Babaváró, CSOK, otthonfelújítási támogatás…? Mi megy és mi marad 2023-ban?

A különféle támogatások közt nehéz lehet eligazodni, azt pedig még nehezebb megjósolni, hogy mi marad és mi megy 2023-ban, illetve melyik támogatásnak változnak esetleg a feltételei. Összegyűjtöttük, mi az, ami biztos, jelen pillanatban.

Babaváró

A Babaváró hitel 2019. júliusában indult, és az eredeti tervek szerint 2022. december 31-én lejár. A kormány azonban bejelentette, hogy a konstrukció igénylési határidejét meghosszabbítja, azonban erről rendelet még nem jelent meg, tehát az igénylés feltételei változhatnak. Könnyen elképzelhető tehát, hogy valaki, aki most még megfelelne az igénylés feltételeinek, 2023-ban már esetleg nem fog, ezért érdemes a kérelmet még az idén, lehetőleg még az ünnepek előtt beadni.

 

Új építésű lakást keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

CSOK és falusi CSOK

A CSOK-nak eddig sem volt jogszabályban rögzített határideje, így biztos, hogy 2023-ban is velünk marad. A falusi CSOK azonban 2022. december 31-én lejár, és egyelőre nincs információnk arról, hogy a kormány meghosszabbítaná ennek a konstrukciónak az igénylési idejét.

CSOK-hoz kapcsolódó vagyonszerzési illeték elengedése

A jelenlegi szabályozás alapján, aki CSOK-kal vásárol lakóingatlant, annak elengedik a vagyonszerzési illetéket, ez azonban csak vásárlásra, bővítésre nem vonatkozik. Az adótörvény 2023-as módosításából azonban kiderül, hogy CSOK-kal történő vásárlás során a vagyonátruházási illeték továbbra is elengedésre kerül, sőt egy törvénymódosítási javaslat szerint ez bővítéshez is igénybe vehető lesz.

Igaz, hogy saját tulajdonban álló lakás bővítése során nem keletkezik illetékkötelezettség, más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor – azaz például, ha egy más tulajdonában álló ingatlan tetőterét beépítjük, és így közös tulajdon jön létre – a hozzáépítőt illetékkötelezettség terheli. Várhatóan ezt az illetékkötelezettséget is eltörlik 2023-tól, amennyiben a bővítéshez CSOK-ot is igénybe vesznek.

CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3 százalékos fix kamatú lakáshitel

A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3 százalékos fix kamatú lakáshitelnek nincs meghatározott igénylési határideje, és mivel a CSOK támogatás marad, minden jel arra mutat, hogy ez a támogatás sem ér véget 2022. december 31-ével.

5%-os lakásáfa

Az eredeti kormányrendelet szerint az új építésű lakások után 2022. december 31-ig kellett volna 27% helyett mindössze csak 5% áfát fizetni. Azóta azonban kihirdették az új rendeletet, mely szerint az áfacsökkenés egészen 2024 év végéig velünk marad. Mindez egészen pontosan annyit jelent, hogy azokra az új építésű lakásokra, melyek 2024. december 31-igy megkapják az építési engedélyt, vagy az annak megfelelő dokumentumot, egészen a 2028 év végéig megfizetett vételár részekre csak 5%-os áfát kell fizetni.

 

Új építésű lakást keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

Otthonfelújítási támogatás

Ezt a támogatást övezi a legnagyobb bizonytalanság, hiszen egyelőre még csak ígéret sem született arra vonatkozóan, hogy a program folytatódna. Pedig még most is sokan üdvözölnék, hiszen sokan vannak, akik az elmúlt két évben nem újították fel otthonukat, de a rezsirendelet hírére korszerűsítésbe fogtak volna, ám a megnövekedett igények miatt már nem találtak olyan vállalkozót, aki a munkálatokat olyan határidővel vállalta volna, hogy az otthonfelújítási támogatás kérelmet még 2022. december 31-ig be tudják adni. Bár még nem kizárt, hogy a kormány az utolsó pillanatban bejelenti, hogy folytatódik ez a program, a feltételek itt is változhatnak.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)