Végre kiderült: ezeket a családtámogatásokat hosszabbítja meg a kormány 2023-tól!

Sok család vagy családot tervező fiatal izgulhatott 2022 végén, hogy mely családtámogatások maradnak velünk az új évre. Az izgalom azért volt különösen nagy, mert bár a támogatások elvileg 2022. december 31-éig éltek, a legtöbb támogatáshoz a bürokrácia útvesztői és az év végi igazgatási szünet miatt, érdemes volt december 20-áig beadni a kérelmeket. 20-án pedig még senki sem tudta, hogy melyik támogatás marad, és ha igen milyen feltételekkel 2023-ban. A várva várt rendelet tegnap este jelent meg a Magyar Közlönyben, mutatjuk a részleteket!

2024 végéig továbbra is változatlan feltételekkel igényelhető a legtöbb támogatás

Akiknek nem sikerült 2022. 12. 20-áig beadni a kérelmeket, azoknak jó hír, hogy a legtöbb családtámogatást meghosszabbította a kormány 2024. december 31-éig, méghozzá változatlan feltételekkel.

Így a babaváró hitelért, a falusi CSOK-ért, valamint az 5%-os lakásvásárlási és a 27%-os lakásépítési áfa (utóbbi 5 millió forintig) visszatérítéséért még van esély 2024 év végéig ringbe szállni annak, aki lemaradt vagy esetleg még csak ezután válik jogosulttá ezekre a támogatásokra.

Az egyetlen, bizonyára keveseket érintő változás a falusi CSOK-nál van ugyanis itt nem vehető igénybe a részben vásárlásra igénybe vett (vagyis a teljes összegű) falusi CSOK, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja vele visszavásárolni. Illetve a jó hír, hogy frissült a falusi CSOK-ra feljogosító kistelepülések listája, amely január 1-jétől már 2631 települést tartalmaz.

 

Új építésű lakást keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

A sokak által várt otthonfelújítási támogatást azonban nem hosszabbították meg

Sokan számítottak arra is, hogy az otthonfelújítási támogatást esetleg meghosszabbítja a kormány, de ez sajnos nem történt meg, így az ennek a konstrukciónak az előfinanszírozásához szükséges kamattámogatott otthonfelújítási hitel sem vehető igénybe. Azonban azok a családok, akik a támogatást napenergiát hasznosító lakásfelújításra igénylik, kaptak még 3 hónap haladékot. Illetve az új rendelet kezeli a gyermeküket elvesztők speciális helyzetét is.

A határidő nélküli családtámogatások változatlan feltételekkel futnak tovább

Volt néhány olyan támogatás is, melyeknek nem volt határideje, így a normál CSOK, a kamattámogatott CSOK-hitel és a CSOK-felvevők lakásilletékmentessége továbbra is változatlan feltételek mellett igényelhető.

 

Új építésű lakást keresel? Nézz szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

Ezeknek a támogatásoknak a maximális összeges sem változott egyelőre:

  • CSOK és falusi CSOK: 10 millió forint
  • CSOK-hitel: két gyereknél 10, legalább három gyereknél 15 millió forint
  • Babaváró hitel és támogatás: 10 millió forint
  • Építési áfa-visszatérítés: 5 millió forint.

Újdonság a 30 év alatt gyermeket vállaló nők számára

Mint ismeretes a 25 év alatti fiatal munkavállók szja mentességet élvezhetnek, a 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló nők azonban 30 éves korukig kapják ezt a kedvezményt. A felsőoktatási tanulmányaikat végző, illetve friss diplomás, 30 éves koruk előtt gyermeket vállaló nők számára azonban újdonság, hogy nekik a diákhitelt is elengedik. Eddig ez a kedvezmény kortól függetlenül csak a 3 gyermekes anyákat érintette, illetve a diákhitel felét engedték el azok számára, akiknek 2 gyermekük van.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Megvan, mivel szedték le az ukránok az orosz nehézbombázót?

Egy régi, elavultnak számító rakétát tuningolhattak fel. Veszélyes húzásra készülnek az oroszok is, de Washingtonból rossz hírt kaphatnak.

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

Baj van egy SPAR-os termékkel, ne fogyasszák el, ha ilyet vettek!

A Nébih fújt riadót, olyasmi került a tésztába, aminek nem szabadna.

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Itt a fordulat: Trump mégis támogatja Ukrajna katonai megsegítését - A hét védeója

Andrzej Duda lengyel elnök szerdai vacsorája Trumppal hozta el a drámai fordulatot a republikánus elnökjelöltnél Ukrajna támogatása ügyében.

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Magyar Péter segítséget kért, bejelentést tett, találkozni is lehet vele

Megvan a TISZA Párt EP-listája, de az aláírásokat gyűjtők bajban vannak Budapesten.

© 2024 (v2.202102)