Ezt olvastátok 2022-ben, drámai fordulatok az ingatlanpiacon!

Alig másztunk ki a pandémiás megszorításokból, egyre másra érkeztek a fordulatok az életünkben, melyek az ingatlanpiacot különösen érzékenyen érintették. Megnéztük, mely cikkek voltak a legolvasottabbak az év folyamán, és ebből egyértelműen látszik, hogy mekkorát változott a világ egy év alatt.  Év végi visszatekintőnk következik.

Elmondhatjuk, hogy 2022 a változások éve volt és amennyire jól alkalmazkodott a világ a járvány idején az új kihívásokhoz, annyira nem tudta kezelni az orosz-ukrán konfliktus okozta kihívásokat. Hatalmas gazdasági változások indultak el és az évek óta tartó túlkereslet, valamint az árak emelkedése az ingatlanpiacon év végére túlkínálatba és az árak megtorpanásába fordult át. Nézzük, milyen volt 2022!

A zöldhitel kivezetése megtörte az újlakás piacot

Az első negyedévben rekordot döntött az újlakás piac, mindenre volt vevő, amíg volt zöldhitel! Mai napig nem értjük, miért vezették ki… Emellett azért természetesen sokakat érdekeltek a frissen és kompletten felújított, azonnal költözhető ingatlanok. Nem is csoda, hogy január legolvasottabb cikke is egy gyönyörű krisztinavárosi ingatlanról szólt, mely azóta már gazdára is talált.

Ezen kívül nagyot ment az agglomeráció is. A februári legnépszerűbb cikk egy szintén szépen felújított ingatlant mutatott be, ami a fővárostól mindössze 10 percre helyezkedik el, mégis megfizethető áron kínálták. Ugye mondanunk sem kell, hogy ez az ingatlan is gyorsan vevőre talált.

Márciusban a napelemes támogatás mozgatta meg az országot. Ekkor ugyanis kiderült, hogy eltörölték a pontrendszert, azaz az ingatlan elhelyezkedése és a gyermekek száma egyáltalán nem befolyásoló tényező többé és mindenki megkapja a támogatást, aki jogosult rá. A hírt beharangozó cikkünk olvasottsága nem meglepő módon, rekordokat döntött. Az már más kérdés, hogy az EU-s pénzek késése és a rezsirendelet bejelentése okozta „napelemes roham” miatt ezek a beruházások még mindig nem tudtak megvalósulni, és a forint drasztikus gyengülésének okán, az árfolyamveszteség miatt a pályázat nyerteseinek önerőből kell majd egy részt finanszírozniuk. Emiatt sokan el is álltak a pályázattól, sajnos épp a legrászorultabbak kényszerültek erre.

Az első negyedév lendülete után a háború okozta drasztikus építőanyagár emelkedések és az emellett jelentkező építőipari munkabér emelkedés okán elkezdtek emelkedni az új építésű lakások árai, ami a zöldhitel eltörlésével együtt nem tett jót az újlakás piacnak. Ugyanakkor a használt lakások piacán is elkezdett emelkedett a kínálat áprilistól. Így a lakóingatlanok piacán összességében átlagosan 20%-kal bővült a hirdetett lakóingatlanok száma, ezzel majd 2 éves trend tört meg és a bővülés tovább folytatódik.

Nagyot ment a Balaton!

Ugyanakkor nagyot ment idén is a Balaton, áprilisi legolvasottabb cikkünk is egy szép, ugyanakkor kedvező árú, északi parti ingatlanokat felvonultató írás volt. Már év elején borítékolható volt, hogy egy balatoni ingatlannal nagyot lehet szakítani, így aki januárban a tó partján vásárolt, az év végére plusz 26%-kal lett gazdagabb! Mondanunk sem kell, hogy év végére a hirdetett ingatlanok száma itt is bővült majd 50 %-kal.

Az egyre növekvő infláció pedig a kedvezőbb árú ingatlanok felé tolta el az érdeklődést még a magas presztízsű környékeken is, így nem csoda, hogy májusban egy rózsadombi kislakásról szóló cikkünket olvastátok a legtöbben.

