Gyönyörű burkolatok természetes kövekkel

A modern építészeti trendek sorában előkelő helyet foglalnak el a természetes kövekből készített enteriőrök, homlokzatok és teraszburkolatok. Sokszínűségük és páratlanságuk évmilliókon keresztült alakult ki, ennek megfelelően különleges összhatást kínálnak számunkra. Ismerkedjünk meg velük!

A természetesség nem lehet idejemúlt vagy ódivatú, ennek ellenére a trendek a természetes kövek esetében is változnak. Napjainkban népszerűek a nagyméretű táblák, amelyek elegáns összhatást teremtenek a legtöbb burkolat esetében, éppen ezért egyre gyakrabban találkozunk kültéri és beltéri alkalmazásukkal is.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a természetes kövek csupán járólapként hasznosíthatók. A mészkőből készített padlólapok mellett csempék, homlokzati burkolólapok és lépcsőelemek szélesítik a belsőépítészet lehetőségeit. Sőt, esztétikus megoldást kínálnak a különböző színnel és textúrával rendelkező gránit-, márvány- és mészkő könyöklők is.

A mészkő rendkívül jól hasznosítható anyag, hiszen könnyen megmunkálható, mégis strapabíró. Ennek a tulajdonságának köszönhetően hosszú éveken keresztül alakíthatta az aktuális belsőépítészeti trendeket, más kőfajták nem rúgtak labdába mellette.

A természetes kövek alkalmazásában a kőfeldolgozó és megmunkáló gépek fejlődése hozta el az áttörést. A mészkő mellett egyéb kőfajták is elérhetővé váltak, a kereskedelmi kínálat is szélesebbé vált. A keményebb kőzetek – mint például az andezit, a gránit és a bazalt – vérpezsdítést és újszerű esztétikai lehetőséget hoztak az építők és építtetők számára.

A technológiák fejlődésének köszönhetően a nagy keménységű kőzetek durva feldolgozása mellett lágyabb árnyalatok és mintázatok is megjelenhettek a belsőépítészetben. Ma már nem csupán barna és bézs árnyalatok állnak rendelkezésre, ha természetes köveket szeretnénk választani; szürke és antracitszínű kőfelületek is jelentős választékkal érhetők el.

A természetesség nagyszerűen párosítható a különböző árnyalatokkal, textúrákkal, alapanyagokkal és falmintákkal. Könnyedén megtalálhatjuk a tökéletes összhangot a természetes kövek és az egyéb burkolatfajták között. A kő plasztikus tulajdonsága jól ellensúlyozza a minimalizmus szigorú formavilágát. A szabálytalan formák mellett a hasított és roppantott kövek is nagyszerűen használhatók ilyen célokra. Nem mellesleg meleg hatású anyagokról beszélünk, amelyek nagyszerűen alkalmazhatók padlófűtés esetében is.

Fontos kiemelni, hogy a természetes kövekre nem csupán beltéri díszítőelemként és járólapként, hanem kültéri megoldásként is tekinthetünk. A hasított, stokkolt vagy lángolt felületű kőlapok számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően figyelmet érdemelnek. Egyik fontos tulajdonságuk a csúszásbiztosság. Nagyon fontos tudni, hogy kültéren nedvszívó anyagokat csakis impregnálva használhatunk! Fontos megjegyezni azt is, hogy egyes kőfajták érzékenyek a cement kémiai hatásaira, ezek felülete elszíneződhet, éppen ezért mindig az adott kőhöz megfelelő ragasztóanyagot válasszunk!

A tervezők ma már alapvető elvárásként értelmezik, hogy a külső terek kialakítása és a belsőépítészet összhangban álljon egymással. Ebben a törekvésükben nagy segítséget jelentenek a természetes kövek, amelyek eleganciájának köszönhetően hosszú évtizedekig emelhetik az otthonunk fényét.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

A parlament elér kerül a budapesti Dubaj megépítéséről szóló jogszabály.

© 2024 (v2.202102)