Babaváró: na erről lemaradtál!

A különféle otthonteremtő támogatások nagy népszerűségnek örvendtek az elmúlt években, ám sok 2022. 12. 31-ével véget is ér. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyugodtan ülhetett a babérjain az, aki az utolsó pillanatra hagyta az igények beadását. Babaváró hitel igénylést például mától már nem fogad be a legtöbb bank. Nézzük mi a helyzet a családtámogatásokkal, mi marad velünk 2023-ban, és mi az, amitől végképp elbúcsúzhatunk!

Babaváró

A Babaváró hitel 2019. júliusában indult, és azért örvendett különös népszerűségnek, mert szabad felhasználású hitel volt. A Babaváró hitel azonban 2022. december 31-én lejár, ami egész pontosan azt jelenti a jelenleg hatályos Babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.21.) Korm.rendelet 1.§ (2) bekezdése alapján, hogy a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg. 

A fent hivatkozott Rendelet 6.§ (4) bekezdése szerint a Bank a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 munkanapon belül bírálja el, ebbe azonban nem számít bele az esetleges támogatási jogosultsághoz vagy hitelképesség elbírálásához szükségesen felmerülő hiánypótlás teljesítésére vonatkozó határidő. 

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a kérelem hiányos, a hiánypótlásnak is be kell érkeznie ahhoz, hogy a szerződést 2022. 12. 31-ig meg lehessen kötni, ráadásul az utolsó banki munkanap 2022. 12. 30., tehát ez az a dátum, ameddig a szerződést meg kell kötni. Ez az oka annak, hogy a bankok 2022. 12. 20-tól már nem fogadnak be több kérelmet, már csak azért sem, mert a NEAK sem tudja kiadni a szükséges igazolásokat 2022. 12. 21-e után.

A kormány ugyan bejelentette korábban, hogy a konstrukció igénylési határidejét meghosszabbítja, azonban erről rendelet még mindig nem jelent meg, tehát 2023-ban már lehet, hogy teljesen más feltételeknek kell megfelelnie annak, aki Babaváró hitelt szeretne igényelni.

 

Új építésű lakást keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

CSOK és falusi CSOK

A CSOK-nak eddig sem volt jogszabályban rögzített határideje, így biztos, hogy 2023-ban is lehet még igényelni. A falusi CSOK azonban 2022. december 31-én lejár, és egyelőre nincs információnk arról, hogy a kormány meghosszabbítaná ennek a konstrukciónak az igénylési idejét. 

A falusi CSOK esetében szintén igaz, hogy az utolsó banki munkanap 2022. 12. 30., tehát eddig a dátumig fogadnak be kérelmeket. Bankja válogatja azonban, hogy a Földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés befogadási vagy szerződéskötési feltétel-e. Azoknál a bankoknál, ahol befogadásra írják elő a Földhivatali érkeztetést szintén nagyon kell sietni, ugyanis a kormány igazgatási szünetet rendelt el a kormányzati igazgatási szervezetekben, amely a Földhivatalokat is érinti, melynek időpontja 2022.12.22-2023.01.09. Ezen idő alatt beérkező kérelmeket január 9-én kezdik el feldolgozni, illetve az első ügyfélfogadási nap 2023.01.10-e lesz. És itt is igaz, hogy a NEAK sem tud már 2022. 12. 21-e után igazolásokat kiadni.

CSOK-hoz kapcsolódó vagyonszerzési illeték elengedése

A jelenlegi szabályozás alapján, aki CSOK-kal vásárol lakóingatlant, annak elengedik a vagyonszerzési illetéket, ez azonban csak vásárlásra vonatkozik, bővítésre nem. Az adótörvény 2023-as módosításából azonban kiderül, hogy CSOK-kal történő vásárlás során a vagyonátruházási illeték továbbra is elengedésre kerül, sőt egy törvénymódosítási javaslat szerint ez bővítéshez is igénybe vehető lesz. 