Az élelmiszerárak vágtatása okán, ugyanakkor megnőtt az érdeklődés a saját termesztésű élelmiszerek és ezáltal a kertes ingatlanok iránt. Sokan gondoltak arra, hogy vissza kellene hozni a 70-es, 80-as évek hétvégi hobbikert trendjét, így júniusban a szuper olcsó, nagy telekkel rendelkező házikókról szóló cikkünket olvastátok a legtöbben.

És jött a rettegett rezsicsökkentés-csökkentés…

Az igazán nagy fordulat viszont akkor következett be, amikor megszületett a rendelet a rezsicsökkentés-csökkentéséről. Rövid idő alatt mindennapjaink részévé váltak a háborús infláció és a hatósági ársapka kifejezések. Ezzel együtt felértékelődtek a kicsi, könnyen fenntartható lakások és a megújuló energiát használó, napelemes, hőszivattyús lakóingatlanok, irodák, mi is ekkor költöztünk egy modern, energiatakarékos irodába.

Ekkor vezettük be idei legfontosabb fejlesztésünket is, az eurós hirdetési lehetőséget, mellyel könnyebben el lehet érni a külföldi vevőket, bérlőket, és az árfolyamveszteségre is megoldást kínál. Ugyanakkor ekkor jelentkeztünk egy másik új fejlesztéssel, a területi licittel is, mellyel a rendkívül sikeres licitrendszerünk immáron 3 szintűvé vált, ami nemzetközi szinten is ritkaságnak számít.

A rezsirendelet bevezetése után pedig őrült roham indult a napelemek iránt, így aki az otthonfelújítási támogatásból akart napelemeket rakatni a háza tetejére, az csak kis eséllyel férhetett bele a 2022. december 31-ei határidőbe.

Szinte rögtön ezután jött a KATA megszüntetése, amely a kisvállalkozókat, így az áremelkedésekkel együtt rengeteg átlagember mindennapi megélhétését, vállalkozásának túlélését nehezítette. Ennek az újakások piacára is komoly árfelhajtó hatása volt, hiszen az építőiparban alvállalkozóként működő kisvállalkozások legtöbbje is KATA-san adózó vállalkozó volt, júliusban az ingatlan KATAsztrófáról szóló cikkünket olvastátok a legtöbben. Ugyanakkor azok sem jártak jobban, akik idáig halogatták az otthonfelújítási támogatás segítségével megvalósuló felújítást, ugyanis az építőanyag árak és a vállalkozók munkadíja is drasztikus emelkedésnek indult.

Ugyanakkor a pandémia még mindig éreztette hatását, augusztusban még mindig keresettek voltak a természetközeli, elvonulós házak, így ebben a hónapban is egy ilyen házról szóló cikkünket olvastátok a legtöbben.

Év végére jött a fekete leves…

Szeptemberben már korábban soha nem látott dráma következett be a piacon a korábban keresleti piac, ekkor váltott át kínálati piacra. Év végére már 90%-kal esett vissza az újlakások iránti kereslet! (Talán az átlagos 16%-os áremelkedés sem tett jót neki?!) mindenesetre a kínálat itt is bővült 24%-kal! Kérdés lesz-e, aki megveszi, és ha igen miből, milyen hitelekből ezeket az ingatlanokat.

Természetesen az iroda piacot is megrázta év, ESG, fenntarthatóság, növekvő üresedési ráta, funkcióváltás, minimálisan csökkenő bérleti díjak, elszálló energiaárak miatt növekvő rezsik, 18 fokos irodák, home office igen vagy nem?, hogy csak párat említsünk. Mindezekből úgy tűnik, a szolgáltatott irodák kerülnek ki győztesen, októberben az erről szóló cikkünket olvastátok a legtöbben.

Novemberben pedig hírt adtunk egy megnyerhető balatoni nyaralóról, ami szintén sokakat érdekelt, de a decemberi legkedveltebb témánk természetesen a 2023-ban várható családtámogatásokról szólt.

Hogy mi lesz jövőre? Nincsen nálunk a kristálygömb, sem a bölcsek köve. Egy biztos, a hazai ingatlanpiac jelentős változás előtt áll. Csapatunk továbbra is új fejlesztésekkel fogja kiszolgálni a vevőket és hirdetőket a közös siker érdekében.

Sikerekben, egészségben gazdag új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

Ingatlantajolo.hu csapata


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)