennek megfelelően különleges összhatást kínálnak számunkra. Ismerkedjünk meg velük!

A természetesség nem lehet idejemúlt vagy ódivatú, ennek ellenére a trendek a természetes kövek esetében is változnak. Napjainkban népszerűek a nagyméretű táblák, amelyek elegáns összhatást teremtenek a legtöbb burkolat esetében, éppen ezért egyre gyakrabban találkozunk kültéri és beltéri alkalmazásukkal is.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a természetes kövek csupán járólapként hasznosíthatók. A mészkőből készített padlólapok mellett csempék, homlokzati burkolólapok és lépcsőelemek szélesítik a belsőépítészet lehetőségeit. Sőt, esztétikus megoldást kínálnak a különböző színnel és textúrával rendelkező gránit-, márvány- és mészkő könyöklők is.

A mészkő rendkívül jól hasznosítható anyag, hiszen könnyen megmunkálható, mégis strapabíró. Ennek a tulajdonságának köszönhetően hosszú éveken keresztül alakíthatta az aktuális belsőépítészeti trendeket, más kőfajták nem rúgtak labdába mellette.

A természetes kövek alkalmazásában a kőfeldolgozó és megmunkáló gépek fejlődése hozta el az áttörést. A mészkő mellett egyéb kőfajták is elérhetővé váltak, a kereskedelmi kínálat is szélesebbé vált. A keményebb kőzetek – mint például az andezit, a gránit és a bazalt – vérpezsdítést és újszerű esztétikai lehetőséget hoztak az építők és építtetők számára.

A technológiák fejlődésének köszönhetően a nagy keménységű kőzetek durva feldolgozása mellett lágyabb árnyalatok és mintázatok is megjelenhettek a belsőépítészetben. Ma már nem csupán barna és bézs árnyalatok állnak rendelkezésre, ha természetes köveket szeretnénk választani; szürke és antracitszínű kőfelületek is jelentős választékkal érhetők el.

A természetesség nagyszerűen párosítható a különböző árnyalatokkal, textúrákkal, alapanyagokkal és falmintákkal. Könnyedén megtalálhatjuk a tökéletes összhangot a természetes kövek és az egyéb burkolatfajták között. A kő plasztikus tulajdonsága jól ellensúlyozza a minimalizmus szigorú formavilágát. A szabálytalan formák mellett a hasított és roppantott kövek is nagyszerűen használhatók ilyen célokra. Nem mellesleg meleg hatású anyagokról beszélünk, amelyek nagyszerűen alkalmazhatók padlófűtés esetében is.

Fontos kiemelni, hogy a természetes kövekre nem csupán beltéri díszítőelemként és járólapként, hanem kültéri megoldásként is tekinthetünk. A hasított, stokkolt vagy lángolt felületű kőlapok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően figyelmet érdemelnek. Egyik fontos tulajdonságuk a csúszásbiztosság. Nagyon fontos tudni, hogy kültéren nedvszívó anyagokat csakis impregnálva használhatunk! Fontos megjegyezni azt is, hogy egyes kőfajták érzékenyek a cement kémiai hatásaira, ezek felülete elszíneződhet, éppen ezért mindig az adott kőhöz megfelelő ragasztóanyagot válasszunk!

A tervezők ma már alapvető elvárásként értelmezik, hogy a külső terek kialakítása és a belsőépítészet összhangban álljon egymással. Ebben a törekvésükben nagy segítséget jelentenek a természetes kövek, amelyek eleganciájának köszönhetően hosszú évtizedekig emelhetik az otthonunk fényét.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A piaci logika azt diktálná, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus megemeli az olajárakat is, ezzel szemben érdemi csökkenést láthattunk.

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

© 2024 (v2.202102)