Igaz, hogy saját tulajdonban álló lakás bővítése során nem keletkezik illetékkötelezettség, más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor – azaz például, ha egy más tulajdonában álló ingatlan tetőterét beépítjük, és így közös tulajdon jön létre – a hozzáépítőt illetékkötelezettség terheli. Várhatóan ezt az illetékkötelezettséget is eltörlik 2023-tól, amennyiben a bővítéshez CSOK-ot is igénybe vesznek.

CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3 százalékos fix kamatú lakáshitel

A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3 százalékos fix kamatú lakáshitelnek nincs meghatározott igénylési határideje, és mivel a CSOK támogatás marad, minden jel arra mutat, hogy ez a támogatás sem ér véget 2022. december 31-ével.

 

Új építésű lakást keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

Adó-visszatérítési támogatás (ÁFA)

Az eredeti kormányrendelet szerint az új építésű lakások után 2022. december 31-ig kellett volna 27% helyett mindössze csak 5% áfát fizetni. Azóta azonban kihirdették az új rendeletet, mely szerint az áfacsökkenés egészen 2024 év végéig velünk marad. Mindez egészen pontosan annyit jelent, hogy azokra az új építésű lakásokra, melyek 2024. december 31-igy megkapják az építési engedélyt, vagy az annak megfelelő dokumentumot, egészen a 2028 év végéig megfizetett vételár részekre csak 5%-os áfát kell fizetni.

Az 5%-os áfa visszatérítési határidejét azonban nem hosszabbították meg, így aki CSOK-kal vásárol új építésű ingatlant, már csak 2022.12.31-éig igényelheti vissza az áfát. Fontos tudni, hogy az utolsó banki munkanap itt is a 2022. 12. 30. és a hiányosan beadott kérelem itt sem minősül befogadott kérelemnek, ezért a kérelem beadásánál itt is figyelembe kell venni azt, hogy sem a Földhivatal, sem a NEAK nem ad ki semmilyen igazolást 2022. 12. 21. után.

Otthonfelújítási támogatás

Ezt a támogatást övezi a legnagyobb bizonytalanság, hiszen egyelőre még csak ígéret sem született arra vonatkozóan, hogy a program folytatódna. Pedig még most is sokan üdvözölnék, hiszen sokan vannak, akik az elmúlt két évben nem újították fel otthonukat, de a rezsirendelet hírére korszerűsítésbe fogtak volna, ám a megnövekedett igények miatt már nem találtak olyan vállalkozót, aki a munkálatokat olyan határidővel vállalta volna, hogy az otthonfelújítási támogatás kérelmet még 2022. december 31-ig be tudják adni. Bár még nem kizárt, hogy a kormány az utolsó pillanatban bejelenti, hogy folytatódik ez a program, a feltételek itt is változhatnak.

Otthonfelújítási kölcsön 

Mivel az Otthonfelújítási támogatás esetén a felújítás költségét előre kellett megfinanszírozniuk az igénylőknek, így 2022. 12. 31-ig lehetőség van ehhez kamattámogatott Otthonfelújítási kölcsönt felvenni. Ám aki most év végén veszi fel ezt a kölcsönt, az már egyértelműen hiába fog bele ebből a pénzből felújításba, hiszen az valószínűleg már el sem készülne 2022. 12. 31-ig, vagy ha mégis, akkor is képtelenség már összeállítani az Otthonfelújítási támogatás pályázati dokumentációját év végéig. 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Az Együtt volt politikusa Kovács Alex Gáborral a Tiéd a Belváros jelöltjével szemben győzedelmeskedett az V. kerületi előválasztáson.

Bod Péter Ákos: Iparpolitika – fényes jövő és mai gondok

Bod Péter Ákos: Iparpolitika – fényes jövő és mai gondok

A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégia nagyon eltérő részletezettségű és konkretizáltsági szintű.

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

© 2024 (v2.202102